Vår framtid

  • Jenny Svenberg Bunnel

Berättat av Birgit Arrhenius

Kvinna. Professor i arkeologi. Södermalm.

När du funderar på hur livet i Sverige, Norden och världen ser ut i dag, vad tycker du fungerar bra och vad skulle du vilja förändra?

”Vår tid liknar den före andra världskriget”

”Kriser har alltid funnits. Det är inte så stor skillnad. Jag var med om hela andra världskriget. Jag jämför allt med det och jag tycker att vår tid nu är väldigt lik tiden före det världskriget. Jag tänker på de här småkrigen runt om och de väldiga despoterna, som Putin och den kinesiska ledaren.

Visst är det märkligt att vi har kunnat hamna där igen? Otroligt märkligt. Att folk har glömt bort. När jag var arkeologistudent trodde vi alla att det där med krig skulle vi aldrig behöva vara med om igen. Och nu sitter vi där ändå.

Hur man kapprustar nu och lägger ner så mycket pengar på försvar. Det måste man självfallet göra men det är ruskigt i alla fall. Vilket slöseri med pengar när vi behöver dem till klimatet. Det är fullkomligt vansinnigt!

Det är ofattbart att en man som Putin fått sådan stor makt. Ryssland var ju på god väg att lämna allt det där. Med Gorbatjov var det helt annorlunda. Det var glasnost, precis motsatsen.

Det krävs människor med oerhörd styrka för att bromsa denna utveckling, men tyvärr finns det inte någon sådan stark ledare. Även om han hade en massa fel så var Churchill en sådan. Och Roosevelt. De stöttade varandra, vilket gjorde dem starka tillsammans. Det behövs alltid flera. Det finns inte nu.

Jag är ändå optimistisk angående framtiden, men klimatarbetet går för långsamt. Vi behöver mer lagstiftning och tydlighet från politikerna.

Som arkeolog ser man ju att utvecklingen går ryckvis. Plötsligt kan det gå väldigt snabbt och så stoppar det upp.”

Publicerat

14 november 2023

Berättat av

Birgit Arrhenius

Licens

CC BY

Arkivkod

M17/00621

Berättelsens position

Se alla berättelser på karta
Travelers’ Map is loading…
If you see this after your page is loaded completely, leafletJS files are missing.

Andras önskningar om framtiden

Gör som 779 andra – dela din berättelse!

Var med i det nordiska samtalet om framtiden. 779 personer har redan bidragit. Vad vill du? Hur ser du på åren vi har framför oss?

Skicka in din berättelse!