Vår framtid

  • Selfie

Berättat av Emmy

Kvinna. Född 10 november 1973. Förskollärare. Ransta, Västmanland.

Om du tänker på hur du lever i dag, vad tycker du fungerar bra och vad skulle du vilja förändra?

Efter 21 år bytte jag bort huvudstadens brus och jäkt, mot landsbygdens tysnad. Jag njuter av att kunna se stjärnor och av att se långt. Jag trivs med att ta promenader på grusvägar, mellan åkrar och skogar och att bada i vattenfyllda gruvhål längs vägen.

Jag trivs med att bo på en plats där man säger hej när man möts, där affären, bygdegården och skolan är hjärtat i byn. Jag trivs med att bo i en by med 880 invånare, med ett aktivt föreningsliv, där det är självklart att lägga 511 timmar på att arrangera spökvandringar som samlar över 2000 deltagare.

Fick jag ändra något skulle jag bygga den där cykelbanan som förbinder vår by med Sala. Jag skulle bygga trygghetsboende till de äldre så de kan bo kvar i byn. Och jag skulle starta en kyrka, så jag slapp pendla till Västerås för att gå på Gudstjänst.

När du funderar på hur livet i Sverige, Norden och världen ser ut i dag, vad tycker du fungerar bra och vad skulle du vilja förändra?

Mer kärlek och ljus i världen, det sammanfattar min längtan om en bättre värld.

Jag skulle vilja förändra nyhetsflödet, skifta fokus. Jag skulle vilja att nyheterna spred ljus, kärlek och hopp, mellan krigsraporteringar, finanskriser och våldsspiraler. Det sker så mycket vackert i världen, eldsjälar som med engagemang gör avtryck i människors liv, på riktigt. Som gör de där osjälviska uppoffringarna för att hjälp en medmänniska i nöd.

Hur vill du att Sverige, Norden och världen ser ut om 30 år? Och hur vill du att ditt eget liv eller efterkommande generationers ser ut?

Jag skulle vilja att alla barn i Sverige fick chans att lyckas på riktigt. Att alla barn fick lära i mindre grupper, växa tillsammans med engagerade pedagoger och lärare som har bra förutsättningar för att leka, vara kreativa och undervisa. Jag skulle vilja att förskola och skola fick kosta massor av pengar, att kvallité mättes utifrån barnens behov istället för i kronor som det är idag. Jag önskar att barn och unga, inte skulle behöva begränsas av kommunens nedskärningar och berövas möjligheter att växa, lära och mogna som människor.

Jag skulle önska att politiker var mindre maktgalna, att de planerade mer långsiktigt vad som är bäst för Sverige och inte bara till nästa val. Att de samarbetade istället för att motarbeta varandra.

Jag skulle vilja att det blev lag på att alla hyreshus måste ha en bastu. Gärna i varje lägenhet, men en gemensam i huset är okey. Mer bastu till folket, så vi bättre klarar våra regniga höstar och bistra vinterdagar. Det borde vara en mänsklig rättighet att få bada bastu i sitt hem.

Hur vill och tror du att livet i Sverige, Norden och världen ser ut om 150 år?

En jämlik förskola/skola för alla barn. Olika förskole/skolformer , anpassade efter alla barns behov. Att alla barn får den hjälp de behöver för att lära och utvecklas.

Jag hoppas att att mänskligheten utvecklas och kommer till insikt och bidrar till att tranformera hatet, våldet och missunsamheten till kärlek, vänlighet och generositet. Jag vill och önskar att kärlek och snällhet fick vara normen i samhället, istället för hat och våld.

Jag tänker mig att miljörörelsen inte behövs om 150 år, eftersom alla källsorterar och kör giftfria bilar, har stoppat överkonsumptionen, återbrukar och är varsam med naturresurserna. Att ekonomin är stark och all mat jämlikt fördelats över hela jorden och utrotat all svält och lidande i världen.

Publicerat

8 november 2023

Berättat av

Emmy

Licens

CC BY

Arkivkod

M17/00610

Berättelsens position

Se alla berättelser på karta
Travelers’ Map is loading…
If you see this after your page is loaded completely, leafletJS files are missing.

Andras önskningar om framtiden

Gör som 763 andra – dela din berättelse!

Var med i det nordiska samtalet om framtiden. 763 personer har redan bidragit. Vad vill du? Hur ser du på åren vi har framför oss?

Skicka in din berättelse!