Vår framtid

Berättat av Auro

Könstillhörighet: annat. Administratör halvtid, sjukskriven halvtid. Solberga, Stockholm.

Om du tänker på hur du lever i dag, vad tycker du fungerar bra och vad skulle du vilja förändra?

Jag tänker allra mest på klimatkrisens fortskridande. I skrivande stund har jordens medeltemperatur fortsatt öka drastiskt, men utsläppen fortsätter öka och regeringar världen över gör symbolhandlingar men gör inget för att stoppa upphettningen på riktigt. Och samtidigt styrs Sverige av nazister & klimatförnekare, och de driver på klassklyftorna rejält (de fattigaste blir fler & får det svårare medan de rikare får det mkt bättre) vilket ju förstås gör att klimatfrågan snabbt blir underordnad den egna vardagens kamp för att få allt att gå runt. Jag känner av det själv: med nedsatt arbets- & funktionsförmåga men nekad sjukpenning skulle jag inte kunna fortsätta bo & äta mat om jag inte tog in en inneboende i min lägenhet samt snålar som 17. Min sista energi går åt till att cykla runt till privata personer som skänker mat. Den energin hade jag velat lägga på klimatkamp istället. Jag har en dotter på 18 och brorsbarn på 3 & 6 år- jg har sån framtidsångest för deras skull. Vad är det djävla skit vi låter våra barn ärva av oss?!? Det här färgar allt, A L L T i mitt liv. Jag tänker ofta på hur samhället sviker oss sjuka nu och barnens framtid. Det som fungerar bra i mitt liv är att jag som svensk ändå lever ganska lyxigt jämfört globalt: rinnande drickbart vatten i kranen, värme i hemmet på vintern, hyffsad kollektivtrafik (om än onödigt dyr), att vi fortfarande har yttrandefrihet och på mitt personliga plan är jag tacksam att jag kan odla tillsammans med några grannar i mitt bostadsområde (jag startade en förening för ca 3 år sen för detta).

Jag kan inte riktigt se skillnad på den här och kommande fråga, det är ju i princip samma sak eftersom jag lever mitt liv i Sverige.

Det jag vill förändra är ju: bort med nazisterna, de ska inte tillåtas sprida missinformation eller hat fritt, än mindre ges makt över Sveriges styre. Och lag på att vi alla måste agera för en frisk, välmående planet långsiktigt. Sen kika på hur vi jämnar ut orättvisor.

När du funderar på hur livet i Sverige, Norden och världen ser ut i dag, vad tycker du fungerar bra och vad skulle du vilja förändra?

Hur vill du att Sverige, Norden och världen ser ut om 30 år? Och hur vill du att ditt eget liv eller efterkommande generationers ser ut?

Då ska vi som samhälle ha gjort ALLT i vår makt för att drastiskt minska utsläppen, både våra egna och andras, en rejäl omställning av samhället och dess resurser. Skatteintäkter ska användas till allas bästa och fördelas rättvist. Inga töntiga krigsallianser, men klimat- och demokratiallianser med andra länder.

Hur vill och tror du att livet i Sverige, Norden och världen ser ut om 150 år?

Jag hoppas och önskar att vi lyckats stoppa upphettningen så Jordens klimat fortfarande tillåter människor att leva ett bra liv runtom på planeten. Jag önskar att de kunskaper vi har idag ger frukt för framtiden, att vi klokt lär av våra misstag-i allt från miljö & klimat; demokrati, rättvisa& inkludering till hälsovård, folkbildning och mathållning.

Publicerat

24 augusti 2023

Berättat av

Auro

Licens

CC BY

Arkivkod

M17/00509

Andras önskningar om framtiden

Gör som 779 andra – dela din berättelse!

Var med i det nordiska samtalet om framtiden. 779 personer har redan bidragit. Vad vill du? Hur ser du på åren vi har framför oss?

Skicka in din berättelse!