Vår framtid

Berättat av Carl Ros Hedlund

Könstillhörighet: annat. Född 6 november 2005. Student. Kristinehamn.

Om du tänker på hur du lever i dag, vad tycker du fungerar bra och vad skulle du vilja förändra?

Jag går just nu på Gymnasiet i en liten stad, är hopplöst kär i en tjej och ska snart börja universitet. Det är nästan lite som någon tv-serie, bara att det faktiskt är mitt riktiga liv. Det finns ingen bakom scenerna som ser till att min berättelse avslutas glatt, eller som ser till att pacingen är bra.

Jag bor på landet utanför Kristinehamn, i Ölme. Jag pendlar med A-traktor varje dag, till och från skolan. Om jag får gissa tror faktiskt inte jag att de kommer finnas i framtiden. A-traktorer alltså. Jag ser alltid till att ta en ordentlig promenad (nästan) varje dag.

När du funderar på hur livet i Sverige, Norden och världen ser ut i dag, vad tycker du fungerar bra och vad skulle du vilja förändra?

Jag tror att, som alla länder, Sverige har sina problem. Men jag tror det är enkelt att bortse från hur bra vi har det här. Välfärden är underbar (om inte lite långsam), folkrättigheter blir bättre (men borde växa i snabbare takt) och skolan är gratis (men maten är äcklig. Jag tror att vi som bor i norden har jävligt bra förutsättningar. Dessutom tror jag att människor har en tendens att klaga, oavsett om allt står bra till. Jag lovar att om 150 år, trots den otroliga förbättringen i teknologi, vetenskap, rättigheter och välfärd som jag hoppas på kommer det fortfarande finnas de som vill klaga sönder allt. Låt inte de som är så negativa dra ner dig, njut av det du har istället! 🙂

Hur vill du att Sverige, Norden och världen ser ut om 30 år? Och hur vill du att ditt eget liv eller efterkommande generationers ser ut?

I Norden hoppas jag att folks rättigheter utökas, att de som vill ha könsbekräftande vård får den vården, att fler ska ha en utbildning och att det finns mer fred i världen.

Personligen hoppas jag att jag är en fullt utbildad och publicerad partikelfysiker, kanske med ett litet nobelpris på hyllan. Jag hoppas även att fler blir intresserade av att jobba inom vården och utblidar sig till läkare och sjuksköterskor.

Hur vill och tror du att livet i Sverige, Norden och världen ser ut om 150 år?

Jag hoppas att allt bra som finns idag endast blir bättre, att skolan är gratis, att vården är bättre och att alla har tillgång till allt. Grejen med att tänka 150 år in i framtiden är att man inte vet vad man kan förvänta sig. Under sekelskiftet 1900 var mångas största rädsla/uppfattade hot mot männskligheten sjukdom, svält och ekonomin. På millennieskiftet 2000 var mångas rädsla/uppfattade hot mot männskligheten atomvapenkrig, artificiell intelligens och Y2K. Dessa var helt okända koncept för folk som levde på början av 1900-talet. Ni som läser detta kanske inte ens vet vad Y2K är, vilket på något märkligt vis får mig att känna mig gammal. Jag kan inte ens tänka mig framtidens faror, jag skulle kunna gissa men det blir en ren blindgissning. Men det jag kan hoppas på är att världen är som den idag fast bättre, friare och säkrare.

Jag vill att ni ska må bra, när jag lämnar är det upp till alla av er. Ni kanske inte tänker på det ofta, men alla från det förflutna tänker på er och lägger sitt förtroende på er. Vi har levt våra liv, nu måste ni leva era. Svårare än så är det inte.

Säg till de ni älskar att ni älskar dem, jag borde säga det till de jag älskar oftare. Nu hoppas jag verkligen inte att du läser detta Gabbi, det är ju dig jag är kär i.

Publicerat

23 april 2024

Berättat av

Carl Ros Hedlund

Licens

CC BY

Arkivkod

M17/00699

Berättelsens position

Se alla berättelser på karta
Travelers’ Map is loading…
If you see this after your page is loaded completely, leafletJS files are missing.

Andras önskningar om framtiden

Gör som 778 andra – dela din berättelse!

Var med i det nordiska samtalet om framtiden. 778 personer har redan bidragit. Vad vill du? Hur ser du på åren vi har framför oss?

Skicka in din berättelse!