Vår framtid

Berättat av Ann-Christine Påhlson

Kvinna. Född 2 oktober 1957. Pensionär. Vinslöv.

Om du tänker på hur du lever i dag, vad tycker du fungerar bra och vad skulle du vilja förändra?

Det mesta fungerar bra. Vi har nog med pengar och är ganska förskonade från svår sjukdom.

Jag har dock resignerat när det gäller klimat och natur och lever i min egen bubbla, min trädgård, som jag inrättat efter gamla växter för pollinerare.

Vildängar och stubbar, fågelholkar, rishögar och fruktträd. De senaste åren har jag insett att vi nog inte klarar vår planet. Alla tafatta försök och nu en regering som fegt backar för populistiska poäng.

Vi har rest hela livet, men vill inte gärna flyga mer. Man vill kunna leva med sina beslut. Jag fortsätter skänka till WWF, Greenpeace och andra naturvärnande organisationer. Jag gick i pension för 6 år sen och har nu ett litet barnbarn. Vad är det vi vill lämna över till dem?

När du funderar på hur livet i Sverige, Norden och världen ser ut i dag, vad tycker du fungerar bra och vad skulle du vilja förändra?

Vart tog humanismen vägen? Inte mycket har förbättrats, snarare tvärtom. Vi har tillgång till bra utbildning fortfarande, men ingen tänker på alla som skulle behöva learning by doing. Lärlingssystemet – vad var det för fel på det? Som gammal lärare vet jag att en del ungdomar far illa av systemet, plus att det tar en väldig tid att hämta sig från det.

Konsumtionssamhället tar död på oss. Det har tex i förlängningen fått unga människor att vilja skjuta varandra för pengar – de kriminella gängen tar över.

Sjukvården monteras ner och de äldre och sjuka tar stryk. Vi tog in för många migranter 2015, och sen skickar vi ut de som etablerat sig och bidrar gott till vårt samhälle! Hur tänker man? Vilka jobbar i äldrevård och vilka tar ”skitjobben”? Inga sverigefödda! Ta vara på dem som kommit hit och sköter sig och skicka ut brottslingarna.

Vad ska man säga om att vi exporterar el som vi själva hade behövt? Snart begriper inte vanliga människor resonemanget som förs. Hur kunde svenskarna rösta fram SD? Som sagt, vart tog humanismen vägen?

Hur vill du att Sverige, Norden och världen ser ut om 30 år? Och hur vill du att ditt eget liv eller efterkommande generationers ser ut?

Humanismen måste komma tillbaka, vi måste bry oss om varandra – och vårt liv här på vår enda planet. Jag har jobbat för naturen hela mitt liv, för mångfalden, för biodiversiteten Allt hänger ihop, det måste gå in i alla människors medvetande. Tyvärr tror jag att allt är försent. Vi måste jobba för att de unga inte tappar hoppet om en bättre värld – för min generation har nog gjort det.

Om 30 år är världen helt utarmad, klimat flyktingar drar sig norrut för att överleva.Alla insekter är utdöda och därmed fåglarna.. osv

Hoppas jag har fel.

Hur vill och tror du att livet i Sverige, Norden och världen ser ut om 150 år?

Om 300 år är planeten öde. Men råttorna brukar klara sig. Kanske även de mänskliga råttorna. Jag är glad att jag inte vet

Publicerat

15 november 2023

Berättat av

Ann-Christine Påhlson

Licens

CC BY

Arkivkod

M17/00630

Andras önskningar om framtiden

Gör som 763 andra – dela din berättelse!

Var med i det nordiska samtalet om framtiden. 763 personer har redan bidragit. Vad vill du? Hur ser du på åren vi har framför oss?

Skicka in din berättelse!