Vår framtid

Berättat av M

Kvinna. Född 4 maj 2002. Student. Norrköping.

Om du tänker på hur du lever i dag, vad tycker du fungerar bra och vad skulle du vilja förändra?

Jag tycker att vardagen i stort flyter på; Det känns lite orättvist att kritisera höjda matpriser i butikerna och sitta och gnälla när man egentligen lever ett otroligt bekvämt liv. Jag har tillgång till allt jag behöver, min ekonomi håller mig trygg och samhället känns öppet och tryggt. Ytterst sällan känner jag mig otrygg eller hotad.

Jag har inte mycket jag vill ändra på.

När du funderar på hur livet i Sverige, Norden och världen ser ut i dag, vad tycker du fungerar bra och vad skulle du vilja förändra?

Sverige och Norden fungerar på liknande sätt, så jag väljer att granska dem som enhet. Enligt min åsikt har vi de tryggaste, mest utvecklade och välfärdsinriktade system som finns i världen. Fler bör göra som vi. Självklart är det inte ett felfritt system; I nuläget lider vården, skolan och självförsörjning i Sverige och behöver förbättras.

Världen i stort är mindre våldsam och de globala samarbeten vi har visar att det inte är omöjligt att nå fred. Vi är inte riktigt där ännu, många problem kvarstår och vi behöver hjälpas åt för att skapa en värld där våld, fattigdom, övergrepp och lidande inte längre är normalt.

Hur vill du att Sverige, Norden och världen ser ut om 30 år? Och hur vill du att ditt eget liv eller efterkommande generationers ser ut?

Ett öppet och utvecklat samhälle med fokus på medmänsklighet, samarbete och givmildhet. Där blod och pengar inte längre är vår huvudsakliga, svarta valuta och våra bekymmer är mindre akuta.

Hur vill och tror du att livet i Sverige, Norden och världen ser ut om 150 år?

Teknologin och uppfinningsrikheten har skapat en värld där världens länder enkelt kan hjälpa varandra, resurser är rättvist fördelade och levnadsstandarden höjts. Miljön har bevarats och modifierats för att bli tålig och förnybar. Vi rider på cyborgdinosaurier. Dinosaurierna har återinförts via DNA-forskning.

Publicerat

1 juni 2023

Berättat av

M

Licens

CC BY

Arkivkod

M17/00454

Andras önskningar om framtiden

Gör som 779 andra – dela din berättelse!

Var med i det nordiska samtalet om framtiden. 779 personer har redan bidragit. Vad vill du? Hur ser du på åren vi har framför oss?

Skicka in din berättelse!