Vår framtid

Berättat av AML

Kvinna. Född 22 oktober 1984. Arkitekt. Floda.

Om du tänker på hur du lever i dag, vad tycker du fungerar bra och vad skulle du vilja förändra?

Jag bor väldigt bekvämt förhållandevis i Sverige. Jag bor i villa som vi lät bygga, men min familj. Vi är inte rika men behöver inte heller oroa oss speciellt mycket på pengar. Hela min fokus är på mina barn, min man, mitt arbete, och jag saknar egen tid. Jag är förbannad för att vårt moderna samhälle har sagt att man kan bilda familj och uppfostra barn, även sköta ett hem, när båda föräldrarna är heltidsanställd. Det går inte alls ihop.

När du funderar på hur livet i Sverige, Norden och världen ser ut i dag, vad tycker du fungerar bra och vad skulle du vilja förändra?

Att leva idag i Sverige är extremt enkelt jämfört med landet jag kommer ifrån. Hela mitt liv, (min fritid, min hälsa, mitt arbete,) är försäkrat av staten och arbetsgivaren. Det rullar på nästan på autopilot. Jag undrar om det är bra för själen.

Jag kan inte föreställa mig en annan generation som haft det så bra. Jag undrar om vi klarar oss i kris och nöd utan att ha någonsin tränat på det.

Hur vill du att Sverige, Norden och världen ser ut om 30 år? Och hur vill du att ditt eget liv eller efterkommande generationers ser ut?

Jag vill att mina barn får bättre möjligheter att bo miljövänligt. Jag tror att de löser energikrisen med ny teknik. Just nu är information opålitlig och det skapar otrygghet i samhället. Vissa tvivlar på att jorden är kvar om 30 år, och det är helt ofattbart. Jag vill inte att Norden ska tappa sin sundhet, men det känns redan lite som det går åt det hållet. Och jag hoppas att folk slutar förespråkar vegansk kost och glutenfria dieter som inte har ett medicinskt behov av det!

Vården behöver en riktig skärpning. Det behöver bli mer seriös mot patient. Jag hoppas att mina barn slipper känna sig bortprioriterade av vården som ofta händer vid icke akuta ärenden.

Hur vill och tror du att livet i Sverige, Norden och världen ser ut om 150 år?

Jag tror att det blir som i The Machine Stops.

Folk inte har någon personlig kontakt med varandra längre. Det är en metaverse av upplevelser som väntar. Kroppen kanske inte uppfyller en funktion längre.

Publicerat

28 september 2023

Berättat av

AML

Licens

CC BY

Arkivkod

M17/00575

Andras önskningar om framtiden

Gör som 778 andra – dela din berättelse!

Var med i det nordiska samtalet om framtiden. 778 personer har redan bidragit. Vad vill du? Hur ser du på åren vi har framför oss?

Skicka in din berättelse!