Vår framtid

Berättat av Ebba

Kvinna. Född 1 april 1998. Student. Uppsala.

Om du tänker på hur du lever i dag, vad tycker du fungerar bra och vad skulle du vilja förändra?

Jag bor ensam i min studentlägenhet i Uppsala. Här studerar jag sista året på juristprogrammet. Jag trivs med att bo ensam, ibland, men emellanåt känner jag mig lite för isolerad. Jag har inte så många vänner så jag spenderar den mesta av min tid ensam. I helgen är det valborg, jag skulle väldigt gärna vilja fira så där som det känns att alla andra studenter firar, men jag har ingen att fira med. Just nu är jag hungrig, men jag har ingen mat hemma. Det är enkelt att slippa måltider när man bor ensam. Det är lätt att intala mig själv att jag inte förtjänar att äta när jag känner mig ensam. Jag önskar jag inte bodde ensam. Jag önskar jag hade någon att äta middag med. Jag önskar jag hade någon som brydde sig om ifall jag inte åt middag.

När du funderar på hur livet i Sverige, Norden och världen ser ut i dag, vad tycker du fungerar bra och vad skulle du vilja förändra?

Det politiska klimatet idag skrämmer mig lite. Hur kan vissa människor känna så lite solidaritet med andra bara för att de har ett annat etniskt ursprung, är uppväxta i en annan kultur eller har en annan religion? Det är hemskt att oskyldiga behöver fly från krig och förföljelse. Ingen människa är illegal, jag önskar att alla kunde få söka fristad i Sverige utan att behöva ses som en belastning för samhället.

Jag tror folk konsumerar för mycket. Det var en trend nyligen då folk postade sina Klarna-skulder på tiktok. Jag läste i kommentarerna om personer som ”råkar” handla kläder för flera tusenlappar varje månad. Jag älskar också kläder och mode, men jag vet att jag inte behöver äga allt jag tycker är fint. Det är okej att ha samma tröja på sig på varje fest. Lyckan av att konsumera försvinner lika snabbt som den kommer.

Jag hoppas att vi kommer äta mindre kött i framtiden, och att en helt vegansk kosthållning kommer bli mer normaliserat. Jag tror att det är det bästa för både djuren och klimatet.

Hur vill du att Sverige, Norden och världen ser ut om 30 år? Och hur vill du att ditt eget liv eller efterkommande generationers ser ut?

Jag hoppas att nästa generation får leva ett liv fritt från krig. Jag hoppas att de kommer leva i ett inkluderande samhälle där de vågar vara sig själva och inte dömmer andra för hur de väljer att leva sina liv. Jag tror inte världen om 30 år kommer vara så annorlunda från världen idag. Förhoppningsvis lever vi inte i ett utökat övervakningssamhälle. Den tekniska utvecklingen och det politiska klimatet skrämmer mig lite. Jag hoppas att min personliga integritet och mina rättigheter värderas lika högt om 30 år. Jag hoppas att framtida generationer vågar tänka fritt, att de både kan dansa på gatan och kritisera regeringen.

Om 30 år är jag 55 år gammal. Jag är förhoppningsvis lycklig. Det är allt jag vill.

Hur vill och tror du att livet i Sverige, Norden och världen ser ut om 150 år?

Om 150 är är jag sannolikt död. Jag tror att den tekniska utvecklingen kommer leda till ett ökat behov att sociala interaktioner. Kanske kan vi koppla upp hela vårt medvetande digitalt och ”träffa” varandra på virtuella mötesplatser? Alla kanske har en digital avatar i en digital värld som känns lika verklig som den verklighet vi lever i idag.

Publicerat

27 april 2023

Berättat av

Ebba

Licens

CC BY

Arkivkod

M17/00328

Berättelsens position

Se alla berättelser på karta
Travelers’ Map is loading…
If you see this after your page is loaded completely, leafletJS files are missing.

Andras önskningar om framtiden

Gör som 779 andra – dela din berättelse!

Var med i det nordiska samtalet om framtiden. 779 personer har redan bidragit. Vad vill du? Hur ser du på åren vi har framför oss?

Skicka in din berättelse!