Vår framtid

Berättat av Ella Indevall

Kvinna. Född 17 september 2004. Studerande. Örnsköldsvik.

Om du tänker på hur du lever i dag, vad tycker du fungerar bra och vad skulle du vilja förändra?

Asså, på sätt och vis är jag nöjd med mitt liv, det är mycket bekvämt och enkelt att göra vad jag vill. Men egentligen så vet jag ju att det är inget som egentligen funkar så bra som det kan. Miljön är ju ett exempel på sådant vi vet måste fixas och räddas så egentligen skulle jag vilja förändra allt om vår livsstil. Inte bara sånt löjligt som politiker snackar om, sånt som att ha biobränsle i diesel och att övergå till saker av el. Jag anser att vi kommer behöva göra en helomställning, som lägger fokus på att alla kommer vara mer lika i förutsättningar och att det är för att vi kommer leva anpassade efter miljön, inte lika som man gjorde på vikingatiden utan att man lever anpassade efter miljöns behov och inte tvärtom. Jag anser att vi lever så själviskt. Allt ska anpassas efter en själv och andra individer djur och mikrober spelar ingen roll. Hade vi haft känslor för någon annan än oss själv så hade vi brytt oss om naturen, inte haft rasism eller patriarkala samhällen. Jag tror att även om vi är nöjda nu med våra liv kan de alltid bli bättre, och att även om det är svårt måste vi vara öppen för förändring. Allt kan utvecklas positivt, liksom även om sjukvården är bra i Sverige idag kan den alltid bli bättre. Jag vill liksom inte gå runt med en icke-diagnostiserad ibs bara för att de inte helt kan finna vad som är fel, men om jag levt på 70-talet hade de absolut inte hittat min celiakidiagnos liksom, men jag tänker mig att utveckling är ju tänkt att göra saker bättre, och därför måste vi vara öppna för förändring. Människor genom tiderna är nästan alltid nöjda med sitt liv, hur det än ser ut, för att man inte vet något annat. En person från 1600-talet hade nog vart nöjd med både sitt och mitt liv, på olika sätt, för att man liksom är van och inte vet något annat.

När du funderar på hur livet i Sverige, Norden och världen ser ut i dag, vad tycker du fungerar bra och vad skulle du vilja förändra?

Vi har väl bra samhällen tycker jag, dock så kollade jag just på dokumentären ”The Swedish Theory of Love” som tog upp ganska intressanta punkter om den fundamentala ensamheten som präglar den vanliga svensken, vilket gör mig deprimerad och det känns som att den mänskliga faktorn i våra samhällen för att inte bara bygga ett samhälle men även få det mysigt saknas. Jag hade gillat mer sällskapliga och hjälpsamma samhällen, även om jag är en introvert. Jag hade även velat att vi var dem som axlade ansvaret för miljön och ledde kampen så att andra länder kan se hur bra det är och bara hänka på vår bana. Jag gillar inte hur alla nordiska länder säger i princip ”vi är så litet land och så få invånare, vad kan vi göra?” . vi har ju liksom redan sett skadan vi kan göra, alltså kan det inte vara så svårt att städa om vi bara får de stora redskapen, såsom att regeeringen faktiskt gör något för djur, natur, biologisk mångfald och det marina livet, osv. Börja med att återställa våtmarkerna.

Hur vill du att Sverige, Norden och världen ser ut om 30 år? Och hur vill du att ditt eget liv eller efterkommande generationers ser ut?

Jag vill att vi inte skjuter våra problem framför oss och att vi är ett jämställt och jämlikt land som leder exempel för alla. Jag vill att det ska vara enkelt och kul att leva, man ska inte behöva känna stress för vår framtid (kommer vi nog ändå göra) men jag vill inte att de som i min ålder har valt att ha barn, att deras barn ska behöva känna den tydliga och pressande skulden och ansvaret för att bara fixa allt som andra förstört. Jag vill att de ska må bra och inte ha någon ångest över något som de inte egentligen har något att göra med.

Hur vill och tror du att livet i Sverige, Norden och världen ser ut om 150 år?

Bra hoppas jag att det är, men egentligen så känns det inte som att livet på jorden ens kommer existera då. Jag förstår som att det kan det men det känns bara inte så realistiskt i mitt huvud. Jag hoppas att folk mår bra och är nöjda med sina liv och att det är fred på jorden. Kanske inte att alla är robotar eller AI (även om det skulle kunna hända så hoppas jag att det är en organism som inte är skapad av människan som styr jorden)

Publicerat

16 maj 2023

Berättat av

Ella Indevall

Licens

CC BY

Arkivkod

M17/00421

Berättelsens position

Se alla berättelser på karta
Travelers’ Map is loading…
If you see this after your page is loaded completely, leafletJS files are missing.

Andras önskningar om framtiden

Gör som 763 andra – dela din berättelse!

Var med i det nordiska samtalet om framtiden. 763 personer har redan bidragit. Vad vill du? Hur ser du på åren vi har framför oss?

Skicka in din berättelse!