Vår framtid

Berättat av Gunnel Alm Sköldén

Kvinna. Född 17 februari 1961. Pensionär. Nyköping.

Om du tänker på hur du lever i dag, vad tycker du fungerar bra och vad skulle du vilja förändra?

Jag har just gått i tidig pension. Inte hunnit vänja mig än men verkar oerhört lyxigt även om ekonomin krymper rejält.

Jag bor bra i mindre stad med allt man behöver: mycket kultur att välja på, gångavstånd till det mesta, en timme t Stockholm. Hyr en skruttig stuga med fantastiskt läge vid havet. Har mina barn o barnbarn utspridda i Sverige. Ser fram emot att kunna hälsa på/hjälpa till mer. Väldigt nöjd med det mesta.

Har rest ganska mycket men det känns ju sämre att flyga nu med miljökrisen.

När du funderar på hur livet i Sverige, Norden och världen ser ut i dag, vad tycker du fungerar bra och vad skulle du vilja förändra?

Kris på många sätt: galen politik med enorma motsättningar samtidigt som det känns som man kör över den större majoritet som är beredd att göra mkt för att förändra vårt levnadssätt för att ge hopp om en framtid för våra barn och barnbarn. Till exempel borde man ju snabbt kunna öka skatter för alla typer koldioxidutsläpp: flyg mm. Hur kan man gnälla om ”fula” vindsnurror när världen går under?? Mig ger de hopp om människans förmåga till problemlösning. Om vi finns om 100 år kommer det att finnas vackrare lösningar så klart!

Den ökande rasismen både från oss vitingar och mellan olika etniskt/religiösa grupper.

Skolan, som gör mig galen, skulle kunna skriva en hel debattbok bara om detta! Har jobbat där hela mitt liv och förhoppningsvis gjort lite skillnad. Vårt galna vilda västern-system där hur usla skolor som helst kan göra hur stora vinster som helst! Får de böter av Skolinspektionen kan de bara strunta i att betala dem. Hur tänker föräldrar som sätter sina barn i dessa skolor? Hur kan huvudmännen för kommunal skola: nämnd (= politiker) själva kunna få berika sig på systemet???

Gängkriminalitet- hur kan någon tro att fler poliser och större fängelser ska kunna lösa problemen?? Vi har kunskap sedan decennier tillbaka att vilsna ungdomar behöver föräldrar som fungerar, meningsfull fritid och bra skolor. Det kan ingen polis ordna. Vi har fortfarande ett av världens bästa välfärdssystem med den mest avancerade sjukvård som går att uppbringa, hur har de som kallar sig Sverigevänner och nationalister lyckats få så många svenskar att tro att det inte stämmer??

Hur vill du att Sverige, Norden och världen ser ut om 30 år? Och hur vill du att ditt eget liv eller efterkommande generationers ser ut?

Tyvärr känns det väldigt mörkt på många sätt nu. Verkar som mycket blir sämre… men lite hopp får man förstås av unga människor som är så mycket mer medvetna om de utmaningar som finns. Hoppas bara de orkar och kan ta itu med dem bättre än vad vi lyckats med.

Hoppas att man verkligen kan satsa på moderna förnyelsebara energikällor och inte backar in i gammalt elände såsom kärnkraft. Om man verkligen gjorde en satsning på en grön omställning skulle säkert även ekonomi och teknikutveckling kunna leda till ett mer hållbart samhälle, kanske t o m en mer rättvist fördelad välfärd…

Hur vill och tror du att livet i Sverige, Norden och världen ser ut om 150 år?

Förhoppningsvis har rustning- och krigsvansinnet gått över och vi har förstått att vi bara kan rädda denna lilla planet om vi samarbetar. Kan hela Norden bli en gemensam stat? Vi har så mycket gemensamt: demokrati, jämställdhet och innovativ teknik. Återta platsen som ”drömland” – förebild för andra länder. Världsledande på grön välfärd? Bara önsketänkande men en vision so skulle vara möjlig med rätt ledarskap!

Publicerat

6 november 2023

Berättat av

Gunnel Alm Sköldén

Licens

CC BY

Arkivkod

M17/00603

Andras önskningar om framtiden

Gör som 779 andra – dela din berättelse!

Var med i det nordiska samtalet om framtiden. 779 personer har redan bidragit. Vad vill du? Hur ser du på åren vi har framför oss?

Skicka in din berättelse!