Vår framtid

Berättat av AC

Kvinna. Född 1 februari 1952. Pensionär. Boden.

Om du tänker på hur du lever i dag, vad tycker du fungerar bra och vad skulle du vilja förändra?

Jag är pensionär sedan nio år tillbaka. Jag lever ett bra och aktivt pensionärsliv med två mellanpudlar i hemmet och är aktiv i föreningslivet som ordförande i Bodens Demensförening. Mitt hus är egentligen för stort för mig som ensam med två hundar, men jag gillar mitt hus, har bott i det i snart 29 år, vår dotter var spädbarn när vi flyttade in. Min man är död sen flera år men jag är kvar i huset. Det som jag tänker på är att jag borde bo i ett hus utan källare, tänker på fallrisken med trappen dit ner och jag är ner flera gånger om dagen för där är frys och tvättmaskin och en massa annat. Och jag har ju fem trappsteg ute också för att komma in i huset. Även om jag är fullt fungerande idag som 72åring så kan ju saker ändras. Så jag kollar efter andra hus i ett plan. Men inget kommer att duga i jämförelsen med mitt eget, det vet jag. Jag blir nog kvar här till döden. Det är ju trädgården också. Där har jag lagt ner mycket av min tid, och jag har många ambitioner som dock inte blir genomförda för min unghund 2åriga mellanpudeln Ymer tar mycket tid. Han är fullpälsad och pälsvården är tidskrävande. Jag ställer ut honom och det har gått väldigt bra ibland och väldigt dåligt ibland.

Mitt bostadsområde är ett lugnt villaområde men det är i förändring eftersom hela staden är i förändring. Flera villor som varit till salu har sålts till ägare som redan från början hyr ut huset. Det blir lite speciellt att få grannar som inte äger sitt hus och därmed inte är lika intresserade av att sköta om trädgården osv. Och nya hus, s k entreprenörsbostäder, växer upp i snabb takt på det som var en äng i somras. Där står nu snart två byggnader med plats för 60 boende som troligen kommer till vår stad endast för att bygga det nya stora stålverket. Det bygget förändrar mycket i mitt närområde.

Egentligen fungerar det mesta bra här hos mig. Mitt hus är skapligt underhållet och fyller sin funktion. Det är bra kommunikationer här med buss till stan och till grannstaden. Jag har nära till flera stora livsmedelsbutiker. Här finns fina promenadområden och närhet till sjön.

När du funderar på hur livet i Sverige, Norden och världen ser ut i dag, vad tycker du fungerar bra och vad skulle du vilja förändra?

Det är de stora frågorna. Jag hoppas att kriget i Ukraina snart tar slut, att Putin tar sitt förnuft till fånga och drar tillbaka de ryska trupperna. Ukraina är värt att vara sitt eget land. Kriget har redan pågått för länge. Det har säkert stor betydelse för att vi nu är med i NATO, något som var helt otänkbart för bara några år sedan även för mig. Idag är vi med och jag vet inte om jag gillar det egentligen men det är nog nödvändigt.

Kriget i Gaza är också helt onödigt och har skapat så mycket mänskligt lidande och så många dödsoffer. Måtte USA trycka på så att Israel gör sitt bästa för att avsluta kriget utan mer blodspillan.

I USA hoppas jag verkligen att Trump inte återfår makten. Det vore en katastrof.

Här hemma får vi se vad Tidögänget åstadkommer framöver. Jag hoppas på ett skifte i regeringsmakten vid nästa val. Men för att få till det behöver socialdemokraterna bli tydligare i sin egen politik och inte bara klanka på regeringen.

I sjukvården behöver man göra något åt bemanningen, eller bristen på bemanning. Det behövs satsningar på arbetsmiljö och arbetstider och inflytande så att vårdpersonalen vill jobba kvar och inte går till bemanningsföretag. Och jag hoppas att alla omsorgsboenden (särskilda boenden) i framtiden helt sköts av kommunerna utan inblandning av privata vårdgivare och privata fastighetsägare. Jag tror det skulle vara mycket bättre. Och att inga privata aktörer får finnas kvar i skolvärlden. Men egentligen på det stora hela tycker jag att vi bor i ett välfungerande land, med sjukvård och skola åt alla. Däremot tycker jag att kommunikationerna med framför allt tåg kunde bli bättre, särskilt på de lång linjerna, nattågen. Bort med privata aktörer, det är jätterörigt nu med alla som är inblandade. Nån äger spåren, nån annan tågen och kanske nån tredje som faktiskt kör dem.

Hur vill du att Sverige, Norden och världen ser ut om 30 år? Och hur vill du att ditt eget liv eller efterkommande generationers ser ut?

Om 30 år är jag 102 år eller förmodligen död. Jag hoppas att det nordiska samarbetet fortsätter, men inte beträffande postgången, där borde Sverige ha sin egen postverksamhet. Att miljötänkandet får större genomslagskraft även globalt. Att vi inte har krig i världen eller inpå knuten. Att turistande sker på ett mer genomtänkt sätt, så att vi som turister inte bidrar till brist på bostäder för den inhemska befolkningen, att turistandet inte driver upp priser osv. Bostäder i storstäder ska vara bostäder, inte hotellverksamhet för turister (fast så tänkte jag inte själv när jag bodde i ett Air-b-n-b i Barcelona för några år sen. Det var så tydligt att det var en lägenhet enbart för uthyrning. Jag bodde på liknande sätt i Lissabon, men där hade lägenheten iallafall en personlig prägel av den som bott där i många år).

Jag hoppas att min dotter om 30 år har klarat av sin forskarutbildning (som hon nu hoppas få påbörja så småningom), att hon då är disputerad och framstående i sitt område som är astronomi. Att hon och hennes blivande man har fått ett boende i ett lugnare område som inte är drabbat av all gängkriminalitet som genomsyrar deras nuvarande bostadsområde.

Hur vill och tror du att livet i Sverige, Norden och världen ser ut om 150 år?

Sverige år 2173. Ett mer mångkulturellt samhälle än idag. Våra medborgare med ursprung i andra länder har blivit mer etablerade och en given del av Sverige. De ”ursvenska” traditionerna finns kvar men är mer uppblandade med traditioner från andra länder. Gängkriminaliteten är ett minne blott, men säkert finns det annan kriminalitet utifrån den tidens möjligheter och svårigheter. Vi har fortfarande välfärd som sticker ut internationellt i positiv bemärkelse.

Norden: öppna gränser mellan länderna som nu. Vi har kanske än mer gått över till engelska för att kunna kommunicera med våra danska och finska grannar.

Världen: medicinska forskningen har gått framåt och vi förstår bättre sjukdomar som ALS, Alzheimer och andra demens- och neurodegenerativa sjukdomar. Det finns mediciner så man kan stoppa eller åtminstone begränsa dessa svåra sjukdomar effekter på kropp och själ. Så kom jag att tänka på den på textraderna i visan ”I natt jag drömde något som jag aldrig drömt förut, Jag drömde det var fred på jord och alla krig var slut.”

Publicerat

23 april 2024

Berättat av

AC

Licens

CC BY

Arkivkod

M17/00700

Berättelsens position

Se alla berättelser på karta
Travelers’ Map is loading…
If you see this after your page is loaded completely, leafletJS files are missing.

Andras önskningar om framtiden

Gör som 778 andra – dela din berättelse!

Var med i det nordiska samtalet om framtiden. 778 personer har redan bidragit. Vad vill du? Hur ser du på åren vi har framför oss?

Skicka in din berättelse!