Vår framtid

Berättat av Christina Tanous

Kvinna. Född 25 september 2004. Skola. Ljusne.

Om du tänker på hur du lever i dag, vad tycker du fungerar bra och vad skulle du vilja förändra?

Ja bor i en villa med min familj och vi trivs och mår bra. Vi har en stor gård där vi kan gå runt och odla allt möjligt. Jag har möjlighet till att gå till skolan varje dag och utbilda mig till allt möjligt och vart jag vill på grund av att transporteringen inte kan bli enklare än det är nu. Jag kan på 5 minuter köpa en biljett och vara på väg till andra sidan jorden, enklare än så kan det inte bli. Vi har tillgång till nyttig och god mat från jordens alla håll, restauranger och matbutiker kan skapa maträtter du aldrig hört om. Jag kan lyssna på musik och kolla på filmer på alla möjliga språk. Jag kan till och med lära mig alla språk

Med hjälp av sociala medier kan jag idag prata med hela min släkt utomlands, och dessutom helt gratis! Ytterligare kan jag enkelt och snabbt åka och se de. Däremot väljer jag att inte göra det för ofta för att det är för dyrt då skatter sätts för att skydda vår planet. Idag är det mest tidshotande problem globaluppvärmningen, något som har gjort att vi ändrar våra vardagliga vanor för att behålla vår planets hälsa så länge vi kan.

När du funderar på hur livet i Sverige, Norden och världen ser ut i dag, vad tycker du fungerar bra och vad skulle du vilja förändra?

Levnadsförhållandena i Europa som helhet är mycket bättre än andra delar av världen. Vi har tillgång till det mesta i världen och tack vare geografiska fördelar kan transportering, import/export samt resandet ske mycket enklare än någon annan plats. I Sverige jobbar samhället för att förbättra landet inom sjukvård, utbildning och teknik. Tycker att en förbättrad utbildning inom politik krävs för att unga vuxna ska kunna ha rätt möjlighet till att påverka.

Konsumtionen och energiförsörjningen är exessive och mer än nödvändig. Idag är nya generationen, även de äldre, mer koncentrerad på att byta ut relativt nya produkter för att en ny modell har kommit ut. På grund av ökad produktion inom många områden börjar även konsumtionen öka. Denna to Dessa privilegier vi har skapar mycket onödiga utgifter och skadlig konsumtion.

Hur vill du att Sverige, Norden och världen ser ut om 30 år? Och hur vill du att ditt eget liv eller efterkommande generationers ser ut?

Jag hoppas att alla i Sverige kämpar för ett land där det som förenar oss är vår kärlek till de och varandra. Genom de globaliseringen har vi fått extremt viktiga erfarenheter, både som individer och land. Därför hoppas jag att det fortsätter att verka hos de senare generationer.

Förhoppningsvis kommer alla barn i framtiden ha möjlighet till utbildning och ett hem där de äter och lever i hälsosamma förhållanden. Dessutom vill jag att läkemedel hittas till de flesta sjukdomar som idag drabbar majoriteten av världens befolkning. Kanske att jag är med och hjälper till med detta!

Svenska språket kanske börjar dö ut tillsammans med andra minoritetsspråk. Engelskan influens är extremt stor och jag är säker att den kommer att öka inom de kommande år. Dessutom kommer engelskans stora påverkan att fortsätta inom olika områden såsom medicin och vetenskap.

Idag finns många olika kommunikations- och färdsätt, med hjälp av tekniska utvecklingen kommer även dessa att förbättras och skapa flera möjligheter i framtiden.

Hur vill och tror du att livet i Sverige, Norden och världen ser ut om 150 år?

Mycket kan hända på 150 år, många generationer kommer och går och därmed kommer mycket att dö med de. Svenska språket kanske utrotas helt, eller att ett nytt “svenskt språk” kommer till. Våra traditioner kommer givetvis ändras också eller kanske kompletteras med andra kulturers traditioner. Däremot är jag säker att de nya genereationerna kommer att skapa nya uppfinningar och traditioner.

AI kommer att utvecklas extremt mycket, kanske att vi lever kvar som datorer. Teknik kommer att utvecklas åt många olika håll, men förhoppningsvis åt rätt håll. Förhoppningsvis åt medicinska hållet, helt enkelt att datorer eller robotar utför vissa farliga operationer på ett mer detaljerat sätt än oss. Om dagens problem är olösliga nu kanske kommer nya generationer hitta nya lösningar eller idéer.

Jag har en stor förväntan att rymden och havet kommer att förstås på ett bättre sätt än nu. Både rymden och havet är två områden som vi saknar mycket information om, därför tror jag att framtida människor kommer att ha samma intressen som idag gällande dessa områden. Med teknikens utveckling kommer vi hitta nya färdsätt i framtiden, vi kanske hittar nya platser i universum där vi kan bosätta oss vid.

Med andra ord är hoppet stort för framtiden!

Publicerat

27 mars 2023

Berättat av

Christina Tanous

Licens

CC BY

Arkivkod

M17/00247

Berättelsens position

Se alla berättelser på karta
Travelers’ Map is loading…
If you see this after your page is loaded completely, leafletJS files are missing.

Andras önskningar om framtiden

Gör som 760 andra – dela din berättelse!

Var med i det nordiska samtalet om framtiden. 760 personer har redan bidragit. Vad vill du? Hur ser du på åren vi har framför oss?

Skicka in din berättelse!