Vår framtid

Berättat av Ajnos

Kvinna. Född 8 november 1947. Pensionär. Eksjö.

Om du tänker på hur du lever i dag, vad tycker du fungerar bra och vad skulle du vilja förändra?

Jag bor i ett lugnt bostadsområde i en gammal militärstad på småländska höglandet. Vi byggde vårt hus i slutet av 1970-talet och har bott här sedan dess – när vi byggde huset var våra barn små, nu är de några år och femtio. Vi har alltid trivts bra här! Vi har gångavstånd till centrum där affärsutbudet finns.

Vi flyttade hit när min man sökte och fick ett nytt jobb här i staden, vi bodde tidigare ca 5 mil härifrån. Den sträckan pendlade min man till jobbet under tre år och blev ganska trött på det, då beslutade vi att bygga ett nytt hus och flytta hit. Eftersom vi ansåg oss tvungna att bygga huset själva på grund av vår ekonomi, pendlade min man också under byggtiden så det blev långa arbetsdagar för honom – han reste hemifrån 07.00 och kom hem ca 21.30-22.00 efter några timmars jobb på huset. Vi fick hjälp av min far med husbygget annars hade vi inte klarat av det.

Jag var hemarbetande och tog hand av våra barn på den tiden, något som jag stortrivdes med. När vi så småningom flyttade in i vårt halvfärdiga hus jobbade också jag med lättare snickeri, målning och dyl… Senare arbetade jag som dagbarnvårdare och tog i mitt hem hand om 4-6 barn i åldern 1-6 år, efter 9 år började jag arbeta som assistent för handikappade barn i förskolan.

Privat har vi aldrig haft råd att göra några längre resor, vi hälsade på våra respektive föräldrar då och då men min man reste en del i tjänsten.

Vi har alltid varit intresserade av naturen, jag växte upp på landet och har lekt i naturen under hela uppväxten. Det är närheten till naturen som jag saknar mest nu när jag bor i stan, men jag har en trädgård som jag odlar och pysslar i.

När du funderar på hur livet i Sverige, Norden och världen ser ut i dag, vad tycker du fungerar bra och vad skulle du vilja förändra?

Jag tycker att världen bara utvecklas i negativ riktning… Krigsherrarna blir bara flera som strider för mera makt utan tanke på de skador de åsamkar för befolkningen, naturen mm. Om man ser på de närmaste krigen i Ukraina och Gaza, där är ju allting snart mejat till marken, ingenting lämnas till befolkningen så de kan leva drägligt. Det finns ingen tanke på hur den oskyldiga befolkningen ska kunna leva i sina bostadsområden i framtiden. Det är skandal!! Krigsbrott, men vem bryr sig…

I vårt land ökar brottsligheten – folk mördas på gatorna och i sina hem med allt råare metoder. Tanken på sina medmänniskor är helt borta, bara det egna egot finns i förövarnas tankar. Tyvärr måste jag klandra de som invandrat som fortfarande lever efter sitt gamla motto ”öga för öga, tand för tand”, alltid måste oförrätter leda till hämndaktioner. Flyttar man till ett annat land borde väl dessa förehavanden ”stanna kvar” i hemlandet och vara öppen för andra tankesätt för ett nytt liv? Lika för könsstympningen som fortsätter genom resor till forna hemlandet…

Konsumtionen ökar, ingen verkar bry sig om miljön för framtida generationer. Nu sätts hoppet till eldriften för våra bilar MEN hur många har råd att köpa en bli för kanske 1,5 miljoner kronor, människornas ekonomi tillåter inte detta. Vi måste helt enkelt minska på bilåkandet och det verkar inte intressera befolkningen, allt fortsätter i gamla hjulspår och koloxidutsläppen påverkar jordens medeltemperatur som fortsätter stiga med katastrofala följder. Vi använder inte bilen mer än nödvändigt och har minskat vårt resande över huvud taget.

Den nya ”farsoten” som drabbar oss är enligt mig AI-tekniken! Så skrämmande!! Den verkar kunna förstöra det mesta när ingen har kontroll över utvecklingen… Tänk om brottslingar lyckas komma över denna teknik – vad händer då med vår värld???!

Hur vill du att Sverige, Norden och världen ser ut om 30 år? Och hur vill du att ditt eget liv eller efterkommande generationers ser ut?

Jag önskar att hetsen i det nutida samhället dämpas – ingen kan leva normalt när allt hetsas fram! Människorna stressar i trafiken, plockar med mobilen och hamnar i diket eller kolliderar med en medtrafikant. Alldeles för många allvarliga trafikolyckor inträffar på grund av stress!!

Jag önskar att befolkningen tänker över HUR de påverkar miljön med sitt levnadsätt – mindre resande, minskad konsumtion på alla plan, försiktighet med vår natur… Jag önskar att livsstilen går tillbaka till vårt sätt att leva under 1950-60-talet, då allt utnyttjades på ett sparsamt sätt. Det var den lyckligaste tiden i mitt liv!

En lugnare arbetstakt är också ett önskemål – så många människor går in i depression på grund av brist på arbetskraft som leder till stress och otrivsel på arbetsplatserna. FÖR MYCKET arbete är inte heller bra! Det bästa är ju att dela upp det i drägliga doser…

Jag önskar att våra ungdomar vill lägga arbete och tid på utbildning till de yrken som krävs för att få personal som drar hjulen runt i samhället. Just nu tycker jag att alltför mycket tid läggs på musikdrömmar och drömmar om att tjäna mycket pengar och bli rik. Lite förnöjsamhet skulle inte skada i samhället!

Ett bra försvar önskar jag också, men framför allt ett minskat intresse för att starta krig, det har aldrig lett till något positivt!! När människan inser att ett krig aldrig ger något positivt för människor, djur och natur kanske vi slipper se så mycket lidande i världen.

Eftersom jag inte finns på jorden om 30 år, önskar jag mänskligheten och mina efterkommande ett lugnare liv, fred och bra livskvalitet.

Hur vill och tror du att livet i Sverige, Norden och världen ser ut om 150 år?

Jag önskar att hämnd och vedergällning mellan människor och länder är borta, synen på medmänniskan har blivit helt annorlunda och alla visar hänsyn och bryr sig om varandra. Grannar hjälper varandra om något oförutsett inträffar, hälsar och småpratar med alla. Stämningen mellan människor är varm och medkännande.

Alla brottslingar och gängledare har insett att ett liv TILLSAMMANS med övriga befolkningen är helt fantastiskt – nu upphör alla hot och allt dödande och alla lever efter det kärleksbudskap som finns i alla religioner.

Utsläppen av växthusgaser har minskat och klimatet i världen har återgått till relativt drägliga förhållanden. Alla har insett hur viktigt det är att hela tiden tänka på HUR olika förändringar i levnadssätt och produktion påverkar miljö och människor. Naturen har så sakteliga reparerats och livsmiljön för människor och djur börjar närma sig den som fanns i mitten av 1950-talet. Människorna har verkligen lärt av sina förfäders misstag och värnar om den lugna, fridfulla och rena livsmiljön som har arbetats fram av generationer före dem. Alla vet, att det i början av 2000-talet var riktig kris för miljö och mänsklighet och tar ömsint hand om den fina livsmiljö som de fått att vårda.

Slit- och slängmentaliteten och alla modenycker som i tidigare århundrade var så påtaglig, har övergått till ett sansat sätt att använda kläder, möbler och andra förbruksmaterial. Allt används tills det är utslitet och återvinns, för att senare ingå i naturens kretslopp.

Människors iver för att resa, resa och åter resa har avtagit markant, mycket på grund av dyrare priser på drivmedel och en utarbetad resemodell som begränsar antalet privata resor per år och person. Tjänsteresorna minskar också och många diskussioner genomförs via internet.

De olika studievalen har inriktats på samhällsnyttan och ställer högre krav på att klara utbildningen under en viss studietid, allt för en bättre samhällsekonomi. Studiemedlen ligger på en sådan nivå att studenterna kan leva utan extraarbete och använda tiden för studierna. Ansvaret för det gemensamma samhället fördelas härmed över generationerna.

Lönerna ligger på en sådan nivå att man med en normal konsumtion kan leva ett bra liv på sin lön, utan årliga löneökningar. En förnöjsamhet präglar hela samhället och jakten på rikedomar existerar inte längre. Alla vill vara med om att skapa det ”perfekta samhället” där människorna lever sida vid sida, i fred och förtrolighet.

Ja, så drömmer jag för framtiden, där våra barn och efterkommande ska leva och växa.

Publicerat

25 april 2024

Berättat av

Ajnos

Licens

CC BY

Arkivkod

M17/00731

Berättelsens position

Se alla berättelser på karta
Travelers’ Map is loading…
If you see this after your page is loaded completely, leafletJS files are missing.

Andras önskningar om framtiden

Gör som 778 andra – dela din berättelse!

Var med i det nordiska samtalet om framtiden. 778 personer har redan bidragit. Vad vill du? Hur ser du på åren vi har framför oss?

Skicka in din berättelse!