Vår framtid

Berättat av Edvin Rosin

Man. Född 16 juni 1993. Student. Gamleby.

Om du tänker på hur du lever i dag, vad tycker du fungerar bra och vad skulle du vilja förändra?

I dagsläget lever jag inte helt och hållet så som jag skulle vilja leva och då tänker jag främst på min miljöpåverkan. Jag skulle vilja ha möjligheten att åka bil på ett mer klimatvänligt sätt, men med tanke på ekonomi så är det ej möjligt, samt att min familj bor ute på landet och dom besöker jag emellanåt.

Sedan jag blev tillsammans med mitt ex så har jag slutat äta vegetarisk som jag tidigare har gjort för klimatpåverkans skull. Jag skulle vilja ändra på det och börja äta vegetarisk då det gynnar både miljön och min hälsa.

Något jag absolut skulle vilja förändra skulle va att resa mer då det både utvecklande och kan ge en ny syn på omvärlden. Men för att kunna göra detta så vill jag hitta ett sätt att resa på som gör så lite klimatavtryck som möjligt och då är min tanke att segla.

När du funderar på hur livet i Sverige, Norden och världen ser ut i dag, vad tycker du fungerar bra och vad skulle du vilja förändra?

Det första jag kommer att tänka på är människors sätt att leva som om vi har flera jordklot att leva på eller som att det finns en snabb åtgärd som skulle ställa till rätta alla mot fel vi gör mot moder jord. Jag tänker även på företagens sätt att hantera överbliven mat, allt för att tjäna pengar.

Jag avskyr hur politiken förs i Sverige då det är en ”sandlåda” med vuxna barn som lovar saker och ändringar till det svenska folket utan att det riktigt blir av.

Hur en del svenskar beter sig gentemot varandra och nykomlingar tycker jag är fruktansvärt, vi lever alla på denna jord och bör kunna samsas och arbeta gentemot ett och samma mål. Det är många i Sverige som har fördomar gentemot nyanlända utan särskild god grund.

Något jag tycker är bra i Sverige är att det satsas mycket pengar på ny teknik och att Sverige framförallt satsar på grön el.

Hur vill du att Sverige, Norden och världen ser ut om 30 år? Och hur vill du att ditt eget liv eller efterkommande generationers ser ut?

Mer välkomnande gentemot nykomlingar, men också att man då kan ta hand om dem som kommer till Sverige. Det räcker inte bara med mat för dagen och tak över huvudet, utan mer satsning på resurser som gör det möjligt för alla nykomlingar att ta sig in i landet på ett tryggt och säkert sätt men även leva här utan behov av att skaffa pengar på annat sätt än det som gynnar välfärdssamhället.

Nytt system inom politiken så att saker och ting faktiskt blir gjorda och så att inte tid ödslas på att ordna med väljares röster och göra ändringar som redan gjorts ogjorda.

Mer grön el och bättre teknik för att producera och ta vara på den gröna elen.

Jag önskar att samhällsklyftorna har minskat och att vi lever i ett mer fungerande välfärdssamhälle än i dagsläget.

Hur vill och tror du att livet i Sverige, Norden och världen ser ut om 150 år?

År 2173 önskar jag att vi har löst klimatfrågorna och att invandringspolitiken ser annorlunda ut så att dem som söker sig till Norden alltid är välkomna och tas hand om på ett bra sätt.

Jag skulle vilja se att samhällsklyftorna har minskat radikalt och att status i saker och makt har suddats ut, så att vi alla människor kan arbeta gentemot att skapa en tryggare och säkrare värld att leva i för alla.

Så här långt fram i tiden så önskar jag att företagen såg annorlunda ut och att vinsten gick till folket och inte till enstaka människor.

År 2173 hoppas jag att vården har kommit så pass långt att ingen människa ska behöva förlora en anhörig på grund av cancer eller andra folkhälsosjukdomar, samt att läkemedel industrins mål inte är att göra pengar utan faktiskt att hjälpa människor.

Publicerat

11 september 2023

Berättat av

Edvin Rosin

Licens

CC BY

Arkivkod

M17/00537

Berättelsens position

Se alla berättelser på karta
Travelers’ Map is loading…
If you see this after your page is loaded completely, leafletJS files are missing.

Andras önskningar om framtiden

Gör som 779 andra – dela din berättelse!

Var med i det nordiska samtalet om framtiden. 779 personer har redan bidragit. Vad vill du? Hur ser du på åren vi har framför oss?

Skicka in din berättelse!