Vår framtid

Berättat av Cornelia Carlstam

Kvinna. Född 25 februari 2005. Gymnasieutbildning. Stockholm.

Om du tänker på hur du lever i dag, vad tycker du fungerar bra och vad skulle du vilja förändra?

Jag tycker just nu att det mesta i mitt liv är väldigt bra, jag har bra rutiner och går andra året på gymnasiet. Jag har alltså just nu väldigt mycket av mitt liv framför mig, och jag har höga förväntningar på vad min framtid har att erbjuda. Omvärlden runt omkring mig dock är väldigt osäker. Det är inte mycket man kan ta förgivet och det gör att ens plats i världen känns mer och mer osäker. Skönt är det dock att vi bor i Sverige, trots att regeringen nu är väldigt stökig.

Just nu reser jag inte alls så mycket, egentligen inte på grund av miljön utan på grund av ett bristande intresse. I framtiden kanske det inte ens finns möjlighet till att resa längre på samma sätt som idag, oavsett ångrar jag nog dock inte att jag inte reser. Jag trivs i Sverige och trivs där jag är. Något jag dock skulle vilja förändra är mina valmöjligheter just nu. Jag går ju som sagt i tvåan nu och detta innebär att skolan varit fokus i hela mitt liv. Det hade varit nice att kunna göra något annat och välja lite mer och utforska livet lite till.

När du funderar på hur livet i Sverige, Norden och världen ser ut i dag, vad tycker du fungerar bra och vad skulle du vilja förändra?

Asså jag skulle säga att det inte är så mycket alls som fungerar faktiskt, känns som att allt sakta rasar samman. Kan ju dock vara på grund av nyheter etc. som vill överdriva världens händelser för att få mer klicks och dra in mer pengar. Jag skulle verkligen vilja förändra människors sätt att se på varandra främst, känns som att allas prioritet idag är att hitta brister hos varandra och utnyttja varandra på grund av att man anser sig själv ha vissa sorters privilegier. Känns som att sociala medier gjort något skit mer våra hjärnor, vi kan ju inte tänka klart längre. Jag önskar att sociala medier inte alls var en så stor del av vår vardag och att barn fick bättre rolemodels.

Hur vill du att Sverige, Norden och världen ser ut om 30 år? Och hur vill du att ditt eget liv eller efterkommande generationers ser ut?

Om 30 år tror jag inte att vi har löst klimatkrisen tyvärr. Möjligtvis har vi kanske insett att den inte har en så stor påverkan som vi har trott och kan leva relativt normalt igen, detta är ju min önskan. Jag vill också att hungersnöden i världen slutar, tror dock inte heller att det kommer ske. Nått jag dock tror kan ha skett och som jag vill ska ske är att människor början detoxa sig från sociala medier och sluta ta det på så stort allvar, jag tror inte det är så bra för oss. Jag önskar även att det ska vara fred i världen <3

Hur vill och tror du att livet i Sverige, Norden och världen ser ut om 150 år?

Jag tror och vill att vi har fred i världen och att klimatfrågan är löst. Kanske har människor börjat flytta till mars?

Publicerat

28 april 2023

Berättat av

Cornelia Carlstam

Licens

CC BY

Arkivkod

M17/00347

Berättelsens position

Se alla berättelser på karta
Travelers’ Map is loading…
If you see this after your page is loaded completely, leafletJS files are missing.

Andras önskningar om framtiden

Gör som 779 andra – dela din berättelse!

Var med i det nordiska samtalet om framtiden. 779 personer har redan bidragit. Vad vill du? Hur ser du på åren vi har framför oss?

Skicka in din berättelse!