Vår framtid

Berättat av Anonym

Kvinna. Elevassistent. Eskilstuna.

Om du tänker på hur du lever i dag, vad tycker du fungerar bra och vad skulle du vilja förändra?

Jag har levt i flera städer och befunnit mig i olika kretsar. Idag bor jag i min hemstad. Handlar ofta samma mat på samma affär. Havregryn, chiafrön, ris, kefir, solroskärnor och havredryck, köttfärs och bregott, toalettpapper och diskmedel. Jag cyklar samma väg till jobbet måndag till fredag. Aldrig trivts med den här inrutade tillvaron om det inte vore för att jag när som helst kan välja att lämna den. Men just nu är det underbart. Det känns som en saga. Lönearbetare, andra klassens medborgare kommer jag aldrig ifrån. Lurar mig själv varje dag att jag kan välja bort det när som helst. Men det jag glömmer är att det enda jag kan byta ut det mot att bli tredje, eller fjärde klassens medborgare. Där har jag varit och då är en minimilön lyx. Det är aldrig försent att ge upp!

När du funderar på hur livet i Sverige, Norden och världen ser ut i dag, vad tycker du fungerar bra och vad skulle du vilja förändra?

Sverige är splittrat och befinner sig i en kluven tid, där ena hälften är en slags nationalromantisk bild av något som gått förlorat (även om just detta aldrig ens funnits) och den andra hälften är någon slags liberal, kapitalistisk framtidsvision, där fri marknad och konkurrens är det vackraste och mest konstruktiva som finns. Jag ser det som att Sverige är splittrat i två illusioner, två lögner. Ingen känner någon, det finns ingen gemenskap eller konsensus om tillvaron och vår verklighet. Den mängd information som varje människa behöver processa i sin hjärna är för stor och vi är förvirrade, det är för svårt för oss. En ny globaliserad tillvaro utan några förkunskaper på hur man kan orientera sig i den. Vi drunknar i informationen. Det enda gemensamma vi delar är olika appar i våra mobiltelefoner. Men någonting kommer snart att hända tror jag. Att leva en lögn, två lögner, kan väl inte pågå hur länge som helst?

Hur vill du att Sverige, Norden och världen ser ut om 30 år? Och hur vill du att ditt eget liv eller efterkommande generationers ser ut?

Vill ha alla bevis på att rättvisan segrar! Jag skiter i hur det blir 2053, så länge vi kan ta hand om varandra och oss själva. Vill inte heller att några andra djur än människodjuret ska plågas. Jag tror att människan klarar av det. Tror också att människan kan lösa det på flera olika sätt än ett. Jag vill att kapitalism ska behandlas som illegal verksamhet, som ett brott, för inte tror jag att den gör något gott, kapitalister tar andra människors liv. Ingen ska få ta av någon annans liv. Leve Palestina!

Hur vill och tror du att livet i Sverige, Norden och världen ser ut om 150 år?

Det bryr jag mig inte om, kan inte ha en vettig åsikt, de som lever då får bestämma. Jo en sak, jag vill att alla ska bestämma det och att allt förtryck ska ha upphört.

Publicerat

27 november 2023

Berättat av

Anonym

Licens

CC BY

Arkivkod

M17/00645

Berättelsens position

Se alla berättelser på karta
Travelers’ Map is loading…
If you see this after your page is loaded completely, leafletJS files are missing.

Andras önskningar om framtiden

Gör som 778 andra – dela din berättelse!

Var med i det nordiska samtalet om framtiden. 778 personer har redan bidragit. Vad vill du? Hur ser du på åren vi har framför oss?

Skicka in din berättelse!