Vår framtid

Berättat av Solveig Olsson

Kvinna. Född 27 juni 1940. Pensionär. Karlskoga.

Om du tänker på hur du lever i dag, vad tycker du fungerar bra och vad skulle du vilja förändra?

Jag bor i Karlskoga i ett småhusområde från 60-talet. Vi trivs, har natur nära inpå och en stor gräsmatta. Som gamla måste vi börja tänka på hur vi planerar inköp eftersom det inte finns affär på gångavstånd. Här pågår generationsskifte för tredje gången så det är tomt med pensionärer. Det vi ser som det allra viktigaste i dag är klimatkrisen. Vi, min man Roy och jag, har varit engagerade i miljöfrågorna i 50 år och blev opinionsbildare i kommunen. Nu är vi verkligen bekymrade för klimatkrisen, det är nödläge. Vi deltar i klimatnätverket som startades av några i Naturskyddsföreningen. Klimatkrisen talas det om i många sammanhang och de stora klimatkonferenserna menar att man kommit långt. Men egentligen är det bara ”småduttar”. De globala industrierna och kapitalägare försöker på olika sätt sinka och förhindra att det verkligen blir en grön omställning. Politikerna är okunniga.

Ska det samhälls och ekokollapsen kunna förhindras måste de ekonomiska systemen göras om och ett stort folkbildningsarbete genast påbörjas. Glaciärerna smälter, havsnivåerna kommer att höjas, det blir matbrist och konflikter om mark. Det här skulle jag kunna skriva mycket om. Men jag är verkligen orolig för mina barnbarnsbarn. Vilket samhälle kommer de att få leva i 2050? Johan Rockström och hans kolleger ser ett senario med samhällskollaps 2050. De här framtidsutsikterna vill jag att alla ska förhindra. Men folk lever som vanligt och tar inte åt sig den information som finns. Klimatförnekarna och responsförnekarna måst fås att ändra sin livsföring. Själva har vi solceller på taket, tänker på hur vi handlar och tänker på hur vi använder bilen. Har slutat flyga.

När du funderar på hur livet i Sverige, Norden och världen ser ut i dag, vad tycker du fungerar bra och vad skulle du vilja förändra?

Jag anser att vi lever i ett lugnt samhälle trots allt gängskjutningar. Men vad jag ser är att barnfattigdomen ökar, föräldrar har inte mat till sina barn och inte heller finns pengar till kläder och annat. Vart tog välfärden vägen? Vi måste tillbaka till den tid innan alla avregleringar skedde. Skola, infrastruktur, sjukvård och äldreomsorg är samhällsnyttiga områden som ska ligga under samhällets försorg. I vårt område fungerar sjukvården väl men vi måste satsa mer på sjuksköterskor och barnmorskor och läkare så folk inte behöver ligga i korridorer som de gör på vissa sjukhus. Bostadspolitik finns inte. Det är dags att satsa på ett nytt miljonprogram med bostäder som folk har råd att bo i.

Ukraina-kriget är något som oroar mig Säkerhetsläget är bekymmersamt och jag är rädd för att det eskalerar även om NATO försöker vidta åtgärder för att inte ett tredje världskrig ska bryta ut.

Hur vill du att Sverige, Norden och världen ser ut om 30 år? Och hur vill du att ditt eget liv eller efterkommande generationers ser ut?

Det här är en svår fråga. Vi vet i dag att gör vi inte ett jättesprång med grön omställning så kommer världen att vara en planet som börjar tippa. Även om alla utsläpp skulle upphöra i dag så tar det årtionden innan vi märker av det. Så lång tid tar det innan föroreningar försvinner i atmosfären. Och jag har inga förhoppningar om att omställningen i världen börjar inom kort. Det är för lite och för sent som forskarna skriver i boken ”En jord för alla”.

Hur ska vi kunna ta ett jättesprång när alla stoppar huvudet i sanden? Jag är verkligen oroad.

Hur vill och tror du att livet i Sverige, Norden och världen ser ut om 150 år?

Då handlar det om att ta fram de stora visionerna och sätta all världens politiker på skolbänken.

Jag tror inte det kommer att hända. Men jag vill se (från min himmel) en planet där befolkningen inte ökar ännu mer. Ett skogsbruk där skogsskövlingen har upphört, träden får växa tills de är mogna, inte som i dag då de avverkas för tidigt. Då finns det plats igen för mångfald, de allra minsta mikroorganismerna till stora och små däggdjur och växter som berikar naturen. Jordbruket har utvecklat det ekologiska tänkandet. Djuren får beta fritt och och mår bra. Kemisk bekämpning har upphört och jordarna börjar återta den kvalitet på jorden som gör att de får hjälp av maskar och mikroorganismer som ger grödorna bra kvalitet.

Det ekonomiska systemet har lagts om och man har satt kvalitetsnormer på tillväxten. Ute i världen samarbetar stora och små länder och föregående tidsepoker ses som något som den tidens okunniga och giriga människor gjorde allt för att förstöra.

Publicerat

25 januari 2023

Berättat av

Solveig Olsson

Licens

CC BY

Arkivkod

M17/00053

Berättelsens position

Se alla berättelser på karta
Travelers’ Map is loading…
If you see this after your page is loaded completely, leafletJS files are missing.

Gör som 758 andra – dela din berättelse!

Var med i det nordiska samtalet om framtiden. 758 personer har redan bidragit. Vad vill du? Hur ser du på åren vi har framför oss?

Skicka in din berättelse!