Vår framtid

Berättat av Susanne Eriksson

Kvinna. Född 5 maj 1972. Norsjö.

Om du tänker på hur du lever i dag, vad tycker du fungerar bra och vad skulle du vilja förändra?

Jag bor ju i hjärtat av Sverige nämligen i Tjärnbäck/Gransjö i Norsjö kommun. Där bor jag mitt ute i skogen bredvid en sjö och jag är den fjärde generationen som bor där. Så jag känner släktens ansvar. Jag älskar naturen, lugnet och där jag bor äger jag stjärnhimlen och norrskenet. Jag gillar att använda motorsåg i min egen skog, fuska, leta malm, odla, läsa, skriva texter, åka skridskor på sjön, laga mat och umgås med trevliga människor. Så jag bor i ett fantastiskt paradis måste bara renovera lite till framöver. Har jordvärme och kamin så det känns jag nöjd med. Jag jobbar i Norsjö som dietist och personlig assistent. Det enda är att det är lite långt till Norsjö nästan fyra mil. Och man vill ha ett vettigt fordon som inte förstör. Men där är all utveckling inte lika långt framskriden. Tänk om man någongång kunde tänka med vatten eller något. Har alltid tänkt och verkat för miljön när jag är uppvuxen så idylliskt. Odlar, komposterat, sopsorterar, återanvänder, handlar gärna second hand osv.

När du funderar på hur livet i Sverige, Norden och världen ser ut i dag, vad tycker du fungerar bra och vad skulle du vilja förändra?

Vi har ju bra välfärd med skola, vård osv men känner att den välfärden håller på att krackelera lite pga vi blir allt äldre och får fler krämpor. Och vem ska ta hand om oss när vi blir äldre om det redan nu är personalbrist. Tycker att likväl som man kan göra lumpen så borde alla i livet någongång ha samhällstjänst och ta hand om barn, gamla eller göra nåt annat samhällsproduktivt. Vi försöker göra mycket bra för miljön med tekniska lösningar men u-länderna måste ju få samma möjligheter. Och företag och stat måste ta större ansvar så vi går åt rätt håll och räddar miljön. Och vi kan inte bara konsumera vi måste skärpa oss. Bättre järnvägar. Samordna skjutsar överallt med appar. Annat politiskt system som hänger med i tiden. Kanske lagstifta om demokrati överallt. Bostäderna blir bättre och smartare hela tiden så bra. Att försvaret hjälper till mer med samhällsnyttiga saker. Tror att om några år kommer det en superlösning av smart energi men än är vi inte där. Vi måste sprida ut oss mer som ett skydd mot smittor och katastrofer. Och när vi lever längre måste vi ha flera utbildningar så vi inte blir utslitna och less.

Hur vill du att Sverige, Norden och världen ser ut om 30 år? Och hur vill du att ditt eget liv eller efterkommande generationers ser ut?

Då är jag ca 80 år och vill va frisk så klart ha barnbarn och leva gott. Brukar säga till mina barn att jag är så tjurskallig att jag ska bli minst 100. Och jag vill bo på samma plats och ha roliga aktiviteter. Jag vill att tekniken används på rätt sätt till smarta lösningar och att vi återgått till att ta hand om varandra och va sociala på ett nära mänskligt sätt. Kanske har vi löst mycket runt cancergåtan och kan hejda demens. Hoppas att Ryssland blivit fylld med demokrati efter krigsspillrorna. Norden har ännu mer samarbete. Och vi arbetar kanske en aning mindre varje dag så att alla ska ha något meningsfullt. Och tror det finns effektivare hjälp för de med beroendesjukdomar. Kanske bro över till Finland och Polen. Väg över fjällen från Ammarnäs till Norge. Mer förebyggande åtgärder i sjukvården. Miljövänligare fordon. Fler sociala ställen att träffas på. De som är deprimerade har chip som talar om när dippen kommer så de kan åtgärda så självmord minskar. Återvinning har ökat kolloidalt. Så det sitter i ryggmärgen på oss om miljötänket. Och vi hoppas så klart på mycket fred och välgång.

Hur vill och tror du att livet i Sverige, Norden och världen ser ut om 150 år?

Att vi har kvar våra fantastiska vildmarker. Fler demokratier. Vi går sakta framåt med det fria ordet, jämställdhet. Människor blir mindre och mindre religiösa. Att vi räddat miljön något sånär även om vädret kan vara lynnigt. Vi har kommit över teknikens barndom och kan koncentrera oss på de bra uppfinningarna. Vi är mer open minded. Accepterar mer så vi kan leva friare. Krigsgenen i män kanske mattas av en aning till slut. Fler kvinnor i beslutsfattande organ leder till många vettiga beslut. Hoppas det går bra för mina barnbarns barn och alla mina efterföljare. Att de är humoristiska, drivna, envisa och kämpar för bra saker och engagerar sig. Och jag hoppas nån i min släkt bor kvar där jag bor. För det är en idyll värd att bevara! Lev så mycket ni kan både vilt och ordentligt. Och störst av allt är kärlek!

Publicerat

24 januari 2023

Berättat av

Susanne Eriksson

Licens

CC BY

Arkivkod

M17/00035

Berättelsens position

Se alla berättelser på karta
Travelers’ Map is loading…
If you see this after your page is loaded completely, leafletJS files are missing.

Gör som 763 andra – dela din berättelse!

Var med i det nordiska samtalet om framtiden. 763 personer har redan bidragit. Vad vill du? Hur ser du på åren vi har framför oss?

Skicka in din berättelse!