Vår framtid

Berättat av Barbro Ravander

Kvinna. Trädgårdsanläggare. Bäckeby Norsholm.

Om du tänker på hur du lever i dag, vad tycker du fungerar bra och vad skulle du vilja förändra?

Jag bor på landet, men har i alla år pendlat till stan för att arbeta. Min största dröm är att få slippa det. Tyvärr är det omöjligt ekonomiskt. Vi har tre olika bondgårdar som grannar. En av bonnfarbröderna brukar berätta om hur det var förr; fler mindre gårdar, folk hjälptes åt med bestyren mellan gårdarna, man umgicks. Det känns sorgligt att ett landskap kan förändras så.

I år har jag i alla fall fått arrendera (helt gratis av farbrodern, de som är kvar hjälps fortfarande åt) en bit mark bredvid vår tomt att ha att odla på. Jag har byggt upp ca 100 kvadrat upphöjda bäddar av hästgödsel( som en annan granne körde fram åt mig). Ett växthus har vi byggt och ett till tunnelväxthus är på gång. Jag ser framemot en större grad av självförsörjning.

När du funderar på hur livet i Sverige, Norden och världen ser ut i dag, vad tycker du fungerar bra och vad skulle du vilja förändra?

Vi måste ändra vår konsumtion, varva ned, se andra värden i livet. Men jag tror inte att de som har en sådan livsstil kan eller vill förändra sig.

Hur vill du att Sverige, Norden och världen ser ut om 30 år? Och hur vill du att ditt eget liv eller efterkommande generationers ser ut?

Jag hoppas innerligt att mina barn kan leva ett någorlunda normalt liv.

Hur vill och tror du att livet i Sverige, Norden och världen ser ut om 150 år?

Jag hoppas att vi tagit många steg tillbaka och producerar livets nödtorft på samma plats som vi lever.

Publicerat

25 april 2023

Berättat av

Barbro Ravander

Licens

CC BY

Arkivkod

M17/00316

Berättelsens position

Se alla berättelser på karta
Travelers’ Map is loading…
If you see this after your page is loaded completely, leafletJS files are missing.

Andras önskningar om framtiden

Gör som 760 andra – dela din berättelse!

Var med i det nordiska samtalet om framtiden. 760 personer har redan bidragit. Vad vill du? Hur ser du på åren vi har framför oss?

Skicka in din berättelse!