Vår framtid

Berättat av Birgitta Degerman

Om du tänker på hur du lever i dag, vad tycker du fungerar bra och vad skulle du vilja förändra?

Flyttat från Umeå 1969 till Helsingborg. Allt nytt, språk kultur. I norr en älskad sommarstuga. Varje termins slut in med barn , djur och mormors packning ev kompisar för tur norrut. I en amason. 1962 Trångt i baksätet fullt med serietidningar men sköna svala lakan. Två dagars filande framför oss, välbehövlig paus hos pappa i Södertälje. Skämdes han lite när alla välde ut? Svettiga blöjpaket, sopor, filtar och djur som skulle bo i pannrummet sa pappa men senare satt de under köksbordet. God gryta hos hans fru Greta vi åt o åt, Jordgubbar till efterrätt jag pratade och pratade så glad att möta snälla pappa som skrattade.

Rena turist sängar, tidigt upp vi bjöds på frukost med gröt, ägg och dillkaviar vid ett litet köksbord .Lång väg kvar säger Pappa. Fick hundra kronor till glass det var ungefär det vi hade till bensin? Smörgåspaket och saft. Säg inget till Greta sa pappa alltid. När det ljusnade, detta ljus, i norr kom ångesten, står stugan kvar? Trötta framme, bär in det mesta ,drar upp rullgardiner, havet plaskar, lite kl är halvfyra på morgonen. Tystnaden, ren luft, vi kopplar på vatten i en grop utanför huset det är iskallt, rent. Inga pengar, lite lagningar av amasonen under 130 mil sedan rödögd iväg till affären i byn vi skriver upp till barnbidraget kommer. Köper Vindel rökt skinka och Berghems tunnbröd och långfil. Barnen försvinner ut i landskapet, ska vi börja med båten, nej vi måste suck, hämta mormor vid flyget. Sedan kedjeröker hon Marianne å har tråkigt o ont i ryggen men varje år… Vi familjen är lyckliga. Tar aldrig fast arbete för detta är livet att komma hit men ångest, när allt vinter bonas slås igen båten upp sedan resan ner till Skåne men Pappa och saft på vägen och hundra kronor till glass.

Publicerat

12 november 2023

Berättat av

Birgitta Degerman

Licens

CC BY

Arkivkod

M17/00617

Berättelsens position

Se alla berättelser på karta
Travelers’ Map is loading…
If you see this after your page is loaded completely, leafletJS files are missing.

Andras önskningar om framtiden

Gör som 779 andra – dela din berättelse!

Var med i det nordiska samtalet om framtiden. 779 personer har redan bidragit. Vad vill du? Hur ser du på åren vi har framför oss?

Skicka in din berättelse!