Vår framtid

Berättat av Anton Wihlborg

Man. Född 29 januari 2005. Gymnasiet, estet musik. Tullinge.

Om du tänker på hur du lever i dag, vad tycker du fungerar bra och vad skulle du vilja förändra?

Jag gillar min skola. Det är kul att jag har chansen att studera det jag gillar (musik) samtidigt som jag får behörighet till högskola. Jag gillar Stockholm; det är en vacker stad med rätt så bra kollektivtrafik, FÖRUTOM ett stort undantag: pendeltågen. Jag åker pendeltåg till och från skolan varje dag och under de senaste månaderna tror jag inte att det har varit en enda vecka där pendeln har gått som vanligt. Jag är väldigt nöjd över att MTR:s kontrakt inte har förnyats och hoppas innerligt att staten tar tillbaka kontrollen över sin infrastruktur. Sen tycker jag även att kollektivtrafiken borde vara gratis. Det hade varit bra för klimatet. Det hade också varit allmänt schysst; man ska inte behöva betala så otroligt mycket för en sån urusel tjänst.

När du funderar på hur livet i Sverige, Norden och världen ser ut i dag, vad tycker du fungerar bra och vad skulle du vilja förändra?

Mänskligheten har kommit med många innovationer som är väldigt bra, t.ex. vaccin, datorer och internet. Vi i västvärlden lever rätt så bra; vi har tillgång till sjukvård och har ofta möjlighet att påverka våra liv genom demokrati. Det finns dock stora delar av världen som har det mycket sämre än oss, vilket tillåter oss att leva i överflöd. Vi lever helt enkelt på bekostnad av världens fattigare länder. Man talar ofta om att Sverige är ett bra land när det kommer till utsläpp och klimatet, men jag håller inte riktigt med. Visst, vår energi är ganska ren, men vi konsumerar otroligt mycket mat, kläder, elektronik och i princip allt annat som går att köpa. För att leva hållbart vill jag se att Sverige, Norden och resten av västvärlden konsumerar mycket mindre än idag och även hjälper fattigare länder att bygga vindkraftverk och annan ren energi.

Hur vill du att Sverige, Norden och världen ser ut om 30 år? Och hur vill du att ditt eget liv eller efterkommande generationers ser ut?

Mina förhoppningar och drömmar om framtiden är förmodligen högst osannolika, men jag kör på ändå.

För det första vill jag att Sverige ska vara ledande i kampen mot klimatkrisen. Jag vill ha höghastighetståg över hela landet, gärna som en del av ett större nordiskt eller europeiskt tågnätverk. Detta tågnätverk ska i längden byta ut alla inrikesflyg och man ska kunna åka tåg för att semestra vid Medelhavet. Jag vill se ett mycket mindre fokus på bilar och ett större fokus på gång-, cykel- och kollektivtrafik. Alla nya bilar som tillverkas och säljs måste vara elbilar. Varor som fraktas längre sträckor bör åka via frakttåg; kortare, lokala leveranser bör ske via elektrifierade lastbilar. I städer borde all biltrafik förutom viktiga tjänster som ambulanser, polis och sopbilar vara förbjuden.

Förutom infrastruktur finns det mer vi i Sverige bör göra för klimatet. Jag vill att det ska vara olagligt för restauranger och affärer att slänga ätbar mat. Allting bör även beskattas baserat på utsläpp; vegetarisk mat och återvunna produkter borde vara billigare. All statlig verksamhet som serverar mat, t.ex. skolor, borde servera en majoritet vegetarisk/vegansk mat. Samhället bör även vara bättre informerat om matsvinn och reparation av t.ex. kläder, allt för att minska konsumtionen. Produkter som är designade att inte hålla särskilt länge för att man ska köpa nytt borde vara olagligt.

Om 30 år vill jag kunna arbeta med och leva på det jag gillar, vilket är musik. Alla yrken är viktiga för samhället på något sätt och alla som arbetar förtjänar att bli ordentligt kompenserade för sin tjänst. Ok, kanske inte aktiemäklare och hyresvärdar, men vaktmästare, städare, musiker, lärare och restaurangarbetare utför allihopa viktiga arbeten. Jag tror inte att en VD arbetar betydligt mycket mer än en städare, så varför ska VD:n få så mycket mer pengar?

Jag vill inte att de kommande generationerna ska behöva oroa sig över klimatet eller att hitta en bostad. Jag hoppas också att situationen i världen är fredlig, utan krig och människor som tvingas fly sina hemländer.

Hur vill och tror du att livet i Sverige, Norden och världen ser ut om 150 år?

I min idealiska värld har vi år 2173 övergett kapitalismen helt och övergått till någon form av planekonomi. Ekonomin blir lätt att planera med hjälp av tekniska framsteg, framförallt AI. Tack vare AI och automatisering behöver vi människor även arbeta mycket mindre, vilket ger oss mer tid att göra saker som vi gillar. En vanlig dag kanske består av tre eller fyra timmars arbete, varefter man kanske går ut och njuter av den vackra naturen eller går på ett museum. Eller varför inte gå hem och skriva en låt eller två? Bäst skulle det vara om i princip allt arbete var automatiserat, men det tycker till och med jag är lite väl orealistiskt.

Förhoppningsvis har vi i framtiden insett att det är omöjligt med oändlig tillväxt på en ändlig planet och tänker mycket mer hållbart. År 2173 bör vi sedan länge ha löst klimatkrisen, tack vare en kombination av minskad konsumtion, mer ren energi, miljövänlig infrastruktur och stöd till utvecklande länder. Nu när klimatkrisen är löst har vi äntligen riktat våra blickar mot stjärnorna och upprättat kolonier på både månen och Mars, som vid det här laget kanske till och med har förklarat sig självständiga från jorden. Rymdturism kommer att vara väldigt populärt, med hotell både på månen och Mars men även runt jordens omloppsbana. Kanske kommer man till och med åka på kryssningar på enorma rymdskepp. Vi kommer ha gjort allt i vår makt för att hitta utomjordliga varelser, men tyvärr kommer vi inte ha hittat några än. Jag tror att det dröjer betydligt mycket längre än 2173 innan vi hittar något liv utanför jorden.

Jag tror inte att verklighetens 2173 kommer likna min vision alls. För det första tror jag att vi fortfarande kommer ha en väldigt rik överklass som lever i överflöd på bekostnad av världens fattigare länder. Jag tror att AI och automatisering kommer ha en stor roll, men inte på samma sätt som i min vision. I verkligheten kommer AI användas för att ersätta mänskliga jobb, men de pengarna som sparas av det kommer gå rakt ner i någon miljardärs fickor. Låtskrivare för populärmusik och manusförfattare för TV-serier kommer att bytas ut av AI i ett försök att spara pengar. Jag tror också inte att vi kommer ha löst klimatkrisen. Förmodligen landar vi på runt 3 graders uppvärmning, vilket kommer leda till enorma flyktingkriser, större än vad vi någonsin sett förut. Dock kommer vi nog ändå utforska rymden en hel del, även om det görs av privata aktörer för att tjäna pengar.

Publicerat

30 maj 2023

Berättat av

Anton Wihlborg

Licens

CC BY

Arkivkod

M17/00451

Berättelsens position

Se alla berättelser på karta
Travelers’ Map is loading…
If you see this after your page is loaded completely, leafletJS files are missing.

Andras önskningar om framtiden

Gör som 763 andra – dela din berättelse!

Var med i det nordiska samtalet om framtiden. 763 personer har redan bidragit. Vad vill du? Hur ser du på åren vi har framför oss?

Skicka in din berättelse!