Vår framtid

  • Pia Müller

Berättat av Pia Müller

Kvinna. Född 19 maj 2023. Distriktssköterska. Klintehamn.

Om du tänker på hur du lever i dag, vad tycker du fungerar bra och vad skulle du vilja förändra?

Jag tänker att som jag lever idag är en utveckling av mina 20 år i samma bostad. Här har funnits små barn här har funnits stora. Nu är de snart utflugna och husets storlek är numer lagom från att ha varit för litet men är fortfarande mestadels möblerat som det var då. Svårt att tänka nytt i ett hus med all denna historia. Egentligen har aldrig huset varit en favorit men tomten är fantastisk och de flesta växterna känner jag och har en historia om. Mycket är förändrat och en del växter är flyttade från ödehus som vi funnit på våra fantastiska cykelsemestrar österut. Gamla fruktträd finns sedan innan. Jag hittar intressanta insekter här. Jag och min man arbetar mer tillsammans i trädgården nu.

När du funderar på hur livet i Sverige, Norden och världen ser ut i dag, vad tycker du fungerar bra och vad skulle du vilja förändra?

Jag tycker hela världens bekymmer bor i våra vardagsrum nu och det är svårt att hålla ifrån sig den utan att bli pessimist. Allt detta finns i våra mobiler och datorer och de flesta av oss håller på för mycket med detta.. Nuförtiden är människor indelade i goda eller onda och det varierarvilka som är det beroende på varåt det blåser.. En del saker är mycket krångligare , som att parkera bilen via en app, eller resa med tåg i Sverige Annat är betydligt enklare som att göra en resa till andra sidan jordklotet . Det finns för mycket val gällande alltifrån elavtal till vilken vård man ska välja. Många vill ha naturupplevelser men reser långt för att få dessa med bil med flyg och snabbt ska det gå. Att vi gick med i NATO är något av det sorgligaste jag har varit med om, trots att vi inte behövde. Jag förstår mig inte på Sverige längre som vill delta i meningslösa krig och avsäga sig sin neutrala hållning för fred och stabilitet.

Hur vill du att Sverige, Norden och världen ser ut om 30 år? Och hur vill du att ditt eget liv eller efterkommande generationers ser ut?

Jag hoppas att människor mer börjar ta eget ansvar både för sig själva och andra. Att egofieringen och den egna lyckan dör ut av sig själv. Att vi människor inser att vi också är ett djur och gäster på denna planet med allt vad det innebär.

Hur vill och tror du att livet i Sverige, Norden och världen ser ut om 150 år?

Kanske att människan som art dör ut i alla fall om ingen är beredd att sänka sin levnadsstandard

Publicerat

12 mars 2023

Berättat av

Pia Müller

Licens

CC BY

Arkivkod

M17/00201

Gör som 778 andra – dela din berättelse!

Var med i det nordiska samtalet om framtiden. 778 personer har redan bidragit. Vad vill du? Hur ser du på åren vi har framför oss?

Skicka in din berättelse!