Vår framtid

Berättat av Caroline Ardbo

Kvinna. Född 31 december 1959. Filmregissör. Bagarmossen.

Om du tänker på hur du lever i dag, vad tycker du fungerar bra och vad skulle du vilja förändra?

Är oerhört tacksam för att jag bor nära ett naturreservat (Nackareservatet), närheten till natur betyder mycket för mig, både som rekreation för att hämta kraft och för att tänka. Känner dock stor oro för klimatförändringarna och att Sveriges regering inte ens verkar ha ambitionen att nå klimatmålen. Har engagerat mig i Mp och ser tyvärr oroande tecken på att förtätningen och kortsiktiga ekonomiska intressen prioriteras även på lokal nivå framför skyddet av mångfald, viktiga biotoper och gröna förbindelselänkar.

När du funderar på hur livet i Sverige, Norden och världen ser ut i dag, vad tycker du fungerar bra och vad skulle du vilja förändra?

Jag vet knappt var jag ska börja eftersom det är så mycket som är oroande idag och stora katastrofer avlöser varandra. På global nivå är det allt från klimatförändringarna och den kortsiktiga exploatering av miljön som bara fortsätter trots att vi numera vet att det är allvarligt läge till krig (Ukraina inte minst) och den ökade polariseringen mellan Kina, Ryssland, Europa, USA och övriga världen. Sen är det epidemier (covid), populism och tilltagande desinformation, hotet från AI och ja, det är svårt att se optimistiskt på framtiden. Utvecklingen i Sverige är också oroande, med ett populistiskt parti (SD) som styr regeringen från kulisserna och med en mycket oroande agenda.

Hur vill du att Sverige, Norden och världen ser ut om 30 år? Och hur vill du att ditt eget liv eller efterkommande generationers ser ut?

Jag vill se att vi har politiker som har ryggrad och vågar prata klarspråk om de utmaningar vi står inför (miljön, klimatförändringarna, demokratin etc) både nationellt och globalt. Det finns ingen planet B… Det behövs även mer civilkurage generellt i samhället, vi kommer behöva förändra vårt sätt att leva om vi ska kunna leva mer i samklang med naturen och ge den en chans att återhämta sig.

Hur vill och tror du att livet i Sverige, Norden och världen ser ut om 150 år?

Jag vill att världen – och Sverige – har tagit sitt förnuft till fånga och vidtagit kraftfulla åtgärder för att komma till rätta med de utmaningar vi står inför när det gäller miljön och att kommande generationer ska få leva i fred, att djur, skog och hav ska leva i samklang med människan, men just nu är det inte mycket som pekar i den riktningen. Jag vill vara optimistisk, men känner just nu en stor oro för utvecklingen, både i Sverige och i världen i stort.

Publicerat

23 april 2023

Berättat av

Caroline Ardbo

Licens

CC BY

Arkivkod

M17/00310

Berättelsens position

Se alla berättelser på karta
Travelers’ Map is loading…
If you see this after your page is loaded completely, leafletJS files are missing.

Andras önskningar om framtiden

Gör som 778 andra – dela din berättelse!

Var med i det nordiska samtalet om framtiden. 778 personer har redan bidragit. Vad vill du? Hur ser du på åren vi har framför oss?

Skicka in din berättelse!