Vår framtid

  • Jenny Svenberg Bunnel

Berättat av Birgitta Hambraeus

Kvinna. Före detta riksdagsledamot. Hägersten, Stockholm.

När du funderar på hur livet i Sverige, Norden och världen ser ut i dag, vad tycker du fungerar bra och vad skulle du vilja förändra?

Hur vill du att Sverige, Norden och världen ser ut om 30 år? Och hur vill du att ditt eget liv eller efterkommande generationers ser ut?

”Jag är optimistisk för att det är roligare”

”Jag ser ljust på framtiden, vi har ju allt på vår sida. Min grundläggande optimism baseras efter alla dessa år på naturvetenskaplig förtröstan. Vi har både tekniken och naturlagarna. Solen är en fullkomligt otrolig grej, en fusionsreaktor på lagom avstånd från jorden som kan ge oss hur mycket energi som helst. Jag har aldrig varit rädd i hela mitt liv. Oro ligger inte för mig. Jag är i grunden optimistisk för jag tycker att det är roligare helt enkelt.

Angående Rysslands anfallskrig i Ukraina har jag en teori som är något djärv, men därför kanske sann: På 1990-talet när USA och Sovjet samarbetade fanns det inget motiv för vapenindustrin. Vi hade en fredlig värld. Det berodde bland annat på Gorbatjov som ville göra en fredlig federation av Sovjetunionen enligt skandinavisk modell. Håll med om att det är som man nästan gråter när man tänker på det? Hur kunde vi hamna här?

I dag är USA och Ryssland stora fiender och som jag ser det är motivet vapenindustrin.

Det är klart att vi har olika åsikter, kära nån, Sovjetunionen var ju kommunistiskt, verkligen inte det som Eisenhower talade om i Amerika. Men man kan väl respektera varandra utan att hota varandra? Eisenhower varnade för att detta militärindustriella komplex kunde komma att förstöra vår demokrati.”

Publicerat

14 november 2023

Berättat av

Birgitta Hambraeus

Licens

CC BY

Arkivkod

M17/00622

Berättelsens position

Se alla berättelser på karta
Travelers’ Map is loading…
If you see this after your page is loaded completely, leafletJS files are missing.

Andras önskningar om framtiden

Gör som 760 andra – dela din berättelse!

Var med i det nordiska samtalet om framtiden. 760 personer har redan bidragit. Vad vill du? Hur ser du på åren vi har framför oss?

Skicka in din berättelse!