Vår framtid

Berättat av Embla Åkersson

Kvinna. Född 18 juli 2004. Student. Örnsköldsvik.

Om du tänker på hur du lever i dag, vad tycker du fungerar bra och vad skulle du vilja förändra?

Idag lever jag i en lägenhet utan mina föräldrar och går mitt sista år på gymnasiet. Jag gillar att bo själv men jag hade önskat att jag bodde kvar med mina föräldrar om jag växte upp i ett bättre hem och mina föräldrar hade en bättre relation. Jag önskar jag var normal, bodde i ett fint hus med normala föräldrar. I skolan är jag nöjd, just nu mår jag bra men jag har inte alltid mått bra – men jag tror jag också har lärt mig av mina tidigare erfarenheter. Just nu är jag lycklig med mitt liv jag reser mycket och jag lever för att resa, men man får också skuldkänslor då man tänker på miljön och hur mycket man bidrar till klimatförändringar. Det känns inte bra och man får ångest över framtiden. Men om jag går tillbaka till hur jag lever idag önskar jag att jag var närmare min familj då det är snart dags att lämna dem och klara sig själv.

När du funderar på hur livet i Sverige, Norden och världen ser ut i dag, vad tycker du fungerar bra och vad skulle du vilja förändra?

Jag önskar att det inte var en sådan press på unga i dagens samhälle, hur man ska se ut, vad man ska ha på sig osv. Det är en sådan oerhörd press på unga och dagens skönhetsideal är orealistiskt. Jag skulle vilja förändra hur sociala medier påverkar ungdomar och barn. Rasismen i samhället bör försvinna helt och man bör vara mer accepterande mot människor som vågar stå emot strömmen.

Hur vill du att Sverige, Norden och världen ser ut om 30 år? Och hur vill du att ditt eget liv eller efterkommande generationers ser ut?

Att vi tar miljön på allvar, tar åt drastiska åtgärden och gör skillnad. Jag önskar att det var enklare att leva och vi kan gå tillbaka till våra simplare levnadsvanor. Allt behöver inte vara så komplicerat jag vill bara kunna leva utan bekymmer, att behöva tänka på vad jag ex äter för att samhällets skönhetsideal är att man bara ska bli smalare och smalare. Jag vill bara att alla ska kunna vara vem dom vill och leva ett lyckligt liv. Ett samhälle med mindre psykisk ohälsa.

Hur vill och tror du att livet i Sverige, Norden och världen ser ut om 150 år?

En värld där den biologiska mångfalden mår bra och att världen mår bra igen. En värld där jorden får vila. Att människor lever utan fattigdom och sjukdomar. Jag önskar bara att jorden återhämtar sig utan människors påverkan.

Publicerat

11 maj 2023

Berättat av

Embla Åkersson

Licens

CC BY

Arkivkod

M17/00397

Berättelsens position

Se alla berättelser på karta
Travelers’ Map is loading…
If you see this after your page is loaded completely, leafletJS files are missing.

Andras önskningar om framtiden

Gör som 779 andra – dela din berättelse!

Var med i det nordiska samtalet om framtiden. 779 personer har redan bidragit. Vad vill du? Hur ser du på åren vi har framför oss?

Skicka in din berättelse!