Vår framtid

Berättat av Orolig

Man. Född 3 augusti 1984. Energistrateg och konsult. Örebro.

Om du tänker på hur du lever i dag, vad tycker du fungerar bra och vad skulle du vilja förändra?

Jag vill att ett hållbart liv ska vara möjligt, för mig och mina medmänniskor. Idag är vi fel ute, vi lever liv som kortsiktiga vinstintressen har valt åt oss. Resurserna vi använder säljs av aktörer som inte behöver bekymra sig om ifall resurserna fylls på igen eller om de förbrukats för all framtid. Priset för olika externaliteter (miljöpåverkan, nedsmutsning, utnyttjande av arbetskraften, ändligheten) är inte medräknade och ofta helt osynliga. Producenterna vet varken på vilket sätt, från vilka resurser eller till vilka konsekvenser som produktionen, distributionen och försäljningen sker. Och det trots att den omedvetna inkompetensen ofta innebär en sämre lönsamhet och hotat långsiktigt företagande än alternativen. Kunderna är för maktlösa eller oinformerade. Vi håller på att förstöra vår luft, vårt vatten, vår miljö, vår medmänsklighet och vår ekonomi utan att ens veta om att vi gör det eller om vi har någon nytta av produkterna.

När du funderar på hur livet i Sverige, Norden och världen ser ut i dag, vad tycker du fungerar bra och vad skulle du vilja förändra?

Jag vill att kommande generationer ska ha minst samma förutsättningar som jag har haft, helst bättre. Och jag vill att de ska kunna säga att min generation handlade korrekt. Nu är det definitivt inte så. Luften är full av avgaser och mikroprtiklar, maten prefab med socker och glutamat, vattnet innehåller PFAS och naturen bly, kvicksilver och cesium. Vi skjuter varandra eller deppar med mobilskärmarna i doom-skrollningar och skräp-information.

Hur vill du att Sverige, Norden och världen ser ut om 30 år? Och hur vill du att ditt eget liv eller efterkommande generationers ser ut?

Jag vill inte tänka på det. Vad jag vill spelar ingen roll, det kommer inte bli så ändå. Vi är på väg åt fel håll, och det är 90 sekunder till midnatt. Jag är glad att jag hann bli 37.

Hur vill och tror du att livet i Sverige, Norden och världen ser ut om 150 år?

Jag tror inte att det finns något Norden då.

Publicerat

23 februari 2023

Berättat av

Orolig

Licens

CC BY

Arkivkod

M17/00143

Berättelsens position

Se alla berättelser på karta
Travelers’ Map is loading…
If you see this after your page is loaded completely, leafletJS files are missing.

Gör som 778 andra – dela din berättelse!

Var med i det nordiska samtalet om framtiden. 778 personer har redan bidragit. Vad vill du? Hur ser du på åren vi har framför oss?

Skicka in din berättelse!