Vår framtid

Berättat av Simona Mengsteab

Kvinna. Född 21 maj 2005. Jag studerar. Eritrea, Asmera.

Om du tänker på hur du lever i dag, vad tycker du fungerar bra och vad skulle du vilja förändra?

Jag tycker att det fungerar bra med att hålla samhället jämt mellan de fattiga och rika människor. Jag tycker att de gör bra status och ekonomiskt hjälp i den här samhället som jag lever i idag. Sjukvård centralen och äldre boendes strategi fungerar bra tycker jag också.

Det finns många negativa funktioner som gör det samhället man lever i idag blir otryggt samhälle. Jag tycker att det rasistisk värde är mest som påverkar samhällets trygghet.

När du funderar på hur livet i Sverige, Norden och världen ser ut i dag, vad tycker du fungerar bra och vad skulle du vilja förändra?

Jag tycker att det tar jätte mycket tid för att förändra samhället men jag tycker ändå det fungerar bra med jämställdhet mellan kvinnor och män. Jag har känslan att de har kommit så långt med det och jag tror att det kommer att bli jämt ännu mer. Det jag vill förändra är att världen borde vara fred så att människorna lever vart de vill och med vem de vill. Jag tycker att det är ingenting man kan få från ett krig. Det är synd för de som har tappat sin familj, hus och allting från ett krig.

Hur vill du att Sverige, Norden och världen ser ut om 30 år? Och hur vill du att ditt eget liv eller efterkommande generationers ser ut?

Jag vill att Sverige och Norden ska ser ut jämlikt för alla individuell person. Det kan vara i vilken sätt som helst det kan vara ekonomiskt, jämställdhet mellan kvinnor och män, mellan vita och svarta människor osv… så länge att alla människor jämlikt allting annat kan lösa snabbt tycker jag.

Jag vill inte att kulturen och religionen ska bestämma över oss eller det efterkommande generationers så mycket som det gör nu. Det kommer nog kommer ha något effekt men jag vill inte det ska vara så strängt som det är nu idag. Det kan vara hur vi klä oss, hur vi uttrycker oss, hur vi bete oss osv..

Hur vill och tror du att livet i Sverige, Norden och världen ser ut om 150 år?

Jag vill att det efterkommande generationers ska leva i Guds fall. Det finns många exemplar men om vi tar till exempel vad dåtiden människor trodde när det sker den svart döden år 1346. Då tyckte prästerna eller kyrkan att det är från guds straff. Det kanske känns konstig att tro när de säger att gud kommer till världen igen till exempel. man kanske inte tror att gud fanns i då tiden. undran är hur kom det sig till att vi kan snacka om gud nu för tiden om det inte finnas någon gud eller någonting kraftfull känsla?

Jag tycker att ifall om man inte tror på något man måste veta ändå att det är nånting och det bra å veta det. Jag tycker även utvecklingen på den har värden som vi lever in nu jämför med då tiden har på nåt sätt med religion att göra.

Men jag tror att det efterkommande generationers värden kommer vara emot religionen. Som jag tror allt som är skriven i det stora gamla israel bible vilken gud vill inte att vi ska göra har redan gjort kan man säga.

Publicerat

24 februari 2023

Berättat av

Simona Mengsteab

Licens

CC BY

Arkivkod

M17/00180

Berättelsens position

Se alla berättelser på karta
Travelers’ Map is loading…
If you see this after your page is loaded completely, leafletJS files are missing.

Gör som 763 andra – dela din berättelse!

Var med i det nordiska samtalet om framtiden. 763 personer har redan bidragit. Vad vill du? Hur ser du på åren vi har framför oss?

Skicka in din berättelse!