Vår framtid

  • Filip Ström

Berättat av Filip Ström

Man. Född 13 oktober 2004. Student. Söderhamn.

Om du tänker på hur du lever i dag, vad tycker du fungerar bra och vad skulle du vilja förändra?

Jag skulle tycka att jag lever ganska bra, jag lever i ett bra hem och bostadsområde, det går bra i skolan och jag har klara framtidsplaner för min utbildning. Något som absolut skulle kunna förbättras är vad jag gör för miljön, dvs. hur jag konsumerar, reser osv. Jag som många andra tänker och vill att det ska ske förändringar för att rädda klimatet, men det är inte lika många som faktiskt aktivt gör något åt det. Den senaste åren har jag och många andra ändrat en hel del på hur vi lever våra liv. I och med pandemi och krig så har jag blivit mer noggrann med hälsa och motion, samt börjat tänka mer på mina mat- och inköpsvanor på grund av den oroliga ekonomin.

När du funderar på hur livet i Sverige, Norden och världen ser ut i dag, vad tycker du fungerar bra och vad skulle du vilja förändra?

I Sverige har vi ett väldigt bra väldigt bra välfärdssystem, men vi glömmer ofta hur priviligierade vi faktiskt är. Vi har gratis sjukvård och utbildning, dessutom har vi en rad olika bidrag och ett välfungerande skyddsnät. Konsumtionen i Sverige och världen är alldeles för hög, vi konsumerar resurser som om vi hade flera planeter, vi måste börja ta detta mer seriöst och börja minska denna otroligt överdrivna konsumtion innan vi förstör den enda planeten vi har. Den tekniska utvecklingen går framåt, men fokuserar vi kanske på fel saker? Istället för att kanske lägga mer resurser på att försöka komma framåt i energiutveckling och liknande för att minska utsläppen, går vi händelserna i förväg och fokuserar mer på saker som gör vårat tillstånd mer behagligt och komfortabelt. Ofta då på bekostnad av naturen, vad som skulle behöva göras är att vi först löser miljöfrågorna för att säkra våran framtid innan vi fokuserar på annat.

Hur vill du att Sverige, Norden och världen ser ut om 30 år? Och hur vill du att ditt eget liv eller efterkommande generationers ser ut?

Jag hoppas inte att kommande generationer kommer fastna i den digitaliserade världen och med det sluta att interagera med den verkligheten. Jag hoppas också att man kommer fortsätta gå i riktiga skolor speciellt under den tidiga delen av livet, som t.ex. förskolor och grundskolan. Om detta inte kommer att fortsätta så kommer unga inte få basutbildningen i sociala interaktioner och kommer då skapa en framtid där i princip ingen kommer att fungera socialt. Jag hoppas också att man har löst miljökrisen och säkrat mänsklighetens framtid. Jag hoppas att jag får uppleva ett tryggare samhälle med mindre kriminalitet osv. Ett samhälle där alla ses som människor och där alla är jämställda, där alla får vara det dem vill.

Hur vill och tror du att livet i Sverige, Norden och världen ser ut om 150 år?

Jag vill hoppas på att miljön inte ska vara något problem vid det laget och att vi kanske har börjar kolonisera rymden för att förebygga människans utrotning genom att sprida den mellan olika planeter vid olika stjärnor. Men om jag faktiskt tror att detta kommer hända är en annan fråga, det skulle krävas en hel del forskning och resurser för att faktiskt utföra detta, om det ens är möjligt.

Den tekniska utvecklingen kommer förmodligen också leda till att många arbeten underlättas eller ersätts med artificiell intelligens så som många arbeten förändrades under den industriella revolutionen, då de nya maskinerna underlättade arbetet.

Publicerat

27 mars 2023

Berättat av

Filip Ström

Licens

CC BY

Arkivkod

M17/00248

Berättelsens position

Se alla berättelser på karta
Travelers’ Map is loading…
If you see this after your page is loaded completely, leafletJS files are missing.

Andras önskningar om framtiden

Gör som 763 andra – dela din berättelse!

Var med i det nordiska samtalet om framtiden. 763 personer har redan bidragit. Vad vill du? Hur ser du på åren vi har framför oss?

Skicka in din berättelse!