Vår framtid

Berättat av Anonym

Man. Född 27 december 2004. Student. Stocksund.

Om du tänker på hur du lever i dag, vad tycker du fungerar bra och vad skulle du vilja förändra?

Jag gillar mitt närområde. Det finns inte så mycket saker att göra men närheten till både natur och Stockholm är ganska tillräcklig. Restaurangerna vid Djursholms torg är jag sällan på, men de dagar man är sugen på en bra middag och mindre sugen på att laga mat är det skönt att de finns inom gångavstånd.

Jag har svårt för att handla kläder och kan inte fatta beslut, just därför är det skönt att miljötänket blivit alltmer aktuellt så jag slipper erkänna att jag egentligen bara är lat. Nu när allt blir dyrare kommer skenbar miljömedvetenhet väl till hands för pappa också som aldrig slutar propagera för restätande.

När du funderar på hur livet i Sverige, Norden och världen ser ut i dag, vad tycker du fungerar bra och vad skulle du vilja förändra?

Det mesta fungerar bra i Sverige. Vårt välfärdssystem gör att vi slipper tampas med utbredd inhemsk fattigdom, vilket i sin tur förhindrar otrevligheter som våld. Vad som fungerar dåligt basuneras dagligen ut överallt och är ofta relaterat till gängkriminalitet och dålig integration. På senare tid har inflationen fått större utrymme vilket nog är skönt för alla gangsters som behöver en liten break. Jag kan själv tycka det är tråkigt att Sverige tycks röra sig längre ifrån de ideal som tidigare gjorde oss till världens kanske främsta modell för humanitära ideal. Med risk för att låta pessimistisk är det tråkigt att Sverige tvingas göra avkall på yttrandefriheten för att tillfredsställa en (folkvald) diktator. Å andra sidan är nog bilden av Sverige som humanitär högborg överdriven.

Hur vill du att Sverige, Norden och världen ser ut om 30 år? Och hur vill du att ditt eget liv eller efterkommande generationers ser ut?

Publicerat

14 februari 2023

Berättat av

Licens

CC BY

Arkivkod

M17/00119

Berättelsens position

Se alla berättelser på karta
Travelers’ Map is loading…
If you see this after your page is loaded completely, leafletJS files are missing.

Gör som 778 andra – dela din berättelse!

Var med i det nordiska samtalet om framtiden. 778 personer har redan bidragit. Vad vill du? Hur ser du på åren vi har framför oss?

Skicka in din berättelse!