Vår framtid

Berättat av Agnes

Kvinna. Född 31 januari 2005. Student. Stockholm.

Om du tänker på hur du lever i dag, vad tycker du fungerar bra och vad skulle du vilja förändra?

Jag lever ett väldigt ensidigt liv och gör det som förväntas av mig som en 18 årig student. Min vardag består av att pluggar, hänga med kompisar och ha lite ångest inför framtiden. Men jag tycker om mitt liv och försöker uppskatta det jag har och det land jag lever i. Samtidigt har jag inte särskilt mycket framtidshopp. Klimatkrisen ser inte ut att lösa sig och det spända politiskt läget i världen känns som en tickande bomb. Även om jag har en väldigt negativ framtidsbild går jag inte runt och är ledsen eller stressad, mer arg. Jag vill leva mitt liv och det får gå som det gå. Jag vill göra mitt bästa för att hjälpa miljön i framtiden.

När du funderar på hur livet i Sverige, Norden och världen ser ut i dag, vad tycker du fungerar bra och vad skulle du vilja förändra?

Jag tycker att Sverige är lite korkad och fast i det förflutna. Vi ska hela tiden göra på vårat vis vilket gör mig lite irriterad. När vi gick med i EU ville vi ha kvar svenska kronan och ville hantera pendemin på vårat egna sätt etc. Det känns som att vi hela tiden ska vara speciella och det brukar inte bli super bra. Men jag älskar mitt land och kulturen, naturen, skolsystemet och mycket mer. Det känns som om vi i Norden har kommit närmare varandra på grund av läget i Europa med kriget i Ukraina, NATO och Ryssland.

Hur vill du att Sverige, Norden och världen ser ut om 30 år? Och hur vill du att ditt eget liv eller efterkommande generationers ser ut?

Jag vill att vi ska fortsätta jobba för klimatet och göra så gott vi kan både för vårt eget land och andra länder i världen. Jag hoppas innerligt att vi (hela världen) inte hamnar i ett tredje världskrig. Det händer dock otroligt mycket hemskt i andra delar av världen där exempelvis kvinnor blir dödade och deras rättigheter blir ifrån tagna. Jag hoppas att i framtiden gör vi faktiskt något åt detta och ser det på samma sätt som i ser på de hemskheter som sker i Ukraina.

Publicerat

28 april 2023

Berättat av

Agnes

Licens

CC BY

Arkivkod

M17/00345

Andras önskningar om framtiden

Gör som 779 andra – dela din berättelse!

Var med i det nordiska samtalet om framtiden. 779 personer har redan bidragit. Vad vill du? Hur ser du på åren vi har framför oss?

Skicka in din berättelse!