Vår framtid

Berättat av Ulrika

Kvinna. Född 26 mars 1967. Receptionist. Norrköping.

Om du tänker på hur du lever i dag, vad tycker du fungerar bra och vad skulle du vilja förändra?

Naturen! Vad vore vi utan den? Trotts att vi vet att vi vore inget, så värnar vi inte om den tillräckligt. Vi borde leva i symbios med den men vi lever som parasiter av den. Det jag har förändrat i mitt liv är att jag låter gräset växa, maskrosorna blomma, flyttat till mindre boende och plockar upp skräp efter andra. Kan krama en tall och inte döda en geting för att den skrämmer mig. Tänker på köttet som jag äter, djuret som offrats för att jag ska bli mätt. Får dåligt samvete när jag tänker på att de lever för att göda oss. Vill minska mitt köttätande för deras skull.

När du funderar på hur livet i Sverige, Norden och världen ser ut i dag, vad tycker du fungerar bra och vad skulle du vilja förändra?

Bra:

Alla barn får gå i skolan.

Vi har skolbespisning.

Allemansrätten, vilken ynnest!

Vi har ett välfärdssystem.

Vi har demokrati.

Dåligt i Sverige:

Bristen på lärare

Bristen på vårdpersonal

Nedskärningar

Vägar som blir allt sämre

Stressiga arbeten

Sprängningar

Skjutningar

Otryggheten,någon sa ”var inte rädd men vi

är många som är det idag.

Dåligt I Världen:

Krig

Svält

De i makten som är som småpojkar i en sandlåda. De måste slåss för att lösa en konflikt! Eller de måste inte slåss, de tvingar andra att göra det åt dem.

Covid har inte heller varit så kul..

Hur vill du att Sverige, Norden och världen ser ut om 30 år? Och hur vill du att ditt eget liv eller efterkommande generationers ser ut?

Tro, jag vill känna tro… att vi lär oss av våra misstag och att kommande generationer kommer leva i fred och trygghet med en insikt över att jorden är vårt enda hem.

Hur vill och tror du att livet i Sverige, Norden och världen ser ut om 150 år?

Det bästa vore om människan om 150 år krympt i storlek till ett miniformat på typ 30 cm. Tänk vad lite träd, växter och djur som skulle behöva offras för våra boenden och mättnad då! Förstår att det inte är möjligt men bra vore det!

Förr fantiserade jag mycket om hur spännande det vore om vi i framtiden hade möjlighet att besöka andra planeter. Att utforska rymden och träffa andra livsformer. Nu hoppas jag att det aldrig kommer ske för vi är egoistiska parasiter.

Publicerat

29 september 2023

Berättat av

Ulrika

Licens

CC BY

Arkivkod

M17/00580

Berättelsens position

Se alla berättelser på karta
Travelers’ Map is loading…
If you see this after your page is loaded completely, leafletJS files are missing.

Andras önskningar om framtiden

Gör som 760 andra – dela din berättelse!

Var med i det nordiska samtalet om framtiden. 760 personer har redan bidragit. Vad vill du? Hur ser du på åren vi har framför oss?

Skicka in din berättelse!