Vår framtid

Berättat av Yvonne Birgitta Eklund

Kvinna. Född 26 november 1960. Psykoterapeut. Gävle.

Om du tänker på hur du lever i dag, vad tycker du fungerar bra och vad skulle du vilja förändra?

Min uppfattning om tillståndet i samhället är att vi kämpar med dödsångest. För att undvika den enda garanti, döden, som vi har livet söker vi kompensera vår ändlighet genom distraktioner och konsumtion. Vi kan köpa i princip allt, utom evigt liv, i den analoga världen. I den digitala kan vi leva kvar och i vissa fall blir det en etisk fråga. Visserligen kan man säga att man lever så länge någon minns en, det skänker tröst. Lars Norén, hade i sin dödsannons, att minnas är en handling. Så finns det någon tid att minnas i vårt samhälle idag……

När du funderar på hur livet i Sverige, Norden och världen ser ut i dag, vad tycker du fungerar bra och vad skulle du vilja förändra?

Jag tror att vi behöver bli bättre på att samtala om vår dödlighet för att vi skall känna oss levande. Under pandemin blev dödligheten plötsligt helt märkbar. Döden kunde drabba oss alla oavsett ålder, kön, socioekonomisk status eller etnicitet. Kriser fyller den funktionen att de gör oss medvetna om vår skörhet och sårbarhet.

Hur vill du att Sverige, Norden och världen ser ut om 30 år? Och hur vill du att ditt eget liv eller efterkommande generationers ser ut?

Jag kommer inte att leva när det årtalet skålas in. Kanske har vi fryst in oss för att kunna väckas till liv i framtiden? Skulle jag ens vilja en sådan handling, med tanke på, att bära minnen från en annan tidsepok som skulle te sig dinosaurisk och väldigt olik.

Hur vill och tror du att livet i Sverige, Norden och världen ser ut om 150 år?

Om inte döden skulle finnas som en stoppskylt på vår vandringsväg genom livet, vad skulle vi då uppnå? Kan denna period vara den då vi har ett evigt liv. Om vi är odödliga kommer vi då att värdesätta livet, vad händer med vår nyfikenhet och upptäckarlust om vi ändå inte har någon gräns som påminner oss om att vi en gång var dödliga, memento mori. Om vi blir odödliga , vad händer med jordens levnad, klarar vår miljö av att sörja för vår odödlighet eller befolkar vi rymdens kosmos. Tankarna går till Harry Martinsssons ”Aniara”. Eller så är vi Avatarer allihopa och styrs av AI.

Publicerat

20 februari 2023

Berättat av

Yvonne Birgitta Eklund

Licens

CC BY

Arkivkod

M17/00133

Berättelsens position

Se alla berättelser på karta
Travelers’ Map is loading…
If you see this after your page is loaded completely, leafletJS files are missing.

Gör som 763 andra – dela din berättelse!

Var med i det nordiska samtalet om framtiden. 763 personer har redan bidragit. Vad vill du? Hur ser du på åren vi har framför oss?

Skicka in din berättelse!