Vår framtid

Berättat av Sofia Åkerlund

Kvinna. Född 7 juli 1992. Lärare. Norberg.

Om du tänker på hur du lever i dag, vad tycker du fungerar bra och vad skulle du vilja förändra?

. Jag arbetar som lärare på vuxenutbildningen Astar i Avesta. Jag undervisar i SFI (svenska för invandrare) och svenska på grundskolenivå samt gymnasienivå. Jag trivs på mitt jobb och jag älskar att få vara med att bygga grunden till andra människors framtid.

Om jag skulle kunna ändra på något så skulle det vara att jag skulle kunna gå ner i arbetstid utan att det skulle påverka på ett negativt sätt ekonomiskt. En dröm är att kunna jobba kanske 80-75% medans barnen är små och kunna få ut mer tid på vardagarna med dom.

Jag har som mål att försöka bli mer klimatsmart. Att hitta enkla små vardagslösningar som ger ett positivt avtryck på vårt klimat.

När du funderar på hur livet i Sverige, Norden och världen ser ut i dag, vad tycker du fungerar bra och vad skulle du vilja förändra?

När jag skriver det här så styrs Sverige av en höger regeringen. Jag har tidigare i mitt liv inte vart politiskt insatt förutom att jag har tagit ett starkt avstånd till allt som rör Sverige demokraterna. Men allt eftersom tiden går så har jag allt mer börjat sympatisera med vänstern och deras tankar. Med anda ord så långt ifrån den sittande regeringens linje.

Det gör mig väldigt orolig att vi 2023 kan vara så öppet flagga med rasism, att trycka på människors olika värde och framför allt låta Sverige backa bakåt i tiden i många viktiga frågor.

Med höjda matpriser,bränslekostnader och elpriser som är chock höga utvecklas en ny fattigdom i Sverige i rekordfart. Alla ser vad som sker men ingen drar i handbromsen för att få stopp på det skenande tåget. Självklart är det inte bara Sverige som drabbas utan så klart resten av världen med. Vilket också är fruktansvärt. För om detta ska fortsätta hur ska vi då kunna uppnå målen för Agenda 2030 om att utrota fattigdom inom utsatt tid?

Vad jag tycker fungerar bra i Sverige och vilket jag är väldigt tacksam för är att vi har bra sjukvård och rätten till fri utbildning.

Hur vill du att Sverige, Norden och världen ser ut om 30 år? Och hur vill du att ditt eget liv eller efterkommande generationers ser ut?

Jag hoppas och önskar att vi har kommit framåt i klimatfrågorna. Att det finns en massa bra saker som kompenserar för våra avtryck på klimatet.

Jag hoppas och önskar att mina barn och deras vänner inte behöver kämpa och slåss för ett jämställt samhälle/ värld. Att det ska vara en självklarhet med alla människors lika värde. Att klassklyftor ej existerar.

Jag vill se en värld där alla har rätt att känna sig trygga och de kan blomma och utvecklas.

Hur vill och tror du att livet i Sverige, Norden och världen ser ut om 150 år?

Oj vilken svår fråga! Jag tänker att det här svaret är det samma som mina ovanstående svar men att människorna som lever då har kommit ännu längre i utvecklingen i av dessa frågor.

Jag vill även passa på och hylla människorna om 150år.

Hej där i framtiden! Jag vill skicka en framtida hälsning till er med beröm. Tack för att ni fortsätter med det otroligt viktiga arbetet med klimatfrågorna och mänskliga rättigheter. Glöm aldrig historian bakom det viktiga arbete ni gör.

Publicerat

2 februari 2023

Berättat av

Sofia Åkerlund

Licens

CC BY

Arkivkod

M17/00076

Berättelsens position

Se alla berättelser på karta
Travelers’ Map is loading…
If you see this after your page is loaded completely, leafletJS files are missing.

Gör som 778 andra – dela din berättelse!

Var med i det nordiska samtalet om framtiden. 778 personer har redan bidragit. Vad vill du? Hur ser du på åren vi har framför oss?

Skicka in din berättelse!