Vår framtid

Berättat av E

Kvinna. Född 10 maj 2000. Studerar journalistik. Malmö.

Om du tänker på hur du lever i dag, vad tycker du fungerar bra och vad skulle du vilja förändra?

Jag och min kille har distansförhållande sedan två år tillbaka. Han pluggar i Karlskrona och jag i Malmö. Detta tycker jag fungerar så bra. Det är många som ogillar distansförhållande, men jag tror inte det hade fungerat för oss att inte ha det just nu. Då skulle vi annars antingen behöva göra slut eller så skulle någon behöva vantrivas och inte få plugga det de vill. Eftersom vi inte vill göra slut är detta alternativet, som fungerar jättebra.

Jag bor alltså ensam i en etta i Malmö och det ska jag ärligt säga är tråkigt ibland. Att bo ensam alltså. Jag är nog en väldigt social person och hade egentligen mått bättre av att ha lite mer folk omkring mig. Jag längtar därför väldigt mycket till om två år när jag och min kille bor tillsammans igen. Vi är båda väldigt sociala och bjuder hem folk hela tiden, så då kommer mitt hem vara fullt av folk mycket oftare när vi bor tillsammans.

Jag pluggar journalistik och tycker det är väldigt roligt, kanske det roligaste jag pluggat. Men jag är lite orolig inför hur jag ska få jobb i framtiden. Så det skulle jag vilja förändra. Folks syn på journalistik kanske och att den är så beroende av reklamintäkter. Det håller inte riktigt och gör det till en osäker bransch.

Jag är vegetarian och tycker väl att det fungerar bra. Men jag tycker det är tråkigt att laga mat.

Jag tränar aldrig. Jag vill nog det egentligen, men jag tycker inte det är kul.

När du funderar på hur livet i Sverige, Norden och världen ser ut i dag, vad tycker du fungerar bra och vad skulle du vilja förändra?

Det som inte fungerar bra är den högersväng politiker tagit det senaste året. Det är svinläskigt att se skiftet. Från att ha haft en hyfsad öppen migrationspolitik till att många vill kunna utvisa peroner utan att de är dömda till något brott (de ska bara ha haft samröre med kriminella personer). Det är så knäppt!!!!!

Jag vill förändra människors syn på andra människor. Genast. Det finns så mycket folk i den övre medelklassen som inte har någon som alls förståelse för personerna i en etnifierad underklass. Medelklassen skriker till dom att de har ansvar och behöver flytta om de tror att deras barn är med i ett gäng. Men hur lätt är det att bara flytta till en annan stad? Om man har svårt att få jobb? Svårt att få bostad? Det är inte bara att flytta.

Det är obehagligt.

Jag vill också förändra välfärden på många sätt. Det ska vara gratis med tandvård. Eller i alla fall betydligt billigare.

Det som ändå fungerar är väl hmmmm jag vet inte? men vi lever ju vidare? samhället har inte kollapsat? Inte för mig i alla fall.

Hur vill du att Sverige, Norden och världen ser ut om 30 år? Och hur vill du att ditt eget liv eller efterkommande generationers ser ut?

Jag vill att det ska vara ett öppnare och mer inkluderande klimat i Sverige, norden och världen om 30 år!!!! Det måste det vara för detta måste ta slut.

Jag vill också att vi på allvar har börjat arbeta med klimatet och ställa det till rätta.

Jag vill att kapitalismen ska ta slut. Vi kan inte konsumera konsumera och konsumera. Det funkar inte.

Jag vill att vi ska sluta bygga bostäder på jordbruksmark!!!! Detta gäller framförallt i Skåne. Vi har världens bästa jordbruksmark! och där ska vi…. bygga bostäder????? Nej!!!!!

Mitt liv, jag kommer vara 53, då. Jag hoppas att jag arbetar med något jag tycker är roligt och har bra betalt, men inte mer än typ 50 000. Det känns ändå väldigt saftigt. Oj, men vad svårt. Detta känns ju bara hur jag vill att mitt personliga liv ser ut, men det kan ju vara jätteolika. Men jag vill kunna gå ut och äta ofta. Jag vill leva tillsammans med min kille och våra barn (om de inte är vuxna än???), kanske i ett generationshus med mina föräldrar.

Men jag hoppas framförallt att inkomstklyftorna inte är så stora längre. Vi kan inte leva så ojämlikt. Det är inte hälsosamt.

Hur vill och tror du att livet i Sverige, Norden och världen ser ut om 150 år?

Jo, men jag hoppas att alla människor som lever i Sverige gör det på lika villkor. Jag hoppas att människor med olika bakgrunder, inte längre har olika bakgrunder utan bara får vara svenskar, men att alla förstås ser olika ut osv. Sen får man förstås också komma någon annanstans ifrån, men jag menar bara att det ska vara självklart att få kalla sig svensk. Så hoppas jag att bostadsområdena ska vara mer uppblandade, så att det inte är så stora ekonomiska och etniska skillnader. Alla med alla.

Vad mer?

Jag hoppas politiken i Sverige är socialistisk igen. Och jag antar att det är mer realistiskt att tänka 150 år fram i tiden att vi kanske kanske inte har ett kapitalistiskt samhälle längre, än om 30 år. Men jag kan ju hoppas.

Publicerat

24 oktober 2023

Berättat av

E

Licens

CC BY

Arkivkod

M17/00590

Berättelsens position

Se alla berättelser på karta
Travelers’ Map is loading…
If you see this after your page is loaded completely, leafletJS files are missing.

Andras önskningar om framtiden

Gör som 760 andra – dela din berättelse!

Var med i det nordiska samtalet om framtiden. 760 personer har redan bidragit. Vad vill du? Hur ser du på åren vi har framför oss?

Skicka in din berättelse!