Vår framtid

Berättat av Eva

Kvinna. Född 30 april 1954. Pensionär. Uppsala.

Om du tänker på hur du lever i dag, vad tycker du fungerar bra och vad skulle du vilja förändra?

Jag trivs väldigt bra i min lägenhet och är nöjd med min tillvaro. Snart fyller jag 70 år. Jag hoppas att jag får leva länge än, för jag vill se hur barnbarnen ”landar i sina vuxenliv”.

Men jag är fruktansvärt ledsen för hur Sverige har blivit; med våld och bedrägerier. Det är en sådan enorm kontrast till det Sverige som jag växte upp i. Jag är ledsen för de ungas skull.

När du funderar på hur livet i Sverige, Norden och världen ser ut i dag, vad tycker du fungerar bra och vad skulle du vilja förändra?

När jag var barn hade vi det mer fattigt än vad barn har idag, även om man talar om barnfattigdom idag. Min pappa jobbade 48 timmar I veckan. Mamma var sjuk och jobbade mindre. Själv gick jag i skolan även på lördagar. Men jag hörde aldrig att någon pratade om stress. Vi sjöng och spelade hemma . Ibland kom släkt och vänner och fikade.

Min skola var liten och matsalen rymde inte alla elever. De som bodde nära skolan fick gå hem och äta. Ingen kom på tanken att begära ersättning för det och ingen tyckte att det var orättvist. Alla var nöjda och tacksamma för allt !

Idag tycker jag att vissa människor har så mycket krav på samhället. Det tycker jag är trist! J

Hur vill du att Sverige, Norden och världen ser ut om 30 år? Och hur vill du att ditt eget liv eller efterkommande generationers ser ut?

Jag hoppas verkligen att det inte förekommer så mycket brottslighet om 30 år ! Jag hoppas också att skolan blir mera barnvänlig, så att barn och unga mår bättre psykiskt. Idag ställer skolan så konstiga krav, som får ungdomarna att tappa tron på sig själva.

Tyvärr måste jag också säga att jag hoppas på mindre antal utrikesfödda i Sverige, även om jag är en humanist ut i fingerspetsarna. Vårt land behöver läkas.

Naturligtvis önskar man ju fred på jorden. Jag fasar för att barnbarnen ska behöva strida i krig !

Hur vill och tror du att livet i Sverige, Norden och världen ser ut om 150 år?

Jag vill att kommande generationer ska kunna leva i fred och trygghet. Kanske behöver de inte resa så mycket och ”lusa ner” turistorterna. Kanske behöver de inte ha alla lyxiga saker och teknik. Kanske behöver de bli mer förnöjsamma .

Allt var inte bättre förr – men mycket var det ! Jag ser min barndomstid på 60-talet som en guldtid. Man hade mat och kläder (utan överflöd) och man kunde lita på människor.

Publicerat

24 april 2024

Berättat av

Eva

Licens

CC BY

Arkivkod

M17/00710

Berättelsens position

Se alla berättelser på karta
Travelers’ Map is loading…
If you see this after your page is loaded completely, leafletJS files are missing.

Andras önskningar om framtiden

Gör som 778 andra – dela din berättelse!

Var med i det nordiska samtalet om framtiden. 778 personer har redan bidragit. Vad vill du? Hur ser du på åren vi har framför oss?

Skicka in din berättelse!