Vår framtid

  • Elliot Gustafsson

  • Elliot Gustafsson.

Berättat av Elliot Gustafsson

Könstillhörighet: annat. Född 23 oktober 2000. Vårdnadshavare till 3 marsvin. Och så är jag också en skrivande och ritande person som läser mycket.. Norrköping.

Om du tänker på hur du lever i dag, vad tycker du fungerar bra och vad skulle du vilja förändra?

Jag är 22 snart 23 år. Jag föddes i Oktober år 2000. Och väldigt ofta tänke jag på det att jag missade det stora 1900 talet med 10 månader. Jag är en sådan som ser nostalgiskt tillbaka på en tid då jag inte ens fanns. Men jag tror att det tillhör tidsandan för min generation. Där vi lever i en ständig följd av dåliga nyheter. Pandemi, krig, inflation. Jag bor i ett hyresradhus med mina föräldrar, min lillebror och mina 3 marsvin Minnie, Hedvig och Märtha. I höst ska jag börja läsa en kurs i ”kreativt skrivande” på en folkhögskola. Utbildningen är 1 år lång och det är den första större saken jag gör på flera år. I större delen av min tonårstid hade jag stora problem med ångest, depression och utmattning. När jag var 19 år fick jag min autism diagnos och det gav mig många svar på varför det hade varit så jobbigt för mig. Det var inte meningen att livet skulle vara sådär. När jag var 21 år kom jag ut som ickebinär. Och det gav mig den sista skjutsen till att äntligen må bra i mig själv. Mina största intressen är marsvin, böcker, skrivandet och att rita och måla. Jag hoppas att jag i framtiden kommer jobba med något kreativt. Jag hoppas att i framtiden ha en tillvaro som får mig att må bra. Jag hoppas jag och min familj får vara friska. Och jag hoppas att framtiden bär på något bra. Jag hoppas att framtida jag kan titta tillbaka på dåtida Elliot. Och känna att den snåriga och svåra vägen var värt det till det vi nådde fram till i slutdestinationen.

När du funderar på hur livet i Sverige, Norden och världen ser ut i dag, vad tycker du fungerar bra och vad skulle du vilja förändra?

Sverige har förändrats mycket under bara min livstid. När jag var liten så stoltserade Sverige stolt att ”vi är det bästa och mest jämlika landet i världen! Här är alla välkomna!”. Och så var det kanske. Men det är inte så längre. Det är skrämmande att se dom mörka högerextrema vindarna blåsa in starkt över landet. Den psykiska ohälsan ökar i landet. Och vårdköerna för transvården och psykvården i Sverige är så långa att människor hinner dö innan dom får hjälp. Samtidigt finns det människor som verkar tycka att transpersoner inte borde få könsbekräftande vård. Människor dör och regeringen gör ingenting för att hjälpa oss. Könsbekräftande vård räddar liv. Den utlovade uppdateringen av könstillhörighets lagen verkar aldrig bli av. Och människor förlorar hoppet om att dom någonsin ska få rätten att få bestämma över sina egna liv. Om Sverige ska fortsätta att kalla sig ”för fantastiska Sverige där alla är välkomna oavsett vem du är!”. Så måste vi göra något och det är nu.

Hur vill du att Sverige, Norden och världen ser ut om 30 år? Och hur vill du att ditt eget liv eller efterkommande generationers ser ut?

Jag hoppas att vi om 30 år när jag är 52 snart 53, har löst hur vi ska stoppa jorden att gå mot undergång. Jag hoppas att vi om 30 år får vara gladare och vi möts mer av glada nyheter än dåliga. Jag hoppas att vi kan känna oss stolta som nation hur vi vände allt det negativa. Och blev en av världens mest inkluderande och moderna länder. Att vi har gjort det vi kan för att lämna bakom oss en värld där framtidens unga kommer ha det bättre än vi hade. En värld att vara stolta över.

Hur vill och tror du att livet i Sverige, Norden och världen ser ut om 150 år?

150 år från nu så hoppas jag att vi lever i en värld där allting känns möjligt. En värld med framtidstro och där alla får vara precis vem dom vill! Människor 150 år från nu ser tillbaka på dom mörka tiderna på 2020 – talet. Och bestämmer sig att ”det ska aldrig bli så dåligt som det var då!”.

Publicerat

3 juli 2023

Berättat av

Elliot Gustafsson

Licens

CC BY

Arkivkod

M17/00488

Berättelsens position

Se alla berättelser på karta
Travelers’ Map is loading…
If you see this after your page is loaded completely, leafletJS files are missing.

Andras önskningar om framtiden

Gör som 778 andra – dela din berättelse!

Var med i det nordiska samtalet om framtiden. 778 personer har redan bidragit. Vad vill du? Hur ser du på åren vi har framför oss?

Skicka in din berättelse!