Vår framtid

Berättat av Blenda Königsmann

Kvinna. Född 27 juni 2005. Gymnaise. Gustavsberg.

Om du tänker på hur du lever i dag, vad tycker du fungerar bra och vad skulle du vilja förändra?

Idag tycker jag att min liv fungerar bra. Jag känner mig trygg i samhället. Där jag bor sker det inte så mycket kriminalitet och det är enkelt att ta sig till olika platser. Därför fungerar kommunaltrafiken väldigt bra. Jag har nära till miljö och friluftslivs. Det är dessutom enkelt för yngre att få motion i vardagen.

Jag hoppas att det blir billigare att bo där jag bor idag. Idag har räntat höjts drastiskt och jag hoppas i framtiden att räntat blir lägre och att jag kan bo kvar där jag bor ett tag till..

När du funderar på hur livet i Sverige, Norden och världen ser ut i dag, vad tycker du fungerar bra och vad skulle du vilja förändra?

Idag tycker jag att sjukvården fungerar väldigt bra i Norden. Sjukvården är något som i viktigt och därför fungerar det väldigt bra med att vi betalar skatt och inte behöver betala någonting för att få den vård vi behöver.

Någonting jag hoppas kan förbättras i framtiden är klimatsituationen. Jag tycker att politiker ska lägga mer fokus på hur klimatet ser ut idag och lägga mindre fokus på det kriminella. Dock så kan det vara bra att fokusera på kriminaliteten idag men mer fokus på miljön i framtiden så att generationerna kan leva vidare i en bra värld och i en bra miljö.

I framtiden hade jag önskat att det inte var lika stor inflation som det är idag. Jag hade önskat at det blev enklare för männsikor att försörja si i framtiden, och hoppas främst på att matvarorna i livsmedelsaffärerna blir betydligt billigare. Det kan även handla om att dem som har det sämre får det enklare att söka en bra utbildning och skaffa ett bra jobb som gör det enklare för dem att försörja sig. Därför är det viktigt att inflationen inte är lika stor och att det är enklare att köpa matvaror, men även andra produkter. En annan sak som borde förbättras är Sveriges straff om du begår ett brott. Jag hoppas att det blir skarpare straff i framtiden i landet och i norden så att männsikor får straffas ordentligt för sina handlingar.

Något jag tycker fungerar bra är res möjligheterna, framförallt i Stockholm. Idag är det enkelt att ta sig till andra platser, både innanför tullarna, men även utanför och runt om i landet. Dock så tycker jag att man kan bygga ut tunnelbanan, vilket dem även gör idag i tex nacka. Jag tycker att det kan bli billigare för ungdomar att resa runt om i världen.

Hur vill du att Sverige, Norden och världen ser ut om 30 år? Och hur vill du att ditt eget liv eller efterkommande generationers ser ut?

Om 30 år vill jag ungefär det samma som jag svarade på tidigare frågan.

Hur vill och tror du att livet i Sverige, Norden och världen ser ut om 150 år?

Det samma som tidigare frågor.

Publicerat

28 april 2023

Berättat av

Blenda Königsmann

Licens

CC BY

Arkivkod

M17/00338

Berättelsens position

Se alla berättelser på karta
Travelers’ Map is loading…
If you see this after your page is loaded completely, leafletJS files are missing.

Andras önskningar om framtiden

Gör som 760 andra – dela din berättelse!

Var med i det nordiska samtalet om framtiden. 760 personer har redan bidragit. Vad vill du? Hur ser du på åren vi har framför oss?

Skicka in din berättelse!