Vår framtid

Berättat av Eva Mohlin

Kvinna. Född 31 oktober 1961. Pensionär. Taastrup, Danmark.

Om du tänker på hur du lever i dag, vad tycker du fungerar bra och vad skulle du vilja förändra?

Vi är 63 år, jag och min man, och vi har slutat jobba båda. Vi var i IT-branchen, och tjänade bra.

Egentligen vill jag nog inte ändra något för oss personligen. Vi bor på landet, trädgård, odlar grönsaker i säsong, har våra katter, tränar. Lite enstöriga. Skönt. Pengar så det räcker. Inga barn. Alla förädrar döda.

Bor i Danmark, utanför Köpenhamn. Vill inte flytta tillbaka till Malmö. Det är inte så kul i Malmö nu med sprängningar och skjutande. Inte bara Malmö, det är ju så i hela Sverige nu. Danmark känns säkrare.

Det jag skulle vilja förändra är medias evinnerliga katastrof-rapportering. Jisses – en hel generation tror att de inte kommer att bli vuxna för att de kommer att dö av klimatförärndringar. Att ”jorden gå under”, att det är kört.

Om det inte är klimatet som ha ihjäl dem, så är det nåt krig, vilket tyvärr är mer troligt.

Själv anser jag att CO2 är positivt, jag önskar at det siger til 800 ppm, så att jorden blir grönare. CO2 värmer inte något alls. Sluta skrämma folk.

Bygg ut kärnkraften, lägg ner vindmöllor som har ihjäl både fåglar och natur.

När du funderar på hur livet i Sverige, Norden och världen ser ut i dag, vad tycker du fungerar bra och vad skulle du vilja förändra?

Jag bor ju i Danmark, så jag har lite svårt att urskilja vilket land jag skriver om.

Mer naturbetande djur, mindre veganism. Mindre aktivism över huvudtaget. Behandla inte oliktänkande som idioter. Man är inte ond bara för att man inte håller med mainstream. Greta o Co, Våtmarksprotester. I want you to panic – när har det någonsin fungerat?

Teknikutveckling är positivt, det har det alltid varit. Sen stenåldern. Vi kommer inte att bli lyckligare om vi försöker leva som på 1800-talet. Eller stenåldern. Man kan inte posta på IG eller FB utan ström. Kan vara en chock för många, kanske. Vindmöllor fungerar inte utan olja – har ”Just stop oil” tänkt på det? Utan olja ingen plast, utan plast ingen el – ledningar osv måste isoleras.

Hoppas att viss konsumtion försvinner. Även om jag inte tror på klimatkatastrof, så har vi ett enormt miljöproblem. Modeindustrin tex. Aftonbladet (var det väl) gjorde en utmärkt serie om vad som hände med kläder och slit-o-släng, och enorm miljöförstöring med färgning och annan kemikalieskit.

Influencers påverkar unga tjejer att köpa deras prylar och se ut som deras photoshoppade bilder.

Plasten i haven. Lägg pengarna där. Djur dör i mängder pga sånt. Inte klimatet.

Hur vill du att Sverige, Norden och världen ser ut om 30 år? Och hur vill du att ditt eget liv eller efterkommande generationers ser ut?

Ja, då är jag väl död. Men here goes.

Förhoppningsvis har man uppäckt att klimatet inte påverkas av CO2, och media har bett om ursäkt för att man skrämde skiten ur en hel generation. Men man har kanske annat att tänka på då? Krig är ju inte helt otänkbart – vad gjorde Putin i slutet? Trump?

EU måste vara förändrat, folk börjar redan (2024) tröttna på detaljstyrningen. Har det övergått till en enklare form av samarbete, eller är det helt upplöst? EU verkar flytta sig österut – Turkiet, Bulgarien, Polen, Ukraina… Kanske finns det en ny grupp på det hållet, och den ”västliga” försvinner? Eller delar det på sig? EU öst och EU väst?

Tekniken går framåt, nya former av kärnkraft (fussion, saltreakorer, små kärnkraftvek). Mer effektiva små solceller. Vindkraftverken är nedmonterade, och/eller har kommit i mindre mer efektivare form som inte har ihjäl miljö och djur. Som kanske kan monteras på villan, tillsammans med med en liten solcellsanläggning. Batterierna är inte jätteeffektiva ännu.

Asien ha fått effektiv plaståtervinning och blivit en stor spelare när de gäller det. Floder och hav har renats, man upptäckte hur mycket pengar det fanns i sånt.

Folk flyger, reser och semestrar som nu, när det gäller jobb så har arbetstiden gått ner lite, men nån större skillnad är det inte.

AI har blivit accepterat på vissa ställen, som robotar eller styrning av inköp osv i hushållen, men jag tror knappast att det är nån ”skynet” situation.

Tips till folk – Googla (eller vad det heter nu) ”Skynet och Terminator”. Se filmerna, de är bra.

Sen kan det ju vara att det har varit ett mega krig typ WWIII och halva jorden ligger i rök och ruiner, och det viktigaste är att överleva dagen. Men då kommer ingen att läsa detta, för då har man annat att tänka på.

Men ingen klimatkatastrof. Tro mig. Den kommer om 10.000 år när det blir en ny istid.

För 30 år sen var det 1994. Inte nån jätteskillnad eller så lång tid.

Hur vill och tror du att livet i Sverige, Norden och världen ser ut om 150 år?

Större samarbete i Norden. EU är historia eller helt gjort om till en mindre byråkratisk version.

USA är splittrat i en ny nord-syd (eller öst – väst) fraktion. Ganska stora spänningar. Canada avvaktar tyst på vad som kommer att ske. Mexico också.

Ryssland förhoppngsvis också splittrat, men positiv. De ursprungliga länderna/regionerna har kommit tillbaka och fått självstyre. Inte helt säkert att alla tycker att det fungerar jättebra. Tankar på en union även i öst finns. Igen. Spänningarna ökar även där.

Afrika har lyckats få ordning på korruption och gangstervälde på många platser, men inte överallt. Men de starka positiva krafterna kämpar för att hjälpa till att få ordning på det. Länder slår sig samman för att bekämpa våldet.

Fattigdomen minskar, och folk kan tänka på annat än mat för dagen. Fler barn går i skolan, nästan alla kan läsa. Afrika blir en stormakt att räkna med. Asiens makt krymper. Europa är en kulturplats, utan större inflytande ekonomiskt eller politiskt. Men fina saker att titta på när man semestrar. Slott och sånt. Och god mat.

Man har kommit på effekiva meoder att avsalta havsvatten för bevattning, plus att en ökad CO2 nivå (600 ppm) gör att jorden mår bättre, och man börjar kunna odla i utkanten av Sahara.

Läkevetenskapen har gått framåt, man kan få en MR scanning i en ”maskin”, där det tas blodprov mm och som berättar om evenuella mindre farliga sjukdomar, och recept kan skrivas ut automatiskt (”Bihåleinflammation, hämta medicin på apoteket om 10 minuter”). Man bokar en tid i en maskin, det avlastar läkarna som kan ägna sig åt de patienter som diagnostiseras med allvarligare saker, inte standardtester.

Fler av cancerns gåtor har lösts.

”Chip” eller vad man då kallar det, kan sättas in i hjärnan, eller andra ställen i kroppen för att lösa sjukdomar eller trigga reaktioner. Hur eller vilka vet jag inte – jag befinner mig i 2024 just nu. Men nåt sån. Microteknik.

Snabbare tåg, snabbare flyg, kanske vakumtunnlar med tåg under oceanerna? Men folk kommer fortfrande att resa. Och jobba. Kanske är vi nere på 25 timmer per vecka. Men klasskillnaderna kommer inte att ha minskat.

Mer utomatiserad växtodling (säd, grönsaker). Man äter fortfarande kött. Riktigt, inte 3d printat. Det var kul en tid, men det fanns negativa saker med det där. Det upptäckte man 2095.

Vi bor utanför Köpenhamn i Danmark, och om 150 år så är nog vår trädård en parkeringsplats till ett inköpscenter eller nåt. Det är lite synd. Kan ni kollad det, folk från 2173 – Vi bor i Sengeløse, Taastrup.

Hoppas att Nordiska museet finns kvar, annars har jag skrivit här i en timme utan att nån framtida forskare läser det.

I övrigt hoppas jag att ”barna ändå får ett glas öl”.

Googla det. Eller vad ni nu gör.

Kram Eva

Publicerat

29 april 2024

Berättat av

Eva Mohlin

Licens

CC BY

Arkivkod

M17/00745

Berättelsens position

Se alla berättelser på karta
Travelers’ Map is loading…
If you see this after your page is loaded completely, leafletJS files are missing.

Andras önskningar om framtiden

Gör som 778 andra – dela din berättelse!

Var med i det nordiska samtalet om framtiden. 778 personer har redan bidragit. Vad vill du? Hur ser du på åren vi har framför oss?

Skicka in din berättelse!