Vår framtid

Berättat av Annika Sjöblom

Kvinna. Född 23 maj 1946. Pensionär. Forsa.

Om du tänker på hur du lever i dag, vad tycker du fungerar bra och vad skulle du vilja förändra?

Det första jag kommer på är att jag har haft ett fantastiskt liv. Född i Sundsvall. Föräldrar som var helt fantastiska. Vårat hem var som en ungdomsgård, bror som är musiker och alla var välkommen när det repeterade hemma, man hade frihet att vara ute och leka. Det enda viktiga att kl. 17 åt vi så det skulle man passa. Nu, Mitt hem är en gård på landet. Vi köpte ett soldattorp i 1 juli 1971. Utedass, ingen värme eller vatten. Så unga och så lyckliga att få ett eget hus på landet. Jag som just blivit lärare och min pojkvän som varit till sjöss men valde mig att leva med. 53 år tillsammans, 52 år på vår gård. Den som han har renoverat, byggt garage, stall, pannrum mm. mm. Kört lantbruket, allt fast vi inget kunde från början. Lasse fick jobb på Iggesunds bruk. Jag på Lunds skola. Vi har levt ett lite annorlunda liv än de som bor i stan. Jobbat på gården när vi var lediga. Utvecklat den. Haft ridskola, ungdomar som fått bo här i perioder. Lasse vill resa och jag ville allt han ville. Så vi började åka på sista minutenresor, när vi hade råd. När det gäller matvanor så har vi nog lagat mat som alla andra ofta svensk husmanskost för det tyckte Lasse om. Men efter några resor blev vi vana vid andra kryddor och annan mat så sista 20? åren har det blivit asiatisk mat och annat. Vi har sista åren gått ut och käkat, det gjorde man ju aldrigS förr, vi har köpt hämtmat , pizza, asiatiskt, kinamat mm. Det hände ju aldrig för 30 år sen. Nytt för oss 2009 var att vi köpte husbil, den har vi åkt med runt Europa, underbart och sista 2 åren i Sverige. Jag har genom åren fått kämpa ibland, men tycker att jag haft ett fantastiskt liv, haft underbara människor omkring mig i uppväxt och hela livet. Försöker tänka på det nu när jag blivit ensam. Nu är mitt liv slut känns det som. Men ville skriva att man inbillar sig att man levt i den bästa tiden i Sverige, vi fick välfärd, alla blev omhändertagna när de hade svårt och så. Men mina föräldrar som strävade efter att alla skulle få leva lika tyckte också att de levt i en bra tid.

När du funderar på hur livet i Sverige, Norden och världen ser ut i dag, vad tycker du fungerar bra och vad skulle du vilja förändra?

Sverige ett rikt land där alla har en chans. Har ju jobbar inom skolan med 7-10 åringar. Ett jobb jag gillat och har aldrig haft ett barn som jag inte tyckt om. Men skolan har blivit så annorlunda, mycket för att många föräldrar har en syn på sina barn och skolan som inte fanns förr. De kommer barn som inte har haft några regler, föräldrar tar inte strider, det får skolan göra. Att sätta gränser behövs, så en föräldrautbildning vore nog inte fel. Tror att skolan måste ändras. Det gäller inte att sätta in mer och mer pengar, det gäller att se vad som är felet där det inte fungerar. Vår välfärd har också gått för långt på ett sätt, men mycket fattas också. Viktigt är att de familjer som man tidigt ser att det inte fungerar få hjälp, i stället för att man måste ta deras barn, ungdomar senare.

Jag är imponerad av vår sjukvård, av de som jobbar där, på alla nivåer. Men dessa stafettläkare skulle bort.

Vi har ju fina utbildningar och får vi bara våra ungdomar att vilja läsa vidare så tror jag på att vi kommer att kunna bygga vidare inom alla områden.

Mycket har hänt i vinter som är så bedrövligt för Sverige, så viktigt är att vi inte stärker de som styr nu för de lyder SD för att vår fegis till stadsminister vill ha makt och pengar. Så jag hoppas för mina barn och barnbarn att det blir nån balans för alla i Sverige.

Hur vill du att Sverige, Norden och världen ser ut om 30 år? Och hur vill du att ditt eget liv eller efterkommande generationers ser ut?

Jag hoppas att de som ska styra, leva och bo här får ett rättvist land. Där det inte som nu ska styras av de sin sänker skatten för de som har, utan att alla som jobbar ska kunna äga sitt boende, att när de bygger i städerna inte bara styrs av bolag som vill tjäna mest utan att man kan tänka på staden, kanske bygga mindre hus, inte 5-6 våningar mot havet och stänga av för alla andra. Detta händer nu i flera städer i Norrland. Hoppas att Sverige kan komma tillbaka och få tillbaka lite av den respekt vi haft utomlands men som vi mist mycket av denna vinter. Det som är bra är att de bygger ut vindkraften och solceller, så nåt bra händer ju.

Jag tycker att de som jobbar inom vården måste få mer status och löner, svårt för pengarna ska ju tas någnonstans.

Viktigt tycker ju jag att det finns bra regler för de som har djur. Våra stora hallar av höns, kor mm tycker jag ska övervakas av myndigheter då och då. Tar vi på oss att ha djur så måste vi ha ansvar att de har ett drägligt liv och inte far illa.

Hur vill och tror du att livet i Sverige, Norden och världen ser ut om 150 år?

Jag hoppas så att det inte tar 150 år för att alla, oavsett arbete, boende, färg på folk ska ha ett jämnlikt sätt att leva, att ingen är mer värd än någon annan.

Att religioner inte ska bestämma hur någon ska leva eller klä sig.

Jag tror att Norrland kommer att vara en riktig del av Sverige med många som flyttat uppåt. Nu är det inte så fast så mycket som Sverige behöver kommer därifrån.

Att fler kommer att bo ”på landet”.

Att maten kommer att bestå av sånt man inte äter så mycket nu. Tex växter som vi inte vet om nu, insekter, skalbaggar o.d.

Tror inte EU finns kvar.

Undervisningen kommer att utvecklas och jag tror, med den utveckling som finn, att man kan läsa in många utbildning hemma med IT hjälp.

Publicerat

16 maj 2023

Berättat av

Annika Sjöblom

Licens

CC BY

Arkivkod

M17/00408

Berättelsens position

Se alla berättelser på karta
Travelers’ Map is loading…
If you see this after your page is loaded completely, leafletJS files are missing.

Andras önskningar om framtiden

Gör som 779 andra – dela din berättelse!

Var med i det nordiska samtalet om framtiden. 779 personer har redan bidragit. Vad vill du? Hur ser du på åren vi har framför oss?

Skicka in din berättelse!