Vår framtid

Berättat av Emil Lindroth

Man. Född 6 juni 1979. Musiker. Grimsta.

Om du tänker på hur du lever i dag, vad tycker du fungerar bra och vad skulle du vilja förändra?

Livet idag är mångt mycket bättre än för bara några årtionden sen. Utbudet i handeln bara växer och blir allt mer lättillgängligt, tillgången till information och varandra är blixtsnabb och det finns egentligen väldigt lite att önska, om man jämför nu med förr. Ändå drunknar vi i överflödet och många känner stress över den personliga tillgängligheten. Fler borde stanna upp oftare och reflektera över hur bra vi har det och hur smidigt det mesta faktiskt flyter på. Man uppskattar det alldeles för lite. Tankarna på det får mig att pausa i jäkten ibland och bara reflektera inåt. Effektiviseringshetsen ledde oss hit, men bekvämligheten tror jag egentligen aldrig var eller är målet. I botten handlar all tidsbesparing och valmöjligheterna om profit. Vad ska vi göra med all den tid vi sparar egentligen? Och finns det ingen hejd på allt som ska köpas? Har vi inte nog med grunkor som det är? Hur många olika sorter av allt behövs det egentligen? I slutändan tror jag vi kommer bort-effektivisera oss själva. Den mänskliga faktorn borde tar hänsyn till oftare. Vi är människor. Inte kunder. På det planet har vi backat, vilket ses i klassklyftor och klimatförändringar. Det kunde vara bättre. Man kan bara förändra sig själv och det är på det enda sättet man förändrar världen. Jag vill förändra världen till det bättre. Det vill jag ska fungera bättre. Den mänskliga integrationen i marknadens profitmekanism, att den vinstdrivna progresshetsen bromsades in.

När du funderar på hur livet i Sverige, Norden och världen ser ut i dag, vad tycker du fungerar bra och vad skulle du vilja förändra?

Det här med länder är ett förlegat förhållningssätt till identitet, tycker jag. Planeten har en yta, den är en och densamma på land, på en del av den finns det hav. Samma jord. Samma skorpa. Vi borde jobba mer utifrån det. Gränser och sånt är bara hitte-på. Dom finns bara i fantasin. Nationaliteter är också påhittade, onödiga titlar, ett sätt att segregera oss. Ska vi överleva som art måste vi överkomma det här primitiva stamtänkandet. Det är ett kardinalfel vi gör som borde stoppas.

Hur vill du att Sverige, Norden och världen ser ut om 30 år? Och hur vill du att ditt eget liv eller efterkommande generationers ser ut?

Jag vill att människor fick chansen, och framför allt tid till att förstå vilka vi är och vad vi skulle kunna göra tillsammans. Tittar man 30 år tillbaka i tiden sett man att det går lätt. Vi skulle kunna förvandla Jorden till ett paradis. Pengarna finns, dom är bara undangömda till ingen nytta. Viljan finns. Nu kommer Av och det skulle kunna bli vårt främsta redskap. Men det blir nog mest troligtvis ett domedagsverktyg, en turbo-del i vinsthungrande miljardärers händer. Jag hoppas på det bästa, men förbereder mig mentalt för det värsta. Vi skulle kunna vara en fridfull grönskande planet om 30 år. Men jag undrar om vi inte kommer att gå ett grymt öde till mötes? Som det ser ut nu, 2023, är det bara en tidsfråga innan klimatkatastrofen sätter stopp för livet på det sätt vi lever. Jag gissar att om jag kunde se 2053 skulle jag tro det var en annan planet. Ett högteknologiskt inferno för de överlevande.

Hur vill och tror du att livet i Sverige, Norden och världen ser ut om 150 år?

Vi kommer att bli ett med Ai. Det är oundvikbart. Vi kommer en dag att befolka andra planeter. Överge pengar och idén om nationalitet och se oss som ett folk. En art. Typ ”technosapiens”. Jag förutspår att det kommer att börja med en partikelprinter som nullifierar vårt uttömmande av planetens resurser. Jag kommer bara vara ett minne då – men jag tänkte på er. Hela tiden. Jag var en av de första som såg internet och Ai födas. När jag var liten fanns inte datorer. Ni kommer aldrig att förstå den här världen. Jag hoppas att ni förlåter oss. För att vi inte stoppade katastroferna. Vi visste inte bättre, trots all teknologi. Drick en öl åt mig, snälla. Och lyssna på lite blues.

Publicerat

21 september 2023

Berättat av

Emil Lindroth

Licens

CC BY

Arkivkod

M17/00557

Berättelsens position

Se alla berättelser på karta
Travelers’ Map is loading…
If you see this after your page is loaded completely, leafletJS files are missing.

Andras önskningar om framtiden

Gör som 763 andra – dela din berättelse!

Var med i det nordiska samtalet om framtiden. 763 personer har redan bidragit. Vad vill du? Hur ser du på åren vi har framför oss?

Skicka in din berättelse!