Vår framtid

Berättat av Ulf Johansson

Man. Född 5 april 1991. Universitetsadjunkt. Växjö.

Om du tänker på hur du lever i dag, vad tycker du fungerar bra och vad skulle du vilja förändra?

Jag tycker att jag lever det liv jag vill leva och att jag är den människa jag vill vara. Jag lever ihop med min sambo som är en underbar människa. Jag är väldigt lycklig. Jag har ett fantastiskt jobb som universitetsadjunkt, jag har fantastiska vänner, fantastiska kollegor, fantastiska studenter, en fantastisk lägenhet och en meningsfull fritid där jag försöker göra skillnad här i världen. Det jag vill förändra är nog att få in mer kultur och kreativitet i mitt liv. Jag vill läsa mer, skriva mer, dansa mer och engagera mig mer. Mina resvanor är nog goda. Jag har aldrig flugit i hela mitt liv, konsumerar väldigt lite och jag lever nog ett rätt anspråkslöst liv. Jag har börjat pengar till några av de mest effektiva organisationerna för att hjälpa miljö och klimat också. Jag undervisar även i de ämnena så jag skulle säga att det har ändrat mitt sätt att leva.

När du funderar på hur livet i Sverige, Norden och världen ser ut i dag, vad tycker du fungerar bra och vad skulle du vilja förändra?

Livet i Sverige, Norden och världen skulle behöva förändras. Demokratin minskar, ojämlikheten ökar, miljön förstörs, välfärden urholkas och hoten mot mänskligheten är större än någonsin så de delarna vill man att ändras. Minskningen av våld, fattigdom och sjukdomar är positiv. Det som fungerar bra är att världen och dess invånare överlag är bra. Det jag menar är att människan inte är ond eller god utan människan är oftast vad man ger den förutsättningar till att vara. Med rätt förutsättningar tror jag att människan kan bli sitt bästa jag och göra det bästa av sitt liv och den här världen. Utvecklingen inom teknik, medicin och andra områden fungerar bra och jag hoppas att människan gör det bästa av den kunskapen. Det finns såklart väldig mycket mer man vill ändra på och jag kommer nog inte sluta försöka förändra världen till det bättre.

Hur vill du att Sverige, Norden och världen ser ut om 30 år? Och hur vill du att ditt eget liv eller efterkommande generationers ser ut?

Om 30 år tror / vill jag att artificiell intelligens har en stor del i samhället. Den påverkar nog politiska beslut, utför många arbetsuppgifter, skapar underhållning och används inom olika områden för att världen ska bli en bättre plats. Det har nog införts en global skatt på produktion eller någon form av robotskatt. Jag tror och hoppas att världen har blivit en fredligare plats eftersom i princip alla politiska ledare har insett att det är kostsamt att kriga och att det är mer lönsamt att samarbeta. Jag tror och hoppas att den medicinska utvecklingen har gått framåt så pass att de flesta sjukdomarna är utplånade. Till exempel cancer. Jag tror / hoppas även att människan har visat sin bästa sida och löst de flesta av de globala problem som finns idag. Exempelvis klimatförändringarna och miljöförstöringen bör ha blivit lösta. Det har nog kommit mycket medicin som vi kanske inte tänker på idag. Om 30 år tror jag att det finns ett vaccin mot stress till exempel. Kartläggningar av proteiner och MRNA-teknik har nog gjort att massvis av sjukdomar försvunnit om 30 år.

Orsaken till att jag känner mig så säker är att jag sitter och skriver på en Smartphone. För ungefär 30 år sedan spelade jag Nintendo 8 bitar och i princip ingen hade en mobiltelefon. Jag tänker att steget mellan dåtidens teknik och dagens teknik är ungefär lika stort som steget från dagens teknik till tekniken om 30 år. Det vill säga att det var obegripligt för oss för 30 år sedan att förutspå hur samhället och tekniken skulle se ut idag.

Om 30 år vill jag att mitt liv och efterkommande generationers liv är bättre. Hur mitt eget liv ser ut om 30 år är en gåta. Det viktigaste för mig är nog att jag är nöjd med mitt liv då och jag känner mig säker på att jag kommer vara det. Jag vill att livet för efterkommande generationer är mer fyllt med gemenskap och glädje. Att människor har kommit underfund med vad som är viktigt i deras liv och att de vårdar sina relationer. Utvecklingen kommer absolut påverka kommande generationer i form av teknologi, medicin och andra aspekter av samhället. Men jag hoppas även att det blir en inre omställning som gör att människor lever ett bättre liv i framtiden. Jag hoppas att de kan se de djur och växter som finns på jorden idag. Att ingen mer art har blivit utrotad.

Hur vill och tror du att livet i Sverige, Norden och världen ser ut om 150 år?

Jag tror att livet i Sverige, Norden och världen ser väldigt annorlunda ut. De saker som skiljer sig åt är nog synen på djur, fattigdom och krig. Förhoppningsvis ses slakt av djur som någonting märkligt. Likaså kommer det nog ses som märkligt att vi lät människor dö av fattigdomsrelaterade orsaker som svält, sjukdomar, sanitära problem och andra saker som vi visste om men inte förhindrade. Alla vet att folk i låginkomstländer dör och lider i stor omfattning men det görs inte så mycket ansträngningar för att göra något åt det och det är sorgligt. Om det händer någonting som riskerar drabba Europa som coronapandemin eller Ukrainakriget så finns det resurser i mängder men när det handlar om klimathotet eller global fattigdom så är det inte lika mycket gemensamma krafter. I framtiden finns det nog mer gemensamma krafter och världen har blivit en mer jämlik, hållbar och fredlig plats. Om 150 år är nog krig och våldsbrott i princip helt borta. Korallerna har blivit räddade. Klimatförändringarna har vi fått ordning på. De flesta sjukdomarna är borta.

Jag hoppas att människan blivit en mer lycklig och kärleksfull varelse. Artificiell intelligens har nog en ännu större del i våra liv nu. Det kan vara så att vad det nu är som kommer efter artificiell intelligens har blivit en del av våra liv. För 150 år sedan hade ingen kunnat föreställa sig hur samhället ser ut idag och jag tror att steget är lika stort om 150 år. På grund av att det varit en stor befolkningsökning (som börjat gå nedåt vid den här tiden) så kommer det nog ha varit ganska rörigt i världen. På grund av vattenbrist, vattenföroreningar, matbrist och brist på andra resurser så har folk behövt förflytta sig mer runt om i världen. En orsak till det är att det blivit svårare att odla grödor. Man har börjat använda tekniker som hydroponics eller andra alternativa odlingsformer i större utsträckning för att förhindra matbristen. Det kommer nog även vara bekymmer kring att olika metaller, råvaror och liknande har minskat och att även detta lett till några kriser och kanske även krig. Det har nog blivit mer självförsörjning i samhället och arbetstiden har nog minskat. Om 150 år tänker man kanske att det är helt galet att vi arbetar 40 timmar i veckan som standard när vi kan arbeta mindre egentligen och göra annat istället. Till exempel vårda sina relationer och göra det bästa av sitt liv.

Publicerat

25 februari 2023

Berättat av

Ulf Johansson

Licens

CC BY

Arkivkod

M17/00182

Berättelsens position

Se alla berättelser på karta
Travelers’ Map is loading…
If you see this after your page is loaded completely, leafletJS files are missing.

Gör som 735 andra – dela din berättelse!

Var med i det nordiska samtalet om framtiden. 735 personer har redan bidragit. Vad vill du? Hur ser du på åren vi har framför oss?

Skicka in din berättelse!