Vår framtid

  • Anna Hagnell

Berättat av Eva Ringmann

Kvinna. Född 9 februari 1960. Lärare. Alingsås.

Om du tänker på hur du lever i dag, vad tycker du fungerar bra och vad skulle du vilja förändra?

Hej!

Privat: Det liv jag lever är bra. Bor i ett förhållandevis stort hus, 155 kvm, 7 rum o kök. Barnen har flyttat hemifrån, så det är bara min man och jag i huset till vardags. Gott om plats när barn och barnbarn kommer på besök. Vi arbetar båda två heltid, men funderar så mått på att gå i pension om några år. Vid 65 år eller 66 kanske. Pensionsåldern höjs nu för varje år så lite svårt att planera. Jag har ett stort socialt nätverk med släkt och vänner och har bra ekonomi att göra det jag vill. Vi är båda friska och rörliga och gillar att vara ute och köra med våra motorcyklar på semestern eller reser till Grekland eller annat varmt land.

Maten har i det sista blivit mycket dyrare, men vi drabbas inte lika mycket som många barnfamiljer och ensamstående med låg lön. Men vi äter gott och mår gott.

När du funderar på hur livet i Sverige, Norden och världen ser ut i dag, vad tycker du fungerar bra och vad skulle du vilja förändra?

Sverige som framgångsland med ökad social rättvisa och minskande klyftor håller på att raseras och det fort.

Egoismen och jaget har tagit över mycket. Just nu regerar en marionettregering, styrd av ett nazistparti, Sverigedemokraterna, med fokus på omvänd Robin Hood-politik: Att ta från de fattiga och ge till de rika och allt ont är invandrarnas fel. Ungdomar följer Influensers och mår allt sämre av att inte duga till.

Privatiseringsivern har helt gått överstyr. Allt skall privatiseras och ge stora vinster till några få. Vårt gemensamma säljs ut i rasande takt, våra skattepengar som skall gå till gemensam välfärd hamnar i fickorna på skol-oligarkerna.

I Europa pågår den ryska invasionen/kriget av Ukraina. Det är inne på andra eller tredje året nu.

Sverige väntar desperat på att få bli medlem i Nato pga detta. Men skurkstaterna Turkiet och Ungern med sina ledare Erdogan och Orban hittar på ständigt nya saker att hindra inträdet med. Och vår sk regering jamsar med.

Israel/Palestina är det fullt utvecklat krig. Religion skapar inte fred precis. Israels apartheidregering med Netanyahu i spetsen är synnerligt aggressiva mot Palestinierna och

Hamas är riktig otäcka terrorister.

Sveriges miljöarbete har med den borgeliga regeringen, satts på paus. Nu planeras snabb byggnation och start av nya kärnkraftverk. Uranbrytning är på tal, plastskatt tas bort osv. Tror vi är sämst i EU snart på miljöarbete.

Hur vill du att Sverige, Norden och världen ser ut om 30 år? Och hur vill du att ditt eget liv eller efterkommande generationers ser ut?

Jag önskar så innerligt att världssamfundet kommer till rätta med allt tokigt som händer nu när vi är på detta sluttande plan. Miljöfrågan, som är det absolut viktigaste och alla oroshärdar runtom i världen pga av alla sociala/ekonomiska skillnader. Måtte det vända till något fredligt.

Vi i västvärlden behöver bromsa vår överkonsumtion. Och, ja vi kanske skall börja ta tåget i stället för flyget på våra resor, äta mindre mängd kött, sluta använda plast, värna om miljön bättre.

Hur vill och tror du att livet i Sverige, Norden och världen ser ut om 150 år?

Min innerliga önskan är att om 150 år 2173, så har vi människor kommit till insikt att lösningen på många av våra problem idag beror på de stora klyftorna med sociala och ekonomiska ojämlikheterna i världen.

Publicerat

2 november 2023

Berättat av

Eva Ringmann

Licens

CC BY

Arkivkod

M17/00598

Berättelsens position

Se alla berättelser på karta
Travelers’ Map is loading…
If you see this after your page is loaded completely, leafletJS files are missing.

Andras önskningar om framtiden

Gör som 763 andra – dela din berättelse!

Var med i det nordiska samtalet om framtiden. 763 personer har redan bidragit. Vad vill du? Hur ser du på åren vi har framför oss?

Skicka in din berättelse!