Vår framtid

Berättat av Clara

Kvinna. Född 29 juli 2006. Studerar på gymnasiet. Lomma.

Om du tänker på hur du lever i dag, vad tycker du fungerar bra och vad skulle du vilja förändra?

Jag tycker att vi just nu har alla typer av materiella saker som vi behöver. Vi behöver ju inte ens dammsuga själva längre, det finns det ju robotdammsugare till. Det säljs färdigrätter i nästan alla stora matbutiker. Det enda du behöver göra är att ställa in rätt tid på mikrovågsugnen. Alla barn springer runt med varsin telefon vilket kan vara bra eftersom man snabbt kan få tag på varandra. Men pga av mobiltiden börjar så tidigt i deras liv så blir beroendet av. den också både större och skapas i tidig ålder. Min mamma jobbar som svensklärare har sagt mer och mer att eleverna tappar fantasi. Eftersom dom haft en mobil som underhåller dom. hela uppväxten förstår dom inte hur man skriver en saga längre, eftersom dom så sällan fått en uppläst för sig. Pga mobilerna så tappar vi fantasin, den påhittiga och barnsliga sidan av oss. Jag tycker det är jätteviktigt att vi jobbar för att få tillbaka den. Barnen förtjänar att få en uppväst där dom får höra om sagorna. Just nu känner ungdomar igen sagorna men som fil. Vilket inte är fel men grejen med filmer är att man ser bara det filmproducent valt att ha med. När du läser böcker får du alla känslor beskrivna för dig, Du får också möjligheten att bygga upp sagan så som du upplever den i ditt huvud. Det är just där och då fantasin utvecklas och utan fantasi tycker jag livet blir ganska långtråkigt. Jag tycker att istället för att jobba på att utveckla tekniken ännu mer bör vi fokusera på barnen och deras välmående. Studier visar dessutom rekord i psykisk ohälsa bland ungdomar. Vi behöver ta reda på varför, inte lista ut hur man gör en robot som kan damma hemma hos en. Vi har gjort det själv i 1000 år vi kan göra det några år till även om det är riktigt tråkigt.

När du funderar på hur livet i Sverige, Norden och världen ser ut i dag, vad tycker du fungerar bra och vad skulle du vilja förändra?

Det är omöjligt att inte nämna det hemska kriget där Ryssland gett sig på Ukraina när man tittar på hur länderna ser ut idag. Även Syriens kvinnor har fått jättetufft efter att polisen döda en kvinna som råkade vissa håret utanför sitt hem.

Det är extremväder och klimatkrisen blir värre och värre. Ändå hör jag sällan en lösning på hur vi ska försöka lösa det från politikerna. Alla säger att vi måste men berättar aldrig hur. Det finns fortfarande barn som dör av hunger pga enrom fattigdom som deras föräldrar lever i. Vi behöver lägga upp en plan som gäller hela värden för att kunna få ett stropp detta. Alltså att vi kan uppfylla FN: globala mål.

I Sverige och i hela Norden egentligen så bor vi väldigt fin. I princip alla har ett hem och mat på bordet. I alla fall hitintills. Det är mycket kämpigt med inflationen just nu och många barnfamiljer framförallt kämpar med ekonomin.

Hur vill du att Sverige, Norden och världen ser ut om 30 år? Och hur vill du att ditt eget liv eller efterkommande generationers ser ut?

Jag skulle verkligen hoppats på att vi uppnått FN:s globala mål. FN:s mål är tänkta att vara uppfyllda redan 2030, vilket är om 6,5 år idag. Men min förhoppning är vi inte slutar minska på utsläppen och forsätter leva klimatsmart.

Jag hoppas också att inflationen har löst sig. Att vi är tillbaka i en stabil ekonomisk stadium där alla familjer har råd att sätt mat på bordet och ha värme i sina hem, för inte tala om att faktiskt kunna ha ett hem.

En annan jag hoppas på är att vi jämställer landet kring HBTQIA+. Oavsett kön och sexualitet är alla lika värda och ska ha exakt samma förutsättningar och behandlas lika.

Men jag tycker att vi har4 så mycket teknisk utveckling. Kan man inte då se om kan använda till att hålla koll på hur nära eller långt ifrån vi är från FN:s globala mål? Robotar som kan räkan ut hur man tar sig igenom dagen med så lite utsläpp som vanligt. Se till alla hushåll har en maxgräns av. slöseri och utsläpp per vecka. På det visset så får fortfarande en teknisk utveckling och en bättre månade planet.

Hur vill och tror du att livet i Sverige, Norden och världen ser ut om 150 år?

Eftersom det redan nu snackas om att vi lever i teknikvärden så har jag tankar på att det antagligen kommer vara mycket teknik utveckling. Även om det är något jag inte riktigt tycker att vi behöver egentligen.

Om 150 år är det säkert många självkörande bilar, om alla byts ut än. Det har säkert kommit flertal robotar som kan hjälpa till med hussysslor så som att damma, skura golvet kanske till och med laga maten. Jag tror definitivt på en stor teknisk utveckling.

Jag hoppas också att om man fortsatt försöka få fram tekniken för att ha koll på klimatet och utsläppen så att jorden finns så länge som möjligt Det är ju trotts allt denna planeten vi ska bo på om 150 år också. Om det inte är så att utvecklar Mars till att bli vår nya hem men det har jag ganska låg tro på faktiskt men vem vet? Bara dom som lever om 150 år.

Jag hoppas också för alla människornas välmående att länderna har är för att skapa ett jämt avtal som får länderna att hålla fred. Det kan tyvärr ta mer än 150 år dock men jafg hoppas att det är påväg på rätt spår.

Sen hoppas jag att alla länder inför jämlikhet mellan alla människor, oavsett kön, oavsett sexualitet, oavsett pengar, oavsett bakrund. Alla är människor och bör respekteras från alla.

Publicerat

29 maj 2023

Berättat av

Clara

Licens

CC BY

Arkivkod

M17/00449

Berättelsens position

Se alla berättelser på karta
Travelers’ Map is loading…
If you see this after your page is loaded completely, leafletJS files are missing.

Andras önskningar om framtiden

Gör som 763 andra – dela din berättelse!

Var med i det nordiska samtalet om framtiden. 763 personer har redan bidragit. Vad vill du? Hur ser du på åren vi har framför oss?

Skicka in din berättelse!