Vår framtid

Berättat av Hamdi Ibraahim

Kvinna. Född 13 november 1999. Student. Västra frölunda.

Om du tänker på hur du lever i dag, vad tycker du fungerar bra och vad skulle du vilja förändra?

Som jag lever idag fungerar det både och är sämre än mitt tidigare liv. Skolan fungerar bra, maten fungerar bra. Jag skulle välja att kunna förändra mitt bostadsområde och hur vi lever. I Sverige har kösystem och som utland född person blir det svårare att få bostad i det område som jag önskar bo på.

Jag är också stressad över tid, I Sverige är att passa tider och gå efter klockan av stor betydelse. I mitt tidigare liv i Somalia fanns inte den stressen och jag behövde inte planera min tid och känna över tid. Idag kan jag inte leva i nuet på samma sätt utan måste vara före i min planering och struktur i både jobb, sociala liv, och ekonomi.

Min skola fungerar bättre i mitt Svenska liv, för här kan jag förbättra mig efter en sämre skolresultat, jag kan göra om. Jag kan också få anpassat stöd och hjälp att lösa mina uppgifter. Det gick inte i Somalia. Hade man missat så var det kört där!

När du funderar på hur livet i Sverige, Norden och världen ser ut i dag, vad tycker du fungerar bra och vad skulle du vilja förändra?

Jag hade ändra politiken kring migrationen genom att inte människor ska kunna stanna i 2-3 år och sedan få besked att de måste lämna landet och då inte får uppehållstillstånd. Detta gör att människor känner stress och mår dåligt och det bidrar till psykisk ohälsa och de människorna upplever sig inte ha ett hem i världen att vara på.

Bostadskö: Det ska vara rättvist behandling kring kösystem och mer uppblandade områden där både svenska och nysvenskar kan bo tillsammans och integreras med varandra.En reglering kring privata bostadsrätter och bostadsbolag bör göra där kontroller utförs så att de är rättvisa i sina kösystem.

Hur vill du att Sverige, Norden och världen ser ut om 30 år? Och hur vill du att ditt eget liv eller efterkommande generationers ser ut?

Om 30 år vill jag:

Att det ska vara lätt att hyra en bostad

Att inte behöva skämmas över/eller bli bortvald pga att vara från ett annat land.

Att kommunala kommunikationer är fullt utbyggt överallt så vi är inte tvingade att skaffa egna bilar.

Vi har fortsatt bra sjukvård men med större skicklighet och ansvar för varje patient. (ingen ska bli hemskickad och inte få veta vad den lider av)

Hur vill och tror du att livet i Sverige, Norden och världen ser ut om 150 år?

Om 150 år

Är det fred i Världen

Ingen diskriminering och ingen rasism

Den psykiska ohälsan är bättre ämne på 100 år.

Mänskliga kontakter är viktigare än teknisk kontakter

Hela familjer håller mer ihop och känner stöd i varandra, det individuella samhället har ändrats till en gemenskap genom familjer, områden.

Vi värdesätter människors kunskap och natur.

Publicerat

11 september 2023

Berättat av

Hamdi Ibraahim

Licens

CC BY

Arkivkod

M17/00538

Andras önskningar om framtiden

Gör som 763 andra – dela din berättelse!

Var med i det nordiska samtalet om framtiden. 763 personer har redan bidragit. Vad vill du? Hur ser du på åren vi har framför oss?

Skicka in din berättelse!