Vår framtid

  • Tova Backlund

  • Anna Pettersson

Berättat av Tova Backlund

Kvinna. Född 24 april 2023. Skola, dans. Bjursås.

Om du tänker på hur du lever i dag, vad tycker du fungerar bra och vad skulle du vilja förändra?

Idag lever jag i en by som heter bjursås med min familj. Jag tycker att det är ett bra område att bo i då jag tycker att det är skönt att ha lite distans till större städer och områden där det händer mer. Något med mitt bostadsområde som är mindre bra enligt mig är att det kostar mycket att ta sig fram och tillbaka till i mitt fall Falun och Borlänge då det är dit jag åker mest om jag åker någon stans. Men utöver det så tycker jag att det är bra!

Jag tycker att träningen som jag utför i mitt liv är bra då jag älskar att dansa. Jag dansar inte mycket men den träningen jag har är jag tacksam för och jag tycker att det är tillräckligt för mig.

Mina inköpsvanor innefattar bland annat kläder och mat för det mesta. Jag skulle nog inte säga att jag har bra vanor när det gäller inköp, då jag köper mycket som kanske inte egentligen är särskilt nödvändigt ur ett större perspektiv. Detta är något som jag själv känner att jag bör förbättra och då dra ned på mina inköp av framförallt kläder osv.

Mitt förhållande till natur och klimat skulle jag nog säga är bra. Jag reser inte alls mycket och jag skulle säga att jag är bra på att sopsortera. Jag äter heller inte särkilt mycket kött eller mejeriprodukter då det inte tilltalar mig lika mycket längre om man jämför när jag var mindre då jag åt mycket utav båda.

När du funderar på hur livet i Sverige, Norden och världen ser ut i dag, vad tycker du fungerar bra och vad skulle du vilja förändra?

Något jag skulle vilja förändra här i världen är vår välfärd. Jag tycker att resurser såsom äldreomsorgen, skolor, sjukhus och förskolor ska förbättras och komma mer i fokus i vårat samhälle. Det är ju faktiskt så att vi människor bör ha bra förutsättningar för att också kunna bli och vara bra människor för vår värld och vårat samhälle. Jag tycker även att vi bör se över vår konsumtion i olika former. Vi borde se över hur mycket vi har råd att konsumera med tanke på hur vår värld och vårt klimat ser ut idag. Jag tycker även att det bör ske en förbättring i världens politik. Vi behöver fokusera på det som är viktigt för oss och men också på det vi faktiskt kan göra någonting åt!

Hur vill du att Sverige, Norden och världen ser ut om 30 år? Och hur vill du att ditt eget liv eller efterkommande generationers ser ut?

Om 30 år, där vill jag se ett mer jämställt och rättvist samhälle för alla i våran värld. Det är egentligen något som antagligen tar längre tid än så att utveckla med tanke på hur tidigare utveckling har sett ut. Jag tycker att det ska vara tillgängligt för alla att utbilda sig till vad som helst. Jag tycker att alla förtjänar samma förutsättningar till att få leva det liv man strävar efter. Jag vill och jag hoppas även att vårt försvar och vår polis samt skydd ska vara bättre och att vi i framtiden ska få känna oss tryggare i samhället och i de områdena som vi lever i. Där spelar även sjukvården in, då vi behöver känna en trygghet i att det finns en trygg och bra vård om det behövs. Jag hoppas även att vi kan vara mer accepterande mot varandra och att se varandra för de vi är och att inte skilja på olika typer av människor på grund utav ras, sexualitet, identitet och mycket mer!

Hur vill och tror du att livet i Sverige, Norden och världen ser ut om 150 år?

Jag tycker att det är svårt att tänka sig hur världen kommer att se ut om 150år då det är väldigt långt fram. Men jag tror och hoppas att världen är en bättre plats, att vi får vara dom vi är utan att känna att vi behöver skämmas eller att vi blir dömda för att vara de vi känner och det vi vill! Men om 150 år har det antagligen hänt mycket, och jag tror att samhället har utvecklats oerhört mycket oavsett om det är på bra eller dåligt. Jag tror absolut inte att det ser alls likadant ut då som nu. Varken bilar, teknik, ideal, politik med mera. Men jag hoppas verkligen att den utveckling eller förändring som kommer att ske är något bra och något som påverkar oss positivt i vår värld.

Jag hoppas att min nästa generation och mina gener som lever vidare får leva i ett rättvist och positivt utvecklat samhälle. Jag hoppas att dom kan se tillbaka till idag och se en förbättring i hur de lever 150 år framåt.

Publicerat

24 februari 2023

Berättat av

Tova Backlund

Licens

CC BY

Arkivkod

M17/00161

Berättelsens position

Se alla berättelser på karta
Travelers’ Map is loading…
If you see this after your page is loaded completely, leafletJS files are missing.

Gör som 779 andra – dela din berättelse!

Var med i det nordiska samtalet om framtiden. 779 personer har redan bidragit. Vad vill du? Hur ser du på åren vi har framför oss?

Skicka in din berättelse!