Vår framtid

  • Anna Löfquist

Berättat av Anna Löfquist

Kvinna. Född 2 januari 1970. Musiklärare. Stockholm.

Om du tänker på hur du lever i dag, vad tycker du fungerar bra och vad skulle du vilja förändra?

Jag bor helt fantastiskt fint med naturen nära med sjöar, skog, vandringsleder, naturreservat. Vi bor i sjöstan, vilket innebär nära till city med all kultur, restauranger och affärer och vägen in till stan är ju magiskt vacker.

Att få bo nära vattnet är en sån frihetskänsla och det gör mig glad varje gång jag tittar ut. Vårt område är genomtänkt och trivsamt.

Jag har ett arbete som jag trivs med och kan ta mig dit med cykel eller till fots. Jag har en ok lön och en frisk familj och är en vinnare i livets lotteri.

Mitt arbete känns meningsfullt och jag skrattar ofta med mina kollegor.

Samhällsklimatet har hårdnat senaste åren och det känns sorgligt att barn skjuter varandra till döds, livet är inte värt nåt, empati, moral och civilkurage samt engagemang i samhället tror jag behöver förstärkas. Vi behöver hjälpas åt för att alla ska trivas. Och det behöver göras något bums. Alla barn ska ha en likvärdig skolgång – vi behöver ge skolan de resurser som behövs. Jag är övertygad om att det blir billigare än att ta hand om barn som mår dåligt och blir kriminella längre fram.

Se till att alla som behöver vård får likvärdig sådan.

Gamla människor måste få ett värdigt liv ända till slut.

Behovspröva barnbidrag och förskoleavgifter – kan man betala mer så borde det gå.

Kultur och rätt att få vara den man är – sååå viktigt i denna värld. Låt oss aldrig backa bandet till tider där hbtq – personer fördömdes, förlöjligades och fängslades.

Vi är alla människor som har rätt till ett bra liv, oavsett hudfärg, religion eller kön.

När du funderar på hur livet i Sverige, Norden och världen ser ut i dag, vad tycker du fungerar bra och vad skulle du vilja förändra?

Vi måste tänka ut hur vi kan rädda jorden från att gå under av miljöförstöringar och krig.

Just nu pågår det ju krig i Ukraina, Israel har skjutit sönder Gaza, kvinnornas ställning i arabländerna är, i mina ögon, förfärlig.

Det känns mörkt just nu.

Men, vi måste kunna vända detta. För våra ungas framtid. För deras barn och barnbarn etc.

Man ska aldrig ge upp – mitt i mörkaste mörker så lyser det små ljus. Gäller bara att hitta dem och låta dem lysa upp världen.

Hur vill du att Sverige, Norden och världen ser ut om 30 år? Och hur vill du att ditt eget liv eller efterkommande generationers ser ut?

Om 30 år så hoppas jag att jag får vara med och då uppleva att vår miljö är på väg att må bättre i hela världen, att kvinnor är lika välbetalda som män, att man delar på sysslor i hemmet, att alla människor ska ses som lika mycket värda, inga idioter på höga poster, inga galningar som startar krig t ex.

Miljövänligare konsumtion, människor äter bra och slipper ta mediciner mot diabetes och hjärt-kärlsjukdom, det finns botemedel mot cancer.

Hur vill och tror du att livet i Sverige, Norden och världen ser ut om 150 år?

När jag skriver detta 2024, så var det 1724 som är tre hundra år bakåt i tiden. Utvecklingen sedan dess och till nu har ju varit enorm. All kommunikation, allt man kan behöva veta finns en googling bort. Om 300 år så hoppas jag att tekniken gått framåt och att människor kan leva fredligt i fina, rena miljöer, att jorden läkt sina sår och att världen styrs av kloka människor.

AI har säkert ersatts av något ännu mer snitsigt, men musik, måleri, utbildning, är högt värderat.

Och – jag hoppas alla kan njuta av livet för det är fantastiskt!

Publicerat

24 april 2024

Berättat av

Anna Löfquist

Licens

CC BY

Arkivkod

M17/00718

Berättelsens position

Se alla berättelser på karta
Travelers’ Map is loading…
If you see this after your page is loaded completely, leafletJS files are missing.

Andras önskningar om framtiden

Gör som 778 andra – dela din berättelse!

Var med i det nordiska samtalet om framtiden. 778 personer har redan bidragit. Vad vill du? Hur ser du på åren vi har framför oss?

Skicka in din berättelse!