Vår framtid

Berättat av Nils Svanholm

Man. Född 17 juni 2005. Innebandy. Falun.

Om du tänker på hur du lever i dag, vad tycker du fungerar bra och vad skulle du vilja förändra?

En sak som jag upplever funkar bra är den att jag är extremt nöjd över hur min relation ser ut med mina vänner och framförallt min familj. Det finns absolut inget att klaga på där i nuläget. Jag har även flyttat 4,5 timme hemifrån vid 16 års ålder, även det har funkat superbra. Min lägenhet är fin och jag fixar matlagningen.

Något som funkar lite sämre är väl min skolgång men jag är nöjd ändå. Jag anstränger mig inte direkt för att göra något bättre av saken så utifrån den tid jag lägger ned är jag nöjd och det går bra.

När du funderar på hur livet i Sverige, Norden och världen ser ut i dag, vad tycker du fungerar bra och vad skulle du vilja förändra?

En sak som jag skulle vilja förändra idag är att man ska ta hand om de invandrare som kommer till Sverige och att vi kanske tar in färre invandrare men att man kan hjälpa de på ett bättre sätt. Kvalitet före kvantitet. Om man skulle göra på detta vis tror jag att gängkriminaliteten att minska då fler kommer få det bättre ställt vilket leder till att allt färre kommer hamna i utanförskap på grund av pengaproblem. Ett annat problem är miljön då vi förbrukar jordens resurser snabbare än någonsin. I samband med det blir klimatet allt varmare vilket måste förändras snarast innan t.ex. Nederländerna ligger under vattenytan på grund av att polerna smälter.

En sak jag tycker fungerar bra i världen är den att man kan resa väldigt fritt runt om i världen. Detta skapar en frihet som gör att man kan upptäcka hur det ser ut i andra kulturer eller t.ex. ta en semester i ett varmare eller kallare klimat beroende på vad man föredrar.

Hur vill du att Sverige, Norden och världen ser ut om 30 år? Och hur vill du att ditt eget liv eller efterkommande generationers ser ut?

Självklart vill jag att klimatkrisen ska försvinna och att det är fred på jorden. Två saker jag dock har svårt att se uppfyllas på enbart 30 år. En sak till jag hoppas på är det att det inte ska finnas några utsatta områden utan att alla ska vilja flytta till alla områden. För som det är idag så vill många barnfamiljer inte flytta till t.ex. skäggetorp i linköping då det området präglas av gängkriminalitet.

Mitt egna liv vill jag helst ha 2 barn som mår bra. En fru och sedan att jag mår bra. Jag vill även ha det bra ställt med pengar men det kommer i andrahand.

Hur vill och tror du att livet i Sverige, Norden och världen ser ut om 150 år?

Jag tror och hoppas på att samhället som finns då kommer vara mer inkluderarnde för alla. Man kommer få se ut som man vill utan att man blir trakasserad på samma sätt som man blir idag. Jag hoppas även nu att det kommer vara fred på jorden vilket jag har svårt att tro då människor så länge man kan se har på något sätt krigat eller slagits mot varandra. Jag tror att det om 150 år kommer finnas robotar som gör många av de saker vi gör idag. Vi ser redan idag att robotar byter ut människor på arbetsplatser och i och med att utvecklingen av teknik går framåt hela tiden finns det en stor chans/risk att många jobb byts ut som t.ex. servitör/servitris.

Jag hoppas även att de kommande generationerna tar livet för vad det är. Man vet aldrig vad som kommer ske, lev i nuet, imorgon kommer imorn för att du inte är redo för att omfamna imorgon.

Publicerat

24 februari 2023

Berättat av

Nils Svanholm

Licens

CC BY

Arkivkod

M17/00152

Berättelsens position

Se alla berättelser på karta
Travelers’ Map is loading…
If you see this after your page is loaded completely, leafletJS files are missing.

Gör som 778 andra – dela din berättelse!

Var med i det nordiska samtalet om framtiden. 778 personer har redan bidragit. Vad vill du? Hur ser du på åren vi har framför oss?

Skicka in din berättelse!