Vår framtid

  • Jenny Svenberg Bunnel

Berättat av Burghardt Vollner

Man. Civilingenjör. Brandbergen, Stockholm.

Om du tänker på hur du lever i dag, vad tycker du fungerar bra och vad skulle du vilja förändra?

När du funderar på hur livet i Sverige, Norden och världen ser ut i dag, vad tycker du fungerar bra och vad skulle du vilja förändra?

”Trots all ondska jag sett tror jag människorna om gott”

Burghardt: ”Jag växte upp i en liten stad i västra Tyskland och såg Hitlers framfart på nära håll. Det började med att vi plötsligt skulle säga heil Hitler i skolan. 1942, när jag var 15 blev jag inkallad till luftvärnet. Så småningom tillfångatogs jag av ryssarna och satt i fångläger i Polen i åtskilliga månader. När jag fick tyfus, ville de inte ha mig kvar där. 90 procent av de som fick tyfus dog, men jag överlevde. Jag vägde 40 kilo och fick gå till fots till Tyskland. Efter kriget började jag reparera radioapparater mot mat.

Trots all ondska jag sett tror jag människor om gott. Men det vi ser nu i världen är på flera sätt en upprepning av det som hände före andra världskriget. Demokratierna blir färre. Om Trump kommer till makten igen blir det mycket farligt.

Inflationen vi har nu är inte så allvarlig. På 20-talet i Tyskland, efter första världskriget, var ekonomin i botten. Lönen utbetalades varje förmiddag, och kvinnorna sprang och handlade mat så snabbt de kunde för att inte pengarna skulle tappa i värde.

Jag är inte särskilt orolig för klimatet. Människan kommer alltid att överleva. Vi kommer tvingas anpassa oss till framtidens förhållanden. Naturen är stark och generna ändrar sig så att vi överlever, anpassar oss. Naturen tvingar oss helt enkelt. Man kan inte lura Gud fader, han har satt naturlagarna.

Det är värt att leva ett liv, våra gener lever vidare i nya generationer. Men man ska inte ställa för höga anspråk. Någon gång ska det bli skönt att få somna in för alltid.”

Publicerat

14 november 2023

Berättat av

Burghardt Vollner

Licens

CC BY

Arkivkod

M17/00624

Berättelsens position

Se alla berättelser på karta
Travelers’ Map is loading…
If you see this after your page is loaded completely, leafletJS files are missing.

Andras önskningar om framtiden

Gör som 760 andra – dela din berättelse!

Var med i det nordiska samtalet om framtiden. 760 personer har redan bidragit. Vad vill du? Hur ser du på åren vi har framför oss?

Skicka in din berättelse!