Vår framtid

Berättat av Bengt Rodell

Man. Född 19 oktober 1947. Pensionär. Sångshyttan/ Hällefors.

Om du tänker på hur du lever i dag, vad tycker du fungerar bra och vad skulle du vilja förändra?

Den värd jag känner håller långsamt på att demonteras. Det vi tyckte var självklart

och för alla blir mer och mer avgiftsbelagt.

Vi hör, ser och läser om miljöhoten och att vi skall minska olje konsumtionen samtidigt blir bilarna större och tyngre och många tycker att de måste vara ett par veckor i Thailand varje år. Det är inte lätt att förstå.

Som pensionär har jag det väldigt bra, med lite eftertänksamhet räcker pengarna, men min fru arbetar fortfarande så sen kanske det blir värre sen. Det viktigaste är ju att vi båda är och förblir friska.

Ofta tänker jag på hur det kommer att bli för mina nio barnbarn, vi hör om så många framtida hot. Om krig, miljökatastrofer, hyperprosessad mat,

om Golfströmmens ovissa framtid, etc.

När du funderar på hur livet i Sverige, Norden och världen ser ut i dag, vad tycker du fungerar bra och vad skulle du vilja förändra?

Hederligheten har försvunnit, man kan inte lita på människor längre, vår moral vittrar. Det borde vara populärast att hjälpa de som har det svårt och inte de som just vunnit någon tävling.

Vi är på väg in i en tid med digitala hjälpmedel som gör att vi glömmer viktiga kunskaper, redan har några studenter svårt att skriva/läsa handstil eller att räkna huvudräkning.

När barnen inte vill ut och leka utan hellre sitter inne med digitala krigsspel blir i alla fall jag orolig.

Vi som bor i Norden bör vara glada nästan jämt, vi har välfungerande samhällen, varken krig eller torka. Det finns mycket att ogilla i Norden men det är småsaker jämfört med många länder i världen.

Hur vill du att Sverige, Norden och världen ser ut om 30 år? Och hur vill du att ditt eget liv eller efterkommande generationers ser ut?

Det viktiga är och blir att inte leva över våra resurser, naturen har gränser, det måste finnas något kvar för kommande generationer.

Tyvärr verkar det som om de rikaste inte tycker så, det vill ha ännu mer. Det vore inte alldeles fel att fördela tillgångarna bättre.

Efterfrågan styr utvecklingen, men det är bra när politiken styr efterfrågan – det kräver modiga politiker.

Att hjälpas åt, vara flera som försöker uppnå något är överlägset att vara själv. Om vi hjälper varandra kommer framtiden att bli bra.

Hur vill och tror du att livet i Sverige, Norden och världen ser ut om 150 år?

Är inte säker på att vi finns till då. Då många länder har kärnvapen och svårt att samarbeta är risken att vi spränger bort framtiden.

Det är förstås bra att ha drömmar och jag drömmer att utomjordingar skall komma och ta alla kärnvapen och flyga iväg.

Då har vi bara pandemierna kvar att oroa oss för.

Om vi inte finns kvar så klarar sig djuren, naturen och jordens sig bättre, det är en dyster sanning.

Publicerat

12 februari 2024

Berättat av

Bengt Rodell

Licens

CC BY

Arkivkod

M17/00673

Berättelsens position

Se alla berättelser på karta
Travelers’ Map is loading…
If you see this after your page is loaded completely, leafletJS files are missing.

Andras önskningar om framtiden

Gör som 778 andra – dela din berättelse!

Var med i det nordiska samtalet om framtiden. 778 personer har redan bidragit. Vad vill du? Hur ser du på åren vi har framför oss?

Skicka in din berättelse!