Vår framtid

Berättat av Fanny

Kvinna. Född 13 november 1987. Försäljning och musik. Stockholm.

Om du tänker på hur du lever i dag, vad tycker du fungerar bra och vad skulle du vilja förändra?

Första tanken: Sociala medier och min användning av mobilen allt mer. Har oftast inget val utan tvingas använda den. Har den runt halsen i ett band. Ett koppel. Jag bär en GPS på mig. En dator. Frihet men samtidigt en stympning av frihet. Samtidigt som vi blir mer medvetna blir många mer lättkränkta. Samtidigt som forskning gör framsteg mår många sämre.

När du funderar på hur livet i Sverige, Norden och världen ser ut i dag, vad tycker du fungerar bra och vad skulle du vilja förändra?

Det finns en liten grad av hungersnöd i Sverige. Dom flesta har tak över huvudet. Inget krig i Sverige. Barn fortsätter att födas. Hopp finns. Vi lever vidare.

Allt annat är jag mycket oroad för.

Hur vill du att Sverige, Norden och världen ser ut om 30 år? Och hur vill du att ditt eget liv eller efterkommande generationers ser ut?

Jag vill att miljölösningar är implementerade. Att Östersjön blir friskt. Att fisken mår bra och kommer tillbaka. Att vi har fred i Europa och i världen. Jag vill att skogarna finns kvar. Att det digitala samhället blir i ballans med det verkliga livet. Att barn får vara barn och vara i rörelse. Det ska finnas jobb till alla. Sjukvården påverkas inte av var man bor. Likaså skola. Stor satsning på unga och deras liv. Vi cyklar mer, vi mår bra där vi är. Ballans i ekonomin, mindre klyftor. Dom rika ger till dom med mindre.

Hur vill och tror du att livet i Sverige, Norden och världen ser ut om 150 år?

Jag hoppas att vi om 150 år inte dött av en naturkatastrof eller ett tredje världskrig. I ärlighetens namn känner jag mig väldigt orolig men orkar inte tänka på det. Jag ser barn och tänker ibland ”stackars dom att växa upp i denna tid. Hur ska allt bli”?”.

Jag hoppas på en lycklig tid. En plats med rimliga bostadspriser, mindre sociala medier, god ekonomi, ett samhälle med framtidstro. Framgångsrik integration, stor förändring av konsumtionsbeteenden och framgångsrik forskning som räddar oss från cancer och sjukdomar och hjälper vår globala miljö.

Publicerat

25 november 2023

Berättat av

Fanny

Licens

CC BY

Arkivkod

M17/00642

Berättelsens position

Se alla berättelser på karta
Travelers’ Map is loading…
If you see this after your page is loaded completely, leafletJS files are missing.

Andras önskningar om framtiden

Gör som 778 andra – dela din berättelse!

Var med i det nordiska samtalet om framtiden. 778 personer har redan bidragit. Vad vill du? Hur ser du på åren vi har framför oss?

Skicka in din berättelse!